Съответствие на гума Pirelli.

Започната от infomar, 09 Май 2016 13:56:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

infomar

Днес проверих състоянието на резервната гума и видях, че е чисто нова неизползвана... но марка: PIRELLI RADIAL  T 125/85/R16. Явно е по някакво друго означение....
Гумите с които е обута колата (зимни/летни) са 205/55 R16.

Тази гума PIRELLY съвместима ли е с моите, защото като гледам в разни източници, се оказва, че отговаря на 235/60 R15.

Ако не е съвместима, това означава ли, че и джантата няма да стане да сложа върху нея гума 205/55 R16..... ? Предадоха ми когато купувах колата, че това била оригиналната резервна гума.... как е възможно да идва така от МП... или са ме излъгали.

Бъркам ли нещо?

martin1977

Бъркаш, и то много!?! Това е резервна гума тип "патерица" и е с много по-тясна джанта от оригиналните на колата. На такава джанта не може да сложиш гума с нормален размер. Всички коли след 2000, че и преди това, са с такъв тип резервна гума+джанта - целта е да бъде по-лека и да се пести място в багажното отделение. Иначе е напълно съвместима с автомобила ти - просто с нея не е желателно да караш с висока скорост и продължително време - тя е "за закърпване на положението", докато си оправиш "редовната" повредена (спукана) гума/джанта.

infomar

Благодаря за бързият отговор. Вече се бях притеснил, дето се налага да купувам друга резервна джанта с гума.
Не мога да се оправя с това конвертиране на различните системи, но да разбирам в края на краищата, че гумата с джантата които имам като резервни, са еднакви по краен външен диаметър на 205/55 R16 (но по-тясна по широчина) и колата няма да "замята" на някоя страна когато... евентуално се наложи да я ползвам.

jo_jo

всичко си е наред, гледаш външните диаметри да не се различават повече от допустимото, (в случая 632 срещу 619 мм). За замятането, ами то си пише макс 80км в час на нея.

Цитат на: martin1977 в 09 Май 2016 14:14:58Всички коли след 2000, че и преди това, са с такъв тип резервна гума+джанта

Не баш всички, аз си имам пълноразмерна 16"-ка с 215/55 гума.
Сега новите нали пък ги дават с компресор и флакон за лепене и въобще няма място за резервна гума.

martin1977

И аз бях с пълноразмерна, но си купих "патерица" - със 7 кг. по-лека е, и е по-тясна. Като външен диаметър винаги е малко по-малка от стандартните, но това не е проблем - така или иначе с "патерица" трябва да се кара бавно и е за временно ползване.

Pyrhel

И се слага задължително отзад! Поне на колите с предно предаване, правилото е да се слага на НЕЗАДВИЖВАЩАТА ос заради различният размер и последствията за диференциала.
Ползвал съм веднъж такава гума - на Мондео, падна камък по пътя близо до Лъки и срязах гума, 200 км минах с патерицата, не е проблем, а и по магистралата не съм карал особено бавно 100-110.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

hotblooded

Последствията за диференциала са никакви (освен ако не караш всеки ден в продължение на 10 години с такава гума).  Проблема е че тръгва да превърта дори и при нормално подаване на газ,  а на мокър път поведението в завой е отвратително (пробвано по неволя с Мондео Мк3)...   Тогава се канех да мина на нормален размер резервна гума,  ама все отлагам да купя джанта.... 

infomar

Голямо "село" съм,  след като не знаех повечето неща... има много "осъвременяване" в последните 20 години. Почти всички указания които споделихте, не ги пише в сервизната книжка.
След като е по-малка по  дебелина, то нормална гума няма да се побере там, дори и да искам да я подменя с подобна.
Днес си купих от "Кауфланд" една тубичка  са ремонт на пукната гума.... ако тя не подейства при нужда, ще подменям с резервната.

Иван Вълков

Освен тубичка и компресорче ще ти е нужно. Аз обаче съм патил от тия полиуретанови спрейчета. На велосипеда ми едната година ги напълних със подобен спрей(имаме много бабини зъби на работа). Цял сезон гума не бях пукал, проблема дойде на следващия сезон, когато се опитах да напомпя гумите....игличката вътре бе залепнала. Така че тия комплекти са малко нож с две остриета.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Mondeicho

Мой съвет е този спрей да не го използваш-после гумаджиите не им се занимава и не искат да чистят гумата от него. Освен ако не хвърляш гумата за да си вземеш нова...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

raikkkonen

Здравейте, за да не отварям нова тема, реших да пиша в тази. Аз също съм с "патерица", но имам гума в излишък, стандартен размер за Фокуса, 205/55R16. Намерих си и джанта, но въпросът ми е дали 205/55R16 с джанта 7Jx16 ET52 ще се събере на мястото, отредено за "патерицата".Дали тези 8 см разлика (от 125 до 205) ще се подават?

Mondeicho

На Мондеото седан   (с патерица) съм пробвал и нормална гума, която стърчи с малко, но мокета отгоре не пасва и седи неравно със страничния под до калниците.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

momo76

За тези с нормална гума има едни подложки които изравняват пода на багажника и мокета

Sent from my Правец 82