Кой е с предимство?

Започната от Pyrhel, 12 Август 2013 02:08:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Зелената или червената кола е с предимство тук?

Големият завой е главният път, тоя без предимството е еднопосочен, стоп-а е двупосочен. Според мен тия на стоп-а трябва да пуснат тия дето са без предимство? Пък като спра на тоя стоп ония без предимството ме чакат да мина...

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

momo76

Зелената е с предимство, намира се отдясно на червената.

escobar

Черветата кола е с предимство спрямо тази на стопа.
А по кварталните улици е много романтично сладникаво как малко по-широката улица я броят за главен път и въобще те ебават ляво и дясно.

whaaazp

Кръстовището е регулирано... За мен червената минава първо..

pantata

Зелената, в случая знака внимание не дава предимство пред стоп. И двамата са без предимство - т.е. преминава дясностоящия.

hotblooded

Зелената, като дясностоящ.

momo76

Да се надяваме, че от КАТ не четат тука. Иначе някой ще остане без книжка. :D

Alexi

правилото на десния е за нерегулирани кръстовища ,това е регулирано

Pyrhel

Хахаха, стана интересно :))

G_o_c_e_v

Да ви го обясня по този начин. Зелената е с предимство, защото изпълнява знак "Стоп" - спри и пропусни движещите се по пътя с предимство. А червения има - пропусни движещите се по пътя с предимство. Т.е. Зеления изпълнява предписанията - спира - и си изпълнява знака, така става с предимство пред този с червеното. Не знам дали го обясних правилно, но ще ви кажа, че това го помня от инструктора си в лекционната част, той може да не е прав, съответно и Аз не съм прав, но засега изпълнявам така, както го помня.
Общо взето зеления е с предимство, но да не се надява много, ако червения бърза за някъде  (rofl)
п.п. И да допълня
ЦитатПък като спра на тоя стоп ония без предимството ме чакат да мина...
Те явно го изпълняват, като мен...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

hitrata_lisi4ka

Аз съм с предимство, щото съм момиченце! :D
Искам нещо русо, може и метла!

Jamari0

Цитат на: G_o_c_e_v в 12 Август 2013 10:08:27
Да ви го обясня по този начин. Зелената е с предимство, защото изпълнява знак "Стоп" - спри и пропусни движещите се по пътя с предимство. А червения има - пропусни движещите се по пътя с предимство. Т.е. Зеления изпълнява предписанията - спира - и си изпълнява знака, така става с предимство пред този с червеното. Не знам дали го обясних правилно, но ще ви кажа, че това го помня от инструктора си в лекционната част, той може да не е прав, съответно и Аз не съм прав, но засега изпълнявам така, както го помня.
Общо взето зеления е с предимство, но да не се надява много, ако червения бърза за някъде  (rofl)
п.п. И да допълняТе явно го изпълняват, като мен...

Гоцев мисля че си в грешка и ще ти кажа защо!

Цитатзеления има "Стоп" - спри и пропусни движещите се по пътя с предимство
И
Цитатчервения има - пропусни движещите се по пътя с предимство

Обърнете внимание на подчертаното!! Аз си мисля, че червения ще да е с предимство, защото както колегата Гоцев е написал на Стоп знак спираш и пропускаш движещите се с предимство, а червения няма Стоп знак и не е длъжен да спира ами да пропусне движещите се с предимство :) Дано сте ме разбрали колеги! Мисля си че ще се очертае доста обширна тема. Много ще се радвам ако се стигне до истинския извод на ситуацията!!

hotblooded

Колега, само че никъде правилника не е записано че трябва да гледаш какъв знак има другия. ОСвен това и СТОП-а и знак N.1 (по старата номерация) засягат движещите се по пътя с предимство ( (Спри), пропусни движещите се по пътя с предимство) - в случая и двете коли са на път без предимство - как гледайки си стопа и доп. табела под него "зеления" ще разбере че другия не е на стоп, ами на знак Нр 1 (не е задължително от неговата позиция да се вижда знака на другия) и по между си прилагат "правилото на дясностоящия". Поне така мисля, ще видим какво ще излезе :)

hitrata_lisi4ka

Б1 "Пропусни движещите се по пътя с предимство"
Б2 "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство"

Дясностоящият е с предимство.
Стоп не е с по-нисък приоритет от знак Б1.
Искам нещо русо, може и метла!

Jamari0

Цитат на: hotblooded в 12 Август 2013 12:58:49
Колега, само че никъде правилника не е записано че трябва да гледаш какъв знак има другия. ОСвен това и СТОП-а и знак N.1 (по старата номерация) засягат движещите се по пътя с предимство ( (Спри), пропусни движещите се по пътя с предимство) - в случая и двете коли са на път без предимство - как гледайки си стопа и доп. табела под него "зеления" ще разбере че другия не е на стоп, ами на знак Нр 1 (не е задължително от неговата позиция да се вижда знака на другия) и по между си прилагат "правилото на дясностоящия". Поне така мисля, ще видим какво ще излезе :)

Прав си колега само за едно искам да поспоря с теб! Съгласен съм, че никъде не е написано в правилника да гледаш другия с какъв знак е на кръстовището, НО по мой спомен в листовките има няколко нарисувани примера как ти трябва да погледнеш на отсрещостоящия (дясно или ляво стоящ без значение) знака за да се предотврати евентуално ПТП!

whaaazp

Станаха едни обяснения и глупости.
Може и грешно да са ме учили ама на "СТОП" ли си -задължително спираш и тръгваш последен.
Правилото за дясноседящия - е за НЕ регулирани кръстовища.
Относно дали да гледаме знака на другия - имаше и все още има листовки, в които трябва да го видиш за да решиш правилно въпроса.

Изобщо нямам претенции да съм прав - така са ме учили. Па и върви чакай на знака... ;))

momo76

Ето каво пише в ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
1. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните
превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна. От същото
правило се ръководят помежду си и водачите на релсовите пътни превозни средства;

Чл. 104. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с
предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат
пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище пътят с предимство променя направлението си, което е
указано с допълнителна табела Т13, водачите, които излизат от него, се ръководят помежду си
от правилата на чл. 103, т. 1 и 2.
От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозни средства, които навлизат в пътя с предимство.

И какво излиза - тея двамцата не са на път с предимство, затова се ръководят от правилото за предимство на дясностоящия.

На следващата среща ще нося комплект листовки и ша ва изпитвам ас.  (rofl)

supertorr

Според мен също е зеления- по причитите описани по-горе.
Много тълкования много нещо и всеки се оправдава, че така е научен  (rofl) " ама дали ,/ е така / надали"

Bobi

Чък Норис минава преди двата, където и да се намира!

Илко

Така и така  темата се  разтегнаДа  кажа и аз  какво мисля  че  беше  по  правелник. Мисля  че беше   СТОПА  е  забранителен а ПРОПУСНИ ДВИЖЕЩИЯ СЕ С ПРЕДИМСТВО  е  предопредителен. За това  мисля  червения е  с предимство 
П.С.  Ти пати  писах  отговора  Збравих кой  беше червен  кой  зелен   (rofl) (rofl) (rofl)
Илко

Alexi

голфа е с предимство !

hotblooded

Цитат на: Alexi в 12 Август 2013 18:26:58
голфа е с предимство !
Само ако е с пернишки номер!

Pyrhel

Ъпвам темата с още един въпрос, защото гледах как трамвай за малко не премести патрулка.

Кой е с предимство - релсовото превозно средство или автомобилът със специален режим на движение при пуснати звукови и светлинни сигнали?

hotblooded

Цитат на: Pyrhel в 23 Декември 2014 02:43:52
Ъпвам темата с още един въпрос, защото гледах как трамвай за малко не премести патрулка.

Кой е с предимство - релсовото превозно средство или автомобилът със специален режим на движение при пуснати звукови и светлинни сигнали?
Патрулката като е със звуков сигнал трябва ли да спре на прелез с пуснати бариери - трябва. Значи и трамвая ще трябва да чака. Релсовите ППС са с предимство пред не-релсовите, по простата причина че спирачния път е доста по-дълъг и да иска да даде предимство - ватмана няма как да намали толкова рязко.

Lucy

ЗДвП:
За МПС със специален режим на движение:
ЦитатЧл. 92. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:
1. да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да спира, при наличие на пътен знак, който изисква това, но само след като намали скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно;
2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;
3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;
4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това време той може да подава само светлинни сигнали.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задължението да управляват по безопасен начин.

За релсови превозни средства:
ЦитатЧл. 8. (2) Когато на дадено място от пътя едновременно е разрешено преминаването на нерелсови и релсови пътни превозни средства, водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовото пътно превозно средство независимо от неговото местоположение и посока на движение.

В закона не е упомената ситуация като тази и предполагам, че трябва да се приложи тълкованието на тези два члена, което означава, че трамваят е бил с предимство.
"Aко може така, да има... така... повечко екстри, ама така... по-спортна... И ако може направо да си е 2-ка бенЗ... ама да не харчи много... нЕкъде 6-7? Мааааксимум 7,5!" из изискванията на един "рейсър"

Alexi

четейки тези извадки става ясно ,че трамвая е с предимство - той е релсово превозно средство ..
3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления; - нищо не пише за отнемане на предимство на релсови ппс - значи няма право .. наредбите са праволинейни и обикновено имат само едно тълкуване