Ford Puma Газоразпределителен механизъм

Започната от фокус - мокус, 19 Май 2015 23:59:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

фокус - мокус

Здравейте налага ми се да сваля главата на пума 1.7 Z-tec Variable или нещо такова.Почти съм готов ,но стигнах до разпределителният вал на всмукателните клапани и за да го сваля трябва първо да демонтирам зъбното му колело което е монтирано на вариятора за променлива геометрия на вала.
Точно под зъбното колело има болт 6mm. който трябва да отвия за да освободя вариятора заедно със самият вал.

Въпросът ми е може ли някой да ме светне как да го направя без да съсипя вариятота или просто да отделя вариятора от вала.
Ако някой има съвет, линк или друга нагледна информация ще бъда благодарен , тъй-като се намирам в Германия и след два дни тръгвам за България и до тогава трябва да съм свършил.

Благодаря предварително!!!

Pyrhel

Здрасти и добре дошъл, от много време не е имало интересна тема във форума :)

VCT-то е изцяло маслено и когато не е Ti-VCT (на 2-та вала) се управлява само от 1 клапан с 4 отвора - входящ, за предварение, закъснение и връщане на обратното масло. Във вариатора мисля, че има 8 камери - 4 за предварение и 4 за закъснение и 1 заключващ пин. Не би трябвало да е проблем разглобяването на вариатора.

Ако няма ударени клапани, защо ще махаш валовете?

Иначе, ето 2 видеа с подобен VCT за ориентир как изглежда отвътре:

https://www.youtube.com/watch?v=O7GcqtNTMqQ

А на долното, интересното почва от 3-тата мин:

https://www.youtube.com/watch?v=SzNVIpD7PGE
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

фокус - мокус

Благодаря за бързата реакция , това което видях ще ми бъде от полза.
  В моя случай няма проблем с вариятора или загуба на мощност , дори си работеше мноро добре двигателя просто остана без вода и прегря.Сега трябва да шлайфам и да сменям гарнитура , но се изненадах когато трябваше да отвия вариятора със ТОРС 55 , вместо да отвия болт от разпределителният вал се отви една доста широка тапа.Вътре се вижда нещо като голям торс , предполагам че е глава на болт .

Въпросът ми е дали вариятора е прикрепен за вала със този предполагаем болт и , ако го напъна и развия ще освободя ли вариятора заедо с ангренажното зъбно колело.За мен е достатъчно да махна дори само зъбното колело.
  Благодаря!!!

Pyrhel

Би трябвало точно болт през средата да ги прикрепя към вала и с него да можеш да освободиш и зъбното колело.

А шлайф без да се маха вала със затворени клапани и после хубаво да се измие от стружките?

фокус - мокус

Отново мерси и ...
Да точно така е със болт през центъра и направо във вала. Нямах добра видимост и не изках да ризкувам на сляпо , но го напипах със токс-18 и се разви . Малко неприятно че бях контрирал вала с една шина в опашката и малко се олюпи едното ъгълче на прореза , но не виждам това да е пречка за работата на вала.

фокус - мокус

Ще отсъствам около месец и след това ще сглобявам , до тогава ако не се информирам сигурно пак ще ви попитам с каква сила да затягам , центровки и т.н.

Pyrhel

Точно така е и центровката, в този прорез се слага права шина, подобно на П-образна. Валовете откъм ремъка имат едни гърбици, те трябва да са нагоре. Долу коляновия също се застопорява и се слага на спокойствие после ремъка.

фокус - мокус

Да...Да това упражнение съм го правил на Focus 1.4 и ми поизкаха около 100лева за един по-особен болт коѝто застопорява коляновият вал , но вместо да дам тези пари пробихме с едни приятели кожуха на скоростната кутия и контрирахме във вевнеца на маховика.
Сега обаче не ми се налага защото не съм пипал колелото на коляновия вал , само го оставих на горна мъртва точка и го белязах.
Дано не ми бяга при монтажа ,че ще падне игра.

opex

Ако не се лъжа 1об колянов = 2об разпределителен. Ако долу избяга 2*, горе е 4* и тн. Трудно се хващат 2*, лесно може да избяга дори по белег. Не е рядкост дори с болта за 100лв (който всъщност може да се намери и за доста по-малко) да не се застопори точно на гмт. Не само защото има много копия/ментера. Най-сигурно е ако похарчиш някой лев за индикаторен часовник и хванеш точния ГМТ с него (грубо казано, буталото "седи" в гмт докато кв се "извърти отдолу" някой друг градус, което се хваща с индикаторния, гмт е средната точка на дъгата АБ ??? :D, която описва кв).
И шината за разпределителните трябва да влиза плътно иначе ще се върти вала и пак няма да е точно, може да се използват макетно/бръснарско ножче при нужда.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

фокус - мокус

Ще го мъчим някак , ако видя зор пак ще питам.
Хубаво е , че има компетентни колеги , а още по хубаво е че имат желание да споделят . Защото някоѝ си крият "маѝсторлъка".

фокус - мокус

Радвам се , че попаднах на вас .
Когато ми свърши отпуска и съм отново пред компа с удоволствие ще се влюча пак на линия .

До скоро  (wave)