Сензори за колянов вал на Мондео мк3

Започната от Pyrhel, 25 Април 2013 19:20:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Някой сменял ли е сензора на коляновия вал? Новите от страната, където ще сочат зъбите на маховика имат 4 мустачета. Нормално ли е тия мустачета да ги "изяжда" маховика или сензорът е натикан прекалено надолу
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

tropper

Не съм го виждал, но няма причина да се трие в маховика.
Мустаците да не са дефекти на отливката или са нарочно направени?
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Alexi

Pyrhel

Алекси, виждат се лекичко - най-горе на снимката - от страната, която сочи към зъбите на маховика... Снимай го от там.

Не да трие чак, ами да бъде нещо като мярка - дали е ползван или не дадения сензор, примерно?

tropper

Цитат на: Pyrhel в 25 Април 2013 23:16:01...Снимай го от там....
Май го е снимал не Алекси, ами продавача в ибей, кат гледам линка на снимката :P

Няма логика, Pyrhel, да има такива работи. Най-малкото защото като се изтъркат ще оставят стружки в кожуха на маховика.

Ти имаш ли го при теб този, който е с мустаци да снимаш?

Pyrhel

Имам чисто нов, който го сложих и изстъргах за 1 палене :)) Кожуха на кутията е ПЪЛЕН с всевъзможни мизерии, включително и метални стружки. При доста карана кола като се махне тоя сензор отдолу има доста нахвърляни, та тия пластмасовите няма да му попречат.

Ето ги:

Alexi

сензора не е дошъл още ,снимката е от ибей ..

Pyrhel

Нещо се ебава работата... Днеска карах и в един момент не можех да вдигна повече от 2100 оборота - почваше да тресе и ако държа педала натиснат - да гасне. Пак грешка от тоя сензор. Свалих го и с един дебел шестограм на стартер изчегъртах зъбите на маховика да няма някаква стружка или поклук залепнал. Турих новия сензор, стария е в колата. Новия се опитах в най-отдалечено положение да го оставя - колата така не палеше и го сложих в най-близко. Държи си 5000 оборота сега без грижи. Преди като се ошашка трбяваше да го поизвадя стария сензор, може и той да се е бъгнал нещо.

Alexi

ако за оригиналния говориш може да се е споминал нещо .. ама и новия ако почине трябва да търсиш причината .. тоя тип сензори никак не обичат механични увреждания ,според мен челото му в никакъв случай не трябва да опира в маховика ,обикновено работят на 2-5 мм дистанция

Pyrhel

Оригиналния отдолу беше остърган стабилно, ще го снимам довечера като се върна от работа. Новия го набих най-надолу и я натиснах и подържах на ограничител 1-2 секунди, извадих го - само мустачките бяха изядени.

Нещо вероятно е имало - я парче от съединителя и го е очаткало... Тия магнитни сензори могат ли да се влияят от температурата? Мизериите ги правеше, когато е била цял ден на пряко слънце и е много напечена. Или някаква цака да се тестват сензорите? Не ми е жал за тоя, дето го сложих, а ми е интересно дали е бъгнат самия сензор.

Alexi

може да се тества но трябва да знаеш на кои жички е захранването .. той с колко жички е впрочем че са основно 2 вида
ЕДИТ гледам че е с 2 .. странно .. тоя модел ще си променя напрежението при доближаване на метал ,освен ако вътре в тая ампула няма  някаква схема

Pyrhel

На коляновия е с 2 пина, на разпределителния е с 3 пина.

Alexi

тоя на коляновия ще си променя напрежението на изхода при доближаване на метал - така може и да го тестваш .. напрежението най вероятно е 12 волта ,струва ми се логично .. ако е по малко обаче по някаква причина може да изгори ( ако е здрав де )

К.Методиев

Аз пък си мислим, че тези сензори работят на 5V не на 12.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Pyrhel

Няма значение на колко работят, те нали променят съпротивлението си като де доближат до метал, така че аз няма да меря волтове, а омове?

Alexi

по принцип тоя тип ( аз ги ползвам в други техники ) работят в широк диапазон от напрежение ,примерно 5-20V .. но няма да стане да го тестваш с омметър а с волтметър след като го захраниш - при годен датчик на Хол, волтметъра включен за измерване на постоянното напрежение и подключен към изхода на датчика, при доближаване на метал трябва рязко да се променят показанията на волтметъра, например 0,4V до напрежение не повече от 3V по- малко от захранващото напрежение.
Малко за принципа на действие - вътре е полупроводник ,през който протича ток и се образува магнитно поле - в цилиндричната част се намира постоянен магнит ( всичко това е миниатюрно ако се отвори не подлежи на ремонт ),който плува в това магнитно поле .. при доближаване на метал магнита реагира помръдвайки и изменяйки магнитното поле което води до разлика в напрежението протичащо през полупроводника ,и се регистрира от ЕКУ-то

moni74

Цитат на: Alexi в 27 Април 2013 08:23:23
... всичко това е миниатюрно ако се отвори не подлежи на ремонт...

Което не пречи да направите дисекция на един стар и неработещ :)

----------------------------

tropper

Като гледам се включвам макло късно в темата...
1) Ако е само с две жици в никаъв случай не го захранвай директно с напрежение.
1.1) Пробвай да закачиш мултицет за измерване на постоянно напрежение и да местиш бързо метал или магнит покрай сензора.
1.2) Ако горното не даде резултат - пробвай с източник на 5V (зарядно за телефон или USB), но задължително с последователно свързан резистор във веригата - около 200 ома, за да ограничи тока на 20мА. Има индустриален стандарт 4-20мА и вероятно това бачка на подобен принцип.
2) Ще има известно влияние от температурата при над 120 градуса, така че слънцето не ти е виновно ;)