Смяна барабанни с дискови спирачки

Започната от bobitbg, 10 Януари 2012 18:54:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

bobitbg

Колеги питане:
Мисля да сменя спирачките на задния мост Фокус 1.6 TDCi 2006 и се чудя дали има някакви пречки.
Даже съм намерил комплект апарати, дискове, накладки, тръбички и прахозащитник от C-max 2010.
Моля за мнение по въпроса. ::) :-\

Pyrhel

Единствената пречка е, че дисковете са доста по-ефетивни от барабанчетата и при по-силно натискане на спирачката могат да се заключат заднте колела (ако нямаш ABS и на задните).

А, забравих да кажа... Не знам на фокуса как са задните та е възможно да трябва да смениш и:
-жила за ръчната
-главини
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

bobitbg

Главините са същите/лагер главина е / имам ABS и жилата според Microcat са еднакви.

Греда-не са еднакви жилата. ::) :-X

bobitbg

Смених ги най-после и чакам резултат :-\ :-X.

Bobi

Браво! Ще споделиш ли как, какво и къде  направи?

bobitbg

Минах около 150 км., но педала продължава да ми стои по ниско, а съм сигурен, че няма въздух.
Някакви идеи защо е така???
При второто натискане се качва и все едно някой ме хваща за бронята.
Най интересното е, че вече задницата не се опитва да направи кълбо напред като натисна  спирачка.

Pyrhel

Добре ли ги обезвъздуши и как - с помпа или с помпане на педала и 2-ма човека? Да не е тръгнал мастър цилиндъра?

Аз не разбрах точно какво става при второто натискане... Натискаш, пускаш, педалът се качва нагоре, но спирачките не отпускат?

hotblooded

Дългия ход на педала при първоначално натискане може да се дължи и на голям луфт между накладки и дискове. Или обема на главния (мастър) цилиндър или по скоро на секцията му за задните спирачки да не е достатъчен за обема на изпълнителните цилиндри на спирачните апарати или саморегулирането. Сигурен ли си че няма разлика при главните (мастър) цилиндри при модел с дискови и модел с барабанни спирачки?  Иначе това с по късия ход при второ натискане го има винаги.

bobitbg

Ще отида до сервиза да направят още обезвъздушаване и ще пиша отново.

viksata

Колегата hotblooded е напълно прав  (thup)..

има разлика в спирачните помпи по точна в мастър цилиндъра на задните спирачки!

разликата в обема е почти двоен на двата вида апарати

И аз така патих на Пунтото , педала се държеше по същия описан от теб начин

смених помпата от друго такова с задни дискови и се оправи

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Danchev

Логиката е точно такава ... голяма помпа с голям диаметър на буталото и малки дискове -  твърд педал с малък ход и обратно малка помпа с малък диаметър и големи дискове мек потъващ педал. И в двата случая се спира трудно.
До колкото съм чел по форумите оригиналната помпа е достатъчна да храни нормално дискове отзад, регулаторите за усилието отзад също не са проблем. Може и да греша но щом при второто натискане на педала всичко си идва на мястото най-вероятно става въпрос за въздух.
How about a magic trick?

viksata

То е точно така но тя помпата е с 2 буталца за предни задни....

на предните всичко е ОК

с натискане на педала мастър цилиндъра има обем за да напълни предните спирачни апарати

а за задните до сега се изисквало по малко количество сп. течност ,съответно по малък мастър цилиндър....

Слагайки дискове отзад променяш почти двойно нуждата от спирачна течност за задния крък,

и се получава по малкия 2 мастър цилиндър да го натискаш 2 пъти за да може да напълни задните сп. апарати ...

Поне при мен така стана и подменяйки помпата се оправи а и по спецификация ги дават различни помпите.

Не знам дали на Фокуса е така просто споделям горчив опит (thup) 

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Pyrhel

Защо да има разлика в количеството сп. течност между барабани и дискове?
И още нещо - нали затова се обезвъздушава, за да няма свиване, сп. течност не може (или поне не толкова колкото вода или въздух) да се свива. Какво значение има количеството течност, ако ходът за диск и барабан е едино и също? При диска на фокуса отзад има по 2 буталца на диск - едно отвътре и едно отвън (на гума). При барабана е едно цилиндърче с 2 буталца, та според мен количеството ще да е едно и също?

hotblooded

Цитат на: Pyrhel в 07 Февруари 2012 20:59:44
Защо да има разлика в количеството сп. течност между барабани и дискове?
Защото обема на цилиндърчетата за дискове е по голям. И ход по диаметър на мастъра трябва да е равен на ход по диаметър на спирачния.
Цитат на: Pyrhel в 07 Февруари 2012 20:59:44И още нещо - нали затова се обезвъздушава, за да няма свиване, сп. течност не може (или поне не толкова колкото вода или въздух) да се свива. Какво значение има количеството течност, ако ходът за диск и барабан е едино и също? При диска на фокуса отзад има по 2 буталца на диск - едно отвътре и едно отвън (на гума). При барабана е едно цилиндърче с 2 буталца, та според мен количеството ще да е едно и също?
По големия ход се получава защото не е изпълено равенството от по гория цитат. При повторно натискане, като пуснеш педала пружините връщат буталцето по бързо от колко спирачната течност се връща и се засмуква допълнителна от казанчето и за това втория ход е по малък.

bobitbg

Само да уточниме следното:
спирачното бутало е само едно за всички модели Фокус от 2005 г. до днес.
Предното е 57 мм., а задното е 38 мм.
Колкото до малки дискове, моля уточни какво имаш предвид?

hotblooded

Под спирачно бутало имаш предвид буталцата във мастър цилиндъра ли? Иначе с увеличен ход съм се сблъсквал при неработещ саморегулиращ механизъм за хлабината, но винаги е било на барабан+челюсти. Дори съм забравил на дисковите механизми как се постигаше саморегулиране на хлабината между накладки и диск....  Ако мастърцилиндъра е еднакъв (не само външно) за дискови и барабанни спирачки за условието за ход по диаметър е изпълнено и не трябва да ти причнинява проблеми. От серивза какво ти казаха?

bobitbg

Имам предвид буталото на спирачния апрат. Хлабината се саморегулира от ръчната-при дърпане буталото се върти и обира луфта. Според Microcat мастър цилиндъра е еднакъв, само има разлика в резервоарите в зависимост от годината. Ричната държи на 4 зъб при положение, че я отхлабихме при ръкохватката почти докрай. Утре ще посетя МФ да обезвъздушът с машина. Според тях е въздух.

bobitbg

Има решение и то е, че си трябва обезвъздушаване с машина.
Помпай, помпай-дръж е метод, който не препоръчвам на никой.

Alexander

Обезвъздуши ли? И оправи ли се? И колко пари ти взеха за процедурата?
Благодаря за отговорите!  (thup)
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

bobitbg

обезвъздушаване спирачки 14.40 без ДДС.
Всичко е ОК.

Bobi

Понеже ми предстои същата операция, ще попитам тук къде мога да си намеря жило за ръчната на нормална цена? В МП искат 100+ лв :D. Аз за 130 лв си взех почти нови апрати, дискове и маркучи.

Alexi

във всички магазини ги има ,аз си купих по 26 лв ( моите са 2 бр )

Bobi

Ето едн острахотно ръководство, в което са описани всички необходими части със снимков материал, оригинални FINIS номера на частите и алтернативни такива.

Смяна на барабани с дискови спирачки - Focus Mk2