ФОРД КА - Светна ми лампата за водата

Започната от scarper, 11 Юли 2012 22:14:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

scarper

Здравейте, колеги.Колицата за която ще иде реч е фОРД КА . Проблема е следния - днес след доста обикаляне из жегите и вече почти до вкъщи ми премигна веднъж лампата за водата. Понеже това чудо няма стрелка за градусите и не мога да вида каква е температурата на двигателя, то продължих да се дзверя в ламбата, която след 5 минути взе да мига настоятелно. Пуснах парното на макс и мигането спря. Бегом при майсторчето ми и след проверка ми каза,че е термостата - не отварял достатъчно и затова така ставало. Дали има резон да е така или проблема може да се окаже по сериозен и къде да търся причината.
И да уточня - термостата отваря, перката се включва, но работи твърде продължително, което накара майстора ми да смята че термостата прави нещо и не отваря достатъчно. Радиатора е горещ.
ПОМОЩ.
Ford е кола за разбирачи и ценители. Карачите севозят на Гоуф.

Иван Вълков

Замерване на температурата в казанчето и тогава ще го мислим. Същото може да стане и при постоянно отворил термостат, просто се сгрява всичката охлаждаща течност и в един момент ако не се намеси перката следва прегряване. Провери си датчика и на перката дали е изправен. Като цяло в тия жеги от всичко може да е.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

lazarkk

Щом включва перката, както каза колегата виж датчика, да не я пуска прекалено късно. А може и датчика за лампата да не е наред, реално колата да е наред, но да отчита по висока температура. По принцип ако термостата неотваря, много трудно успява да влкючи перка и е за кратко обикновенно.

z_chakarov

Перката няма свой собствен датчик.Перката се командва от този за температурата на водата, наврян в задната част на двигателя , до бубината.И аз отначало мислех,че датчика ми не е наред и бях я разглобил здравата, брони фарове - долу . И накрая като пуснах тема тука в форума и разбрах , че се командва от този за антифриза и перката се включва при 105 градуса.

Вариантите са термостата да не отваря достатъчно, загрява, перката включва, но тъй като не минава достатъчно количество антифриз през радиатора , няма как да охлади достатъчно. Другото , което може да проверите като загрее, дали радиатора е горещ равномерно навсякъде.
Пускайте един термометър в казанчето и да работи на място и следите колко градуса ще стигне, кога ще се пусне перката и при какви градуси ще спре.

Тука един колега спомена, че ако отваря напълно и седи така , може пак да загрява. Е, с това няма как да съм съгласен. На моята кола - Рено, от близо 2 месеца карам без термостат, правя промивка на охладилтелната с-ма. Карам 1 седмица с по-рядък концентрат на антифриз,след което го пускам и пак налива. Колата загрява по-бавно, но като загрее си държи температура в града. Стига до 92-3 градуса при , което перката се включва и след не повече от 30-40 секунди работене на перката температурата е паднала на 88-9 градуса.  Имам и изведено копченце за принудително пускане на перката. Без термостат съм си правил експеримент , колата загрява до 90 градуса и пускам перката по-продължително и сваля температурата до 70-75 градуса.Без термостат 1-2 пъти съм излизал извънградско държи температура 75-80 градуса, по баири се качва до 90.

hotblooded

Колега, това с отворения или махнатия тремостат - дали ще прегрява или няма да загрява - зависи от конкретния мотор или дори кола. Зависи от хидравличните съпротивления на тръбопроводите и дали тремостата е двупътен или трипътен.

Danchev

В тия жеги и нещо малко да е си оказва влияние ... смени термостата сипи му пресен антифриз и водица и виж как ще е :)
Иначе при подобни ситуации, когато хванете колата, че е почнала да вари боба вместо да си горите веждите с парното (не че не помага) слизаш и както е на перка обливаш радиатора с вода.
How about a magic trick?

puzzle

Здравейте колеги, нов съм тук и искам да се похваля че отскоро съм собственик на КА- линка  1998г. как действа лампата за температурата на водата ако започне да прегрява колата започва да мига ли като предупреждение на различни честоти или светва направо за постоянно.

Pyrhel

Боби тук е качил ръководството, погледна ли го: http://fordbg.com/forum/index.php?topic=1801.0
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

puzzle

Това ръководство не е за КА- 1998  а за  по новото може би, бих бил благодарен за по старото ръководство, а относно това, че няма стрелка за  температурата на водата е голям пропуск, та въпроса ми е може ли да се сложи такава стрелка и пробива ли се някъде заради това. Извинявам  се ако въпроса ми е тъп, но не съм кой знае колко технически грамотен.