Въпроси относно покупка на Мондео

Започната от f(x)dx, 16 Август 2015 14:49:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

f(x)dx

Здравейте,
Планирал съм обновяване на семейния автопарк и един от разглежданите варианти е Форд Мондео.
Трябва ми здрава, надеждна кола, удобна за дълъг път с голям багажник и пространство за пътниците отзад.
Така версията седан отпада, а най ми харесва хечбекът. Колата ще се кара както градско, така и селско, и европейско. По принцип не съм любител на високите скорости и екстремното каране, но и не си поплювам да изпреварвам в рамките на разумното и разпоредбите на ЗДП. Ще рече – важно е, когато се наложи, колата да има ряз и да ускорява бързо, дори и пълна с пътници и багаж.

Досега Форд не съм карал, но имам огромно уважение към марката заради една Сиера, която баща ми таралянкаше точно 20 години по родните пътища, пренасяше всякакъв багаж – от домати и компоти, през пясък и чакъл, до мебели и покъщина. Накрая Сиерата нямаше врата дето да се затваря без тел, скърцаше и стенеше от всякъде, но все още даваше среден разход 9/100 и отиде на собствен ход до автоморгата. Но това е тема за друг разговор.

По същество – постарах се да прочета каквото имаше написано, но все още имам неясноти относно следните въпроси:

1.   Как точно се нарича това поколение на Мондео:

доколкото се ориентирам тук го наричате mk4, на други места му викат Мондео 4, а в Мото Пфое и някои сайтове като http://www.auto-data.net – Мондео 3.
Не че това е най-важният въпрос, но това е, което търся. Като години – 2008-2010, около 150К километра. Бюджет – съвсем условно 15К лв., но наистина много условно.

2. За момента съм се ориентирал към вариант автомобил, закупен и обслужван от Мото Пфое. Уж реални километри, сервизна история, прегледан от оторизиран сервиз. По ваше мнение доколко може да се разчита, че колата е читава и без сериозни дефекти, щом я взимам от Мото Пфое?
3. Прави ми впечатление, че масово се предлагат коли с дизелов двигател 1.8, 125 к.с. Този двигател достатъчен ли е за автомобила? Особено в случаите, когато съм се натоварил с фамилията на дълъг път и багажникът е пълен до горе с куфари, а върху него – колелата. Или по-добре да търся двулитровия мотор и въобще да не се занимавам с 1.8?
4. Съответно от бензиновите двигатели кой е за предпочитане. По принцип бензинови рядко излизат и може би много харчат, но нищо не се знае.
5. От автомобили разбирам колкото любител шофьор с 15 години стаж и 150К навъртени километри. Сиреч – гледам колко са захабени тапицерията, воланът, педалите. Дали са напаснати добре брони, врати, уплътнения. Двигателят поддържа ли обороти или стрелката играе. Кога отделя съединителят, светят ли всички уреди, фарове, лампи, климатикът как работи. По такива индикатори в общи линии се ориентирам колата добре ли е гледана. И толкоз. Може ли да ме ориентирате за други тънки моменти, общо известни слаби места, които да гледам и какво конкретно говори за проблем за точно този модел?
Следствие от горното: има ли човек от София във форума, който би се съгласил да дойде с мен и да огледа някоя кола, след като съм я харесал на първо четене (разбира се срещу заплащане)? И въобще има ли смисъл от такава консултация, ако така или иначе направя диагностика в Мото Пфое?

Ами горе-долу за сега - толкова. Сигурно ще има и друго, но като се сетя - тогава ще пиша.

Благодаря на всички отзовали се!

hotblooded

Модела е Мондео 4.
Потърси из сайтовете обяви от първи собственик - излизат също добри предложения дето може да ги провериш също в МП : http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11439499837765492&slink=acd02t
Или:
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11438540650073486&slink=acd02t
По обявите се пишат много неща, но не купуваш миксер за 50 лв - така че срещу 36 лв може да вземеш историята в МП (трябва и собственика да е с тебе) и преглед в сервиз от препоръчаните или друг на който имаш доверие. Моята кола е купувана от МП, други колеги също - като цяло не лъжат. Но са правили опити, така че внимавай...
Двигателите при правилна поддръжка са безпроблемни, имай предвид че на определен пробег се сменя агренажа, за разлика от предното поколение Мондео - тези са с ремък.  Мощността - 1.8 може би ще е малък за това купе, все пак колата е 1500 кила празна. Бензиновите мотори са рядкост, там само не вземай 2.3 (комбинацията от вървеж разход просто не си струва)

Alexi

а защо седана да отпада ? той е с най голям багажник ако не събаряш седалките на комбито и хеча .. аз не съм виждал някой да тръгне на почивка примерно и да събаря задните седалки .. това  ,че седаните имат малки багажници е мит ,ето как изглежда при мондео 4 :
седан - обем на багажника    550 л.
хеч - обем на багажника    486 л.
комби - обем на багажника    489 л.

Septerra

Този обем на багажника е мерен при така да се каже спусната щора на комбито, а не при целия обем до покрива. МК3 комби хваща към 800 литра, така че не може Мк4 да е наполовина почти.

Alexi

мк3 комби/хеч има по голям багажник .. странно е но е факт .. при мк4 хеча е с 10 см по къс от седана ,това е огромна разлика ..

miromir

Работата е там, че литрите на седана можеш за ги оползотвриш САМО ако товариш много предмети с малки габарити. Това не е изобщо практично. Личен опит:
1. Мъча да прекарам хладилник с височина около 120см със седан - ми не става никак! Освен на тавана, ама нямах багажник за таван! Теоретично влиза на задните седалки като дължина, но не минава през вратите! Ескорт, хеч: Ако сте 4-5 човека - махаш кората, полуотворена задна врата с въженце и си ти. Ако сте 1-2-ма, дигаш и задните седалки и даже си затваряш задната врата.
2. Колела - 2бр. Отново никакъв шанс без специален багажник или поне демонтаж на предното колело на велосипеда в седана, в хеча влизат цели!
3. Преден капак на кола - отново никакъв шанс в седана! В хеча махам кората, спускам го странично в краката на задните седалки и пак си затварям задната врата и си караш като пич!
Квото и да говорим, опита показва, че хеча е в пъти по практичен! Иначе няма лошо да се цитират литри...

Alexi

зависи за какво искаш да ползваш колата .. то и мотики се събират по добре в хеча ,както и бидон с кисело зеле ... за съжаление модела остаря и ще търпи извращения няма как ..

miromir

Ами то това с хеча е като с мощността. По добре да имаш и да не ти се налага, отколкото обратното.  8)  И накрая все пак говорим за Форд, не за Ролс.
PS Като любител на точните цифри, я си направи труда да провериш колко комбита и колко седана/хеча са продадени от мк3? Явно на запад прекарват също предимно бидони и мотики! То иначе щяха да предпочитат седан! :D А и малко смешно ми иде мк3 на 10 години да ми се представя за ултра луксозна лимузина. Колега, ти твоето само със смокинг ли го караш?  :D И мирише на ароматизатор борче... :-*
Сори, ма не се сдържах. Напълни се България с граждани... (rofl) И баровци...с мондео мк3.... (rofl)

tbmtbm

Седана може на литри да го докарва, но отвора му на багажника му е много малък. Хечбека можеш и хладилник прав да пренесеш,а комбито...си е комби. Гледай колата да е добра, пък вечр седан, хечбек или комби - каквото ти се падне :)

Pyrhel

Бих предпочел 2.0 или 2.2 мотора, ако ще е дизел. На Пежо/Ситроен са, здрави, икономични и не са особено капризни като на предното Мондео. На МП можеш да вярваш за пробега (ако колата е купувана от тях, продават коли, които не са техни) и до там. Гледат да те прекарат максимално, прчелят приза за най-мизерен дилър...

Тънък момент с мк4 може да се нарече филтъра за твърди частици, но пък лесно се премахва. Има доста неща за модела, които са проблемни - датчици за налягане в гумите, навигациите, конвърс таблото и др., но са при определени хардуерни версии.

Като цяло е добър избор, здрав автомобил.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.