Мондео MK2 - проблем клаксон

Започната от martin1977, 01 Септември 2016 23:09:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

martin1977

Клаксона не работи. Свалих еърбега, закачих щипката на пробна лампа на маса от купето, върха допрях в средния от трите пина на буксата, която влиза във волана и клаксона свирна. Измерих с мултицет на същите места - 12 волта. Оставих едната сонда на мултицета в средния пин, другата опирах в страничните два пина - 0 волта! Не трябва ли да има 12 волта? Взимайки маса от купето, клаксона работи, иначе не. Възможно ли е да е изгорял бушон или реле, или ако е така, няма и плюс да стига до клаксона?

Mondeicho

Провери първо бушоните, най лесно е...
На Мондеото има и реле при теб как е не знам
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

martin1977

Бушоните ги проверих с пробната лампа - на първо четене са ОК. Вероятно е реле. Ще го намеря аз. Но по-скоро въпросът ми бе ако е заминало реле, ще стига ли плюс до клаксона а да липсва масата? Не би ли трябвало всичко да е "умряло"?

infomar

Почисти масата добре, при мен преди време на фиестата проблемът бе в това.

martin1977

Цитат на: infomar в 02 Септември 2016 06:31:37
Почисти масата добре, при мен преди време на фиестата проблемът бе в това.

Не е това! Въпросът ми бе ако е заминало реле, ще стига ли плюс до буксата - теоритически възможно ли е?

momo76

Теоритически е възможно, но по каква схема е реализирано? Виж по схемите как е направено и тогава търси къде е проблема.

Sent from my Правец 82

martin1977

Такааа... релето и предпазителя са здрави. Клаксона работи, като взимам маса от всякъде, но не и с неговата си. Две съседни еднакви релета са - на свирката и до него на някакви светлини. В гнездото на релето на светлините има 12 волта, а в това на свирката йок. Понеже хич ме няма в електониката, не ми е ясно как действа системата. Ако може и някоя схемичка. Колата е Мондео ST200 - 07.1999. Между другото - скоро рових по колата и бях освободил кутията с релетата и предпазителите да я местя леко встрани.

К.Методиев

А да си пипал по модула на темпомата нещо, или да му е изключена буксата?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

martin1977

Благодарение на К. Методиев вече имам клаксон. На колата преди време сложих темпомат, който онзи ден махнах, но не бях сложил обратно капачката на буксата на модула. Елементарно нещо, заради което щях да "разколача" половината кола да търся масата.

К.Методиев

Казах ти по телефона още къде е проблема. :)

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.