Почистване на клапани, легла на клапани и портове

Започната от Pyrhel, 07 Април 2013 23:54:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

В темата ще напиша накратко моите приключения с OHC глава, на малко километри, но престояла дълго време в лоши условия без да се движи. В резултат на това престояване и влагата (водата?), влизала през портовете, клапаните и леглата им бяха в доста кофти състояние или иначе казано - ръждясали, особено тези, които са останали отворени :)

Ето няколко снимки за пример как изглеждаха нещата преди:

Главата отдолу съм пропуснал да я снимам, но вижте буталата и можете да си направите сметка...

И клапаните в стария им вид, за жалост не съм снимал подробно и от близо:

Проблемът на клапаните - бяха ръждясали, но за щастие водачите са чисти откъм ръжда. Леглата обаче не са имали този късмет...

По съвет на Ники Данчев тръгнах да търся бронзови четки да ги чистя, не знам дали ще ми повярвате, но малки бронзови НЕ НАМЕРИХ, а не е като да не съм търсил... Поради тази причина направих друго - с дискови месингови четки (не са достатъчно меки, но поне са малко по-меки от стоманените...), вързани към бормашината изчистих по-голямата част от клапана, после вързах всеки един клапан за бормашината и с шкурка минах частите, които не се търкат (например челата им), т.е. там където имаше нагар, а нагар ИМАШЕ!. После с водна шкурка и вода (в случая първите няколко бяха плюене :)) ) минах "контактната" повърхност. Не точно че ги минах, защото само движех леко шкурката, докато бормашината въртеше клапаните :)

Започнах с всмукателните, проблемът обаче дойде при изпускателните... Въглеродните налепи с какво трябва да се чистят, това няма отлепяне, шкурене или брулене с четките... :D Единственото, което ми дойде на ум беше да ги изчегъртам докато се въртят на бормашината с един нож, разбира се - само частите, където не докосват други метали, а и там си бяха чисти. Като цяло ефектът е супер, тия дни следва и главата...

Приемам идеи, ако мога да ги накисна в нещо, за да паднат всички неща, които не успях да доизчистя. Интересен е един от клапаните, вижте какви язви има по него...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

deshi

Грозен си кат` OHC  .....

Pyrhel

С бормашината поне проверих, че няма никакви кривини и всяко ръбче си върви под конец. Ако успея да почистя леглата в главата и се напаснат добре не виждам причина да взимам нови клапани, при положение, че язвите на единия са само отдолу, а не по повърхностите, които ще контактуват?

hotblooded

Язвите стават когато е мъчен доста време с навлизаща вода(антифриз) в цилиндъра...

Pyrhel

Виждате ги горните снимки... А днес след няколко часа нещата изглеждат така:

Общо взето как се получиха нещата... С четка и бормашината първо на по-ниски обороти свалих по-грубите боклуци, нагар и люспи ръжда. После на доста високи обороти изчистих и останалото като чоплих до метал. Клапаните вече са слънце, главицата и портовете - също. След като я изчегъртах отиде под чешмата за една хубава промивка с меглио, четкане и мнооого вода.

Следващата стъпка е напасването на клапаните и след това проверка какво съм сътворил. Стискам си сам палците :D

hotblooded

Pyrhel, а резбите на свещите ОК ли са? Че понякога на стари мотори, особено прегрявани и ако някой "brainiac" не навил свещи с дълга резба в глава с къса после като се вади свещта илиза и някоя витка от резбата...

Pyrhel

Здрави са, той беше с оригиналните свещи, може би аз съм първият, койтто ги развива :))

Alexi