Съвет за буфер при ГИ.

Започната от lazarkk, 16 Януари 2013 19:34:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

lazarkk

Проблема е, че изпарителя ми  на границата на възможностите си и при рязко изрязване ми пада за момент налягането на дузите и се получава кофти придърпване в някой случай и детонация. Сега замисъла ми е какво ще се получи ако сложа съд с обем около 1-2л. на маркуча който отива към рейката с дюзите, така ще служи като буфер при рязко настъпване да не кляка толкова бързо налягането така, че изпарителя да може да реагира на разхода. Но въпросите са ми да не се усмете работата на изпаритела и на моменти да стане пък високо налягането. Целта ми е да се стабилизира налягането да няма толкова вариация при подаване на газ. Другото е ако става така, да ме посъветвате от какво мога да приспособя такъв съд и как да го вържа имали значение дали ще бъде проточен, т.е. от едната страна да влиза газ от другата да излиза или става и само с една дупка от която да се пълни и изпразва.

Alexi

нищо не пречи да пробваш .. може да е и с 1 дупка повечето демпферни съдове са на тоя принцип ..

hotblooded

Струва ми се че нищо няма да постигнеш. Нужен ти е не буферен съд който да изглажда пулсации в налягането - които са в следствие на неравномерното действие на помпа или компресор, а ти трябва акумулатор на налягане - както при бензиновите инжекциони - съдче с мембарана зад която има пружинка. Пружинката е така оразмерена че нормалното работно налягане я свива, а ако по някаква причина налягането спадне (примерно при рязко настъпване на педала) - пружинката се разтяга и избутва гориво към горивната рейка и запазва налягането в нея. При теб - за да излезе нещо от това съдче - някои трябва да го избута навън - тоест трябва да си направиш "акумулатор" на налягане, или да се пробваш да пренастроиш изпарителя да пусне малко по голямо налягане на изхода....

lazarkk

Цитат на: hotblooded в 16 Януари 2013 20:26:10
Струва ми се че нищо няма да постигнеш. Нужен ти е не буферен съд който да изглажда пулсации в налягането - които са в следствие на неравномерното действие на помпа или компресор, а ти трябва акумулатор на налягане - както при бензиновите инжекциони - съдче с мембарана зад която има пружинка. Пружинката е така оразмерена че нормалното работно налягане я свива, а ако по някаква причина налягането спадне (примерно при рязко настъпване на педала) - пружинката се разтяга и избутва гориво към горивната рейка и запазва налягането в нея. При теб - за да излезе нещо от това съдче - някои трябва да го избута навън - тоест трябва да си направиш "акумулатор" на налягане, или да се пробваш да пренастроиш изпарителя да пусне малко по голямо налягане на изхода....

В момента съм на налягане 1,2бара, при по високо наляге и по малки тайминги съответно на дюзите, загубите са още по голями- например при 1,5бара пада до към 1бар. В момента както е 1,2 пада до около 0,9. Под 1,2 немога да направя свястна настройка на двигателя да заработи читаво, иначе може би при 1бар няма да има голяма загуба но неща да заработи- в ниските се дави във високите недостига газта. Иначе изпаритела го дават до 100kW аз съм 96. Явно заради това неможе да държи високо налягане. А някакви идей по какъв начин може да се направи този "акумулатор"?

tropper

Според мен ще постигнеш обратен ефект.

Към изпарителя трябва да ти ходи един вакуум. Неговата функция е да може изпарителя да поддържа постоянно диференциално налягане - т.е. разликата между налягането на газта преди инжекторите и налягането в смукателния колектор да е постоянна. Когато пуснеш педала и се движиш на ППХ, налягането в колекторите ти е около 0.25-0.3. Тогава налягането на газта трябва да е около 1.30. Когато натиснеш педала до ламарината намалява вакуума в колекторите и налягането там се вдига до 0.7-0.8. Тогава налягането на газта трябва да стане 1.8 за да работи нормално системата с инжекторите. Тоест на тебе ти трябва нещо коренно противоположно, на това, което искаш да направиш.

Вместо да "акумулираш" постоянно налягане в някакъв съд, трябва мембраните на изпарителя да са ти с по-голямо бързодействие и да реагират на промяната на налягането в колектора. В тази връзка максимално приближаване на изпарителя до инжекторите и скъсяване на маркучите би помогнало малко. Само че на Мондеото няма къде :D Евентуално зад дросела ако упееш да го навреш, на мястото на планката с датчиците за наягане ....
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

lazarkk

Преди време направих точно това, скъсих маркуча до дюзите с около 30-35см както и маркучите от дюзите с около по 5см като ги направих и четрите с еднаква дължинадо колектора. Но сякаш тогава проблема стана още по усезаем, затова си мислех за такъв съд да сложа. А можете ли да ми кажете колко е вътрешния диаметър на този маркуч който е от изпарителя до дюзите, да него разкачам или са различни според марка и модел?

tropper

Маркуча е обикновен... ама колко му е диаметъра - не знам.... Приемрно вътрешен 18, ама може и да бъркам :)
За пробата можеш да прескочиш филтъра на тоя маркуч - да не би от него да ти идва ЛАГ-а. Ама първо отвори другото филтърче, което е монтирано на самия изпарител и с прахосмукачка почисти хубаво и него и леглото му. Да не прескочи някоя стружка оттам в дюзите.

lazarkk

Цитат на: tropper в 16 Януари 2013 21:10:45
Маркуча е обикновен... ама колко му е диаметъра - не знам.... Приемрно вътрешен 18, ама може и да бъркам :)
За пробата можеш да прескочиш филтъра на тоя маркуч - да не би от него да ти идва ЛАГ-а. Ама първо отвори другото филтърче, което е монтирано на самия изпарител и с прахосмукачка почисти хубаво и него и леглото му. Да не прескочи някоя стружка оттам в дюзите.
И двете неща съм ги свършил, ефекта беше нулев...

momo76

Цитат на: tropper в 16 Януари 2013 20:53:31
... налягането в смукателния колектор ............... налягането в колекторите ти е около 0.25-0.3.......
Малко уточнение. При бензинов двигател без турбо в колекторите няма налягане а вакум. Колкото е по отворена дроселовата клапа, толкова по малък е и вакума.

tropper

Да де прав си.
<1 значи че налягането е по-малко от атмосферното, т.е. вакуум  (fri)

vladi tanev

Аз също съм имал тези проблеми и решението при мондеото ми беше че клапана за високо налягане във бутилката който представлява една пружина със съчма правеше проблеми и така си изразходих газта свалих го и го премахнах проблеми след това нямах,при скорпиото също имах подобен проблем но там предварително си сложих тръба ф-8 от бутилката до изпарителя та проблема тука беше от рейката на газовите инжектори малка и падаше налягането и нямаше газ проблема го отсраних със направата на нова рейка за газ
стои на капака на клапаните и тя е черна и малко трудно се забелязва

другото което ми прави впечатление е че караш на малко налягане на газта аз карам на 1,6-1,7  бара във рейката и съм съответно със по малки времена на инжекторите колкото е по малко налягането толкова са по големи времената на инжекторите и има проблеми както е при теб правиш по голямо налягане пускаш си автоматични настройки и след това коригираш имай в предвит че е направена така че автоматичните настройки обедняват леко и също така е хубаво да изравниш времената във всички диапазони на таблицата поне при фобоса е така,другото което се сещам е че може и самите дюзички на инжекторите да са по малки дупките аз мойте съм ги разпробил всъщност със какъв газов инжекцион си.
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

lazarkk

Днес се заиграх в работата и смених маркуча с дълъг, значи до сега беше от изпарителя до филтъра около 40-50см и от филтъра до рейката още толкова. Днес смених парчето от филтъра до рейката с парче 2метра и ефекта е, че придърпването при рязко подаване изчезна на около 80%. Но нещо стана с ниските ми обороти, леко паднаха и работи неравномерно, това е почти през цялото време, но на моменти по светофарите си работи нормално. Можете ли да направите някакви изводи кое, как и защо стана така. Че аз не мога да си го обясна съвсем. Още не съм закачал компа да видя налягането в какво положение седи и работи. Газовия инжекцион ми е AG Zenit. Дюзи valtek 3omа. Дюзите съм ги пробвал как ли не, работи единствено на 2,5, ни повече ни по- малко, това явно е златната среда.

П.С. Проблема в ниските се окза, че съм забравил да влюча дебитомера и датчика за темп на входящия въздух, сега всичко си е наред.