Въпрос за гуми

Започната от nikipeto2, 28 Март 2014 13:17:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nikipeto2

Здравейте колеги.Ще се радвам някой да ме осветли по въпроса за съотношение размер гуми, разход гориво.Колата е Фиеста 1.4 V16 80кс. 2003г. бензин.Гумите с които е в момента 195-50-15 летни и по спецификациите на Форд са подходящ размер.Стандартно я дават 175-65-14,предполагам че въз основа на този размер дават разход гр.9л. извън града 5.5л. Да ама не,при мен този разход значително е завишен. Питам се /Ви/ възможно ли е  разликата в разхода в описания случай,да е от размера на гумите с които карам в момента?

Chr81

Разликата е минимална. Възможно е да ти гори 0,1-0,2л/100км повече заради гумите при сходно каране, но не и 2 литра/100км повече.

Alexi

зависи и как караш .. ако караш над 90 няма как да гори 5.5

peterpetroff

Виж сега, Форд  Фокус мк.1 с твоя двигател по книга от завода го дават: 1.4 Зетек 75 к.с. гуми 185/65/15 цола градско 8.8, извънградско 5.4. Абсолютно същото го дават и за размер на гумите 195/55/15 цола. Колата ти тежи с поне 150 кг. по-малко от Фокус 1, така, че смятай сам. Дали не натискаш повечко газта и за това да ти се получава тази разлика? Искам да ти кажа, че не в гумите е разликата, за която се чудиш, а идва от някъде другаде, откъде точно- тепърва ще гадаем 

martin1977

Гумите и джантите, с които си сега, са с малко по-малък диаметър и съответно височина от заводските, с които я дават колата. Единствено ширината е по-голяма, което със сигурност оказва влияние върху разхода, но в този случай то е пренебрежимо малко, така че "значително" по-високия разход със сигурност не е от това. А и 5,5 извънградско ми се вижда малко нисък разход, според мен е нормално при "стандартно" каране и изправна кола извън града да ти дава около 6, максимум 6,5. Ако е повече, някъде има проблем- или крака ти е тежък, или има нещо нередно по колата. Градско като разход според мен е мноооого относително, затова не споменах за него. И все пак не казваш колко ти харчи извънградско?

blenda

Разликата в разхода трябва да е минимална с двата размера гуми.

martin1977

Дори бих казал незначителен и едва ли ще се усеща, освен ако момчето не е маниак и измерва разхода в грамове с точност. От единия до другия размер разликата в разхода ще е максимум 0,5 / 100 извънградско.