Zetec бутала и маркировка по тях

Започната от KovachevGR, 28 Декември 2013 00:29:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

KovachevGR

При оглед на моите бутала ми стана интересно че три от буталата ми са с щампа 2 а едно е с щампа 1. Зачудих се от къде идва това и какво означават тези цифри бях сигурен от начало че някой е сменял бутало и е сложил каквото му е попаднало.Звъннах на Иван да сверя с неговия мотор и се оказа че и при него е така и почнахме да ровим и открих ме това.
Буталата на зетек погледнати от горе имат щампа на производителя в случая mahle.Стрелка която при сглобяване трябва да сочи към ангренажа и цифра 1...2 или 3 отговарящи на класове

цифричката отговаря на диаметъра на буталото това е за двулитров мотор
Class 1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84.770 to 84.780 mm
Class 2 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84.780 to 84.790 mm
Class 3 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84.790 to 84.800 mm

Съответно и блока на зетек има класове /пак за двулитров блок/ Но незнам каде е маркиран а по тази логика трябва да е
Class 1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84.800 to 84.810 mm
Class 2 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84.810 to 84.820 mm
Class 3 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84.820 to 84.830 mm

А ако тези класове са за всеки цилиндър по отделно става мн омазано
Дотук стигнахме с Иван /kenwoodl/

hotblooded

И буталата и цилиндирте имат допуск при изработка и обработка в последствие - мерят се и се определя за кой цилиндър кой номер бутало.... все пак говорим за 0.01 мм.
Примерно за цилиндър с диаметър 80мм се дава допуск от 79.98 до 80.02, след избработване на блока се мери и се групират на групи според размера и съответно за буталата се определя (примерно) от 79.94 до 79,96 и те така....

KovachevGR

Разликата не е голяма но като се има в предвид хлабина цилиндър/бутало и там не са остави ли голям допуск.
И ако решим да събираме блок с друг комплект бутала...........

kenwood

Мерих няколко пъти бутала от 2.0 , като три от тях са с номера 2 и само едно с номер 1-ца. Тези с щампа 2 на тях ми излизат еднакъв размер, а това с щампа 1-ца излиза една-две стотни по-малко на миктометъра.

opex

Информативно цялата тази информация може да бъде намерена в програмата Ford TIS под формата на таблици. Също така са дадени отново в таблици размерите и допуските на основни лагери, биелни лагери, радиален/аксиален ход и мн. др.
Освен това са дадени отдолу всички възможни моменти на затягане, обеми и др.

Път: цъка се на иконата с гаечен ключ и отверка, избира се Мондео 1993, избира се "21 - 01 - DOHC 16v ENGINE (Zetec/Zetec-E)" -> View -> 'General Specifications'
(fri)
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

kenwood

То това е ясно, въпроса беше, че на един блок 3 цилиндъра могат да са еднакви и 4-тия да е с различен диаметър. Ясно е че разликата е малка и в повечето случаи говорим за работили и износени двигатели. Това когато събирах двигателя не го знаех, защото мислех, че целия блок ще е клас 1, 2 или 3, а не всеки цилиндър поотделно.