Шум като вкл на компресор на клима при работа без АС

Започната от dj_nako, 05 Февруари 2014 08:54:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dj_nako

Значи колата е Мондео 3 2.0 тдди 115к.с. 2001-ва.
При работа на място и пуснато парно но ненатиснат бутон АС, се чува като прещракване(сякаш се включва компресора на климатика) освен този шум има и лека прмяна в оборотите както когато се пуска АС.
Получава се през около 30 секунди, може и малко повече.
Колата е с климатроник и електронно регулиране на температурата и посоката на вентилация.
Въпросът ми е защо така се чува? Когато не е пуснат АС, включва ли ми компресора на климатика?

tropper

Ако не свети лампичката на копчето A/C, не би трябвало да пуска компресора.

Някое подгряване (стъкло, седалки) или друг силен консуматор да имаш включен? Алтернаторът също може да променя оборотите на двигателя, макар и звука да е малко по-различен...
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

dj_nako

Цитат на: tropper в 05 Февруари 2014 09:56:42
Алтернаторът също може да променя оборотите на двигателя, макар и звука да е малко по-различен...

това би бил 2-рия ми въпрос. Алтернаторът като се включи нормално ли е да изключи след 1 минута работа и след 20 сек. пак да се включи.

По принцип винаги ми е пуснат подгрев на седалките.

tropper

Принципно алтернатора се върти постоянно, не е както компресора на климата. Просто според състоянието на акумулатора му се променя подмагнитването и по този начин се натоварва различно. Характерния звук прилепяне метал в метал, както прави съединителя на компресора, не може да е от алтернатора, но определено по оборотите на двигателя се усеща дали зарежда силно или само поддържа. Износени четки/колектори на подмагнитването на алтернатора могат да създават усещане за често рязко включване/изклчване.... Измервай от време на време напрежението на зарежадане, наглеждай акумулатора за изпарения (омокряния) около вентилационните капачки...

Тук няколко човека с МК3-ки на възраст около 7-10 години страдаме от алтернатори, но нямам представа дали това е и твоя проблем. Само споделям :)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

dj_nako

Снощи направих тест.
Когато колата стои на място и работи парното без натиснато АС, се чува звук от включване на компресора, оборотите леко падат,работи си с компресор, изключва компресора (по-тихо е) и след малко пак го включва.
Вентилатор на радиатора на климатика не се пуска при ненатиснато АС.

При работа на място със натиснат АС, компресора се пуска веднъж(не се чува да щраква втори път или през определено време), през 1 минута се пуска вентилатора на радиатора на климатика.

Кое от случващото се е нормално и кое не е? Вентилатора(перката на радиатора) при натиснато АС постоянно ли трябва да се чува или само на определени интервали?

Възмоно ли е при ненатиснато АС, да се включва динамото, а не компресора на климатика?

Динамото постоянно ли е зацепено или се включва и изключва при нужда от зареждане на акумулатора?