Кампания за преглед по повод свирене на турбината на дизелови двигатели 2.0L !

Започната от Nebhotep, 28 Март 2014 11:33:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Nebhotep

Попаднах на много интересна статия в интернет по повод оплаквания на клиенти на Форд от Германия.

Тайна (rofl) кампания за преглед на Форд по повод свирене на турбината на всички дизелови двигатели!
(Проявява се особенно в хладно време при минусови температури)

Отнася се за Ford Kuga, C-max, Focus, Mondeo, S-max/Galaxy с двигатели 2.0L Duratorq-TDCi (DW)

Model: 
Kuga 2008.5 (02/2008–07/2012) Build Date: 05/2010-05.03.2012
Build Code: AJ-CA
Assembly Plant: Saarlouis
Engine: 2.0L Duratorq-TDCi (DW) Diesel
Focus 2011.25 (12/2010–) Build Date: 12/2010-05.03.2012
Build Code: AG-CA
Assembly Plant: Saarlouis
Assembly Plant: Valencia
C-MAX 2010.75 (07/2010–) Build Date: 08/2010-30.03.2012
Build Code: AP-CA
Assembly Plant: Valencia
Mondeo 2007.5 (02/2007–) Build Date: 15.03.2010-30.03.2012
Build Code: AS-CA
Assembly Plant: Genk
S-MAX/Galaxy 2006.5 (03/2006–) Build Date: 15.03.2010-30.03.2012
Build Code: AS-CA
Assembly Plant: Genk

За детайлна информация можем да прегледаме TSB #17-2012, от 15 Март 2012г.

Установява се следната повреда на лопатките на турбината в следствие на замръзване на кондензирала влага.

Откъс от описание на клиент:

- 15.12.2012 - Забелязах значително свирене на турбото (ясно откроимо при отрицателни температури), гаранцията беше свършила преди 14 дни. Това свистене се забелязваше и по- време на гаранцията но не така явно, звукът беше трудно доловим. Дилърът винаги казваше, че това е нормално. След няколко разговори с майстори и търсене из различни форуми, установих, че проблемът се среща при повечето дизелови двигатели и то когато са налице отрицателни температури.
След детайлен преглед и диагностика в сервиз се установи следното: Обледеняването на лопатките на турбината е в  резултата на попадащия вътре конденз и като следствие тяхната повреда. Следствие: свистене на турбината, пращене и скърцане по време на движение, което може да доведе до пълното и повреждане
Ремонтът струва 1 700 eur, тъй като лопатките на турбината са неразглобяеми и не могат да се сменят отделно, а трябва да се закупи цяло нова турбина. След консултация със специалист се изясниха следните интересни подробности, че Форд е започнал от м. март 2012 г. да предлага решение на този проблем под названието "ледозадържащи маншети" или "ледоуловител" (Eisruckhalter), поставянето на които Форд извършва в случай че турбината е повредена и се налага замяна.  ???  ??? Поставянето на маншетите се извършва само със смяна на турбината! Така е написано в техническия сервизен бюлетин цитиран по- горе.

Компанията Форд е знаела за проблема от месец март, но нищо не е предприела!

- Наех си адвокат и заведох дело, като представих доказателство и заключения на специалисти. Не бяха изминали и няколко дни, точно в края на 2012 г., Форд официално направи изявление, което постановява, че на всички турбини на нови автомобили с дизелови двигатели, трябва да бъдат поставени гумени защитни маншети, които предотвратяват повреждане на турбината.

След две седмици получих обаждане от моя дилър с покана за безплатна замяна на турбината, пълна компенсация за съдебните ми разноски и 300 eur компенсация за пътуванията ми и последващи разходи за ремонт и т.н.

Адвокатът ми е доказал, че автомобилът е имал конструктивен недостатък още преди покупката му, който по никакъв начин не е можел да бъде диагностициран през топлите месеци. По този начин се разширява отговорността на производителя и официалните дилъри по време на следгаранционния  период.

След всичко произтекло в сервизите на Форд приемат този проблем, а той се среща при много автомобили закупени от салоните и се проявява само зимата. Но Форд не е разрешавал да се предприемат каквито и да е действия докато клиентът не се обърне с писмена жалба. А след удовлетворяване на молбата му, клиентът е бил принуждаван да казва че всичко е нормално.

До 12 Декември 2012 г. Форд не е направил нищо за разрешаването на този проблем!

От 12.12.2012 г. Форд започва да поставя този маншет на тези, при които е потвърден дадения проблем със свистенето от официален сервиз.

Внимание- Клиентите няма да бъдат официално информирани за тези проблеми!

Още веднъж- Поставянето на маншетите или замяната на турбината ще се извършва само на тези, които се обърнат към официалния сервиз!

Чудно дали от Мото Пфое са изобщо запознати с този бюлетин и дали ще извършват такава замяна!  (rofl)

FINIS номерът на ледоуловителя е: 1 773 688 на цена около 20-24 лв.

Ето това е маншетът:

Ето го и самият бюлетин: https://www.dropbox.com/s/prl5xwgwiw1rr1v/TSB-17-16.03.2012.doc

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

pAbLo

"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

Nebhotep

Аз пък се чудя специално за S-max какви ще са тези разлики в системата на машините произведени в периода 15.03.2010-30.03.2012. Аз не виждам разлики при мен (производство 22.08.2008) и произведените в гореуказания период.
Единственото, което ми идва на ум е някаква мащабен проблем с доставчика на турбините в този период, който естествено се прикрива на високо равнище... (wife) (bang)

pAbLo

Ако НИЕ имаме проблем,то и всички от концерна ПСА го имат.
Но се мълчи..
Да се разровим из чуждите форуми.
П.С.
Тези дни рових тук - там.Един човек беше с нагласата,че дизеловия му двигател във Фокуса е добра изработка на НЕМЦИТЕ ^-^

Alexi

аз не знам какъв лед може да се натрупа по лопатките на турбината там е доста над нулата дори на студения охлюв ..

Nebhotep

Наистина няма много логика, но съм чел оплаквания по форуми че турбината при интензивно каране през студената част на годината се изпотява отвън, а щом кондензът е отвън, то е възможно и по самите лопатки да се образува. В последствие спираме колата да пренощува например при -10 градуса, а сутринта ни чака изненада: кондензът по стените е замръзнал и турбината се износва интензивно защото лопатките вече са дебалансирани от леда върху тях.

moni74

Цитат на: Nebhotep в 03 Април 2014 21:37:22
Наистина няма много логика, но съм чел оплаквания по форуми че турбината при интензивно каране през студената част на годината се изпотява отвън, а щом кондензът е отвън, то е възможно и по самите лопатки да се образува. В последствие спираме колата да пренощува например при -10 градуса, а сутринта ни чака изненада: кондензът по стените е замръзнал и турбината се износва интензивно защото лопатките вече са дебалансирани от леда върху тях.

По тази логика това щеше да важи за всички турбини, а това не е така.

----------------------------

Alexi

изпотяването отвън е друга работа .. конденз се образува по повърхности по студени от околния въздух ( примерно тоя около топлия двигател ) .. вътре в турбината няма как лопатките да са по студени от навлизащия в тях въздух отделно се въртят твърде бързо за да се задържат капчици по тях ..

Nebhotep

Щом са пуснали сервизен бюлетин и то тайно без да уведомяват собствениците, то значи проблемът е мащабен и затова се прикрива, за да си спестят разходи. Тези ледоуловители задържат конденза, който се образува явно някъде около въздушния филтър и навлиза към турбината.

hotblooded

Всъщност лед може да се образува при влажно време между въздушния филтър и лопатките на компресора. И дори да не е лед, а водни капчици - пак повреждат лопатките, но те нямат улавяне. Въздушния филтър представлява съпротивление, а компресора засмуква яко, налягането е ниско (вакуум) и се получава преохлаждане, първата стъпка е образуването на конденз, следващата е замръзване на конденза, следващата е среща на праченце лед с лопатките....

pAbLo

хАмериканците доста плюха по техния екобууст,че в по влажните щати им правел воден удар..
Така кондензирала вода из кулера и тръбните пътища,че по някое време скачала в горещия цилиндър...
Смятайте щети ???

hotblooded

Колкото повече въздух тъпче компресора, толкова повече влага постъпва в цилиндрите... Явно мястото от което се засмуква въздуха е такова че лесно се засмуква вода, а филтърната кутия е така конструирана че не пречи водата да премине нататък

Alexi

мда всичко което пишете е така ,но повечето производители са го измислили елементарно - смукателната тръба има наклон към филтъра така че няма как да се образува някаква локва от конденз и да се засмуче от цилиндрите .. не съм разглеждал мотора на пежо но е твърде масов и до сега форумите да са изревали могъщо ако има такъв хроничен проблем .. по скоро се касае за някакъв проблем при специфични атмосферни условия - сравнително топло зимата но много влажно да речем или нещо такова ..