Фокус мк3 - вие при висока скорост

Започната от stefato, 16 Юли 2017 12:16:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stefato

Здравейте!

Докато карам колата с 40-50 не се чува никакво бучене/виене, но след като я настъпя малко виенето става нетърпимо.  ???
Предишни интервенции освен стандартното обслужване /масло,ролки,ремъци и филтри/ не съм правил. 
По препоръка на познат, сменихме десен лагер на главината, но виенето не спира или е с една идея по-малко.
Та въпроса ми е може ли да са тръгнали и двата лагера на главините или е нещо друго? Има ли шанс да бучат ролките?!?! Изобщо нямам представа. Помагайте ! Няма ли някой форумен спец?

Колата е Фокус мк3, 2011
(fe)
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

BillyBADBoy

Има голяма вероятност виенето да идва от гумите. неправилно износване на протектора и почва да вие като развален лагер-главина.

Ако е това трябва да намериш причината. Обикновено е нещо по окачването - амортисьори или неправилен реглаж на преден заден мост.

stefato

Цитат на: BillyBADBoy в 16 Юли 2017 14:49:21
Има голяма вероятност виенето да идва от гумите. неправилно износване на протектора и почва да вие като развален лагер-главина.

Ако е това трябва да намериш причината. Обикновено е нещо по окачването - амортисьори или неправилен реглаж на преден заден мост.
С чисто нови гуми съм на няма и три месеца. Едвали са се износили чак толкова. Забравих да кажа, че като правя по-остър завой, се чува нещо като тропане. Ще опитам с реглаж. Някакви други идеи да имате?
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

ivchotr

Не го ли чуваш от коя страна точно вие? Ако е лагер, се чува кой е. Новият също трябва да е стегнат както трябва. Ако не е, се срива бързо. Щом тропа при завой, определено е лагер.

Pyrhel

Вдигаш гумите и проверяваш. Лагер чак да тропа и виенето да е нетърпимо както казваш - трябва да направо да мърда наляво-надясно колелото като го клатиш...
Да не са различни проблеми виенето и тропането - скоростната кутия гледал ли си я дали има масло; каретата; тампони на амортисьорите?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

stefato

Цитат на: Pyrhel в 17 Юли 2017 00:41:03
Вдигаш гумите и проверяваш. Лагер чак да тропа и виенето да е нетърпимо както казваш - трябва да направо да мърда наляво-надясно колелото като го клатиш...
Да не са различни проблеми виенето и тропането - скоростната кутия гледал ли си я дали има масло; каретата; тампони на амортисьорите?

Сега докато се прибирах, при завой определено биеше, а не тропаше.
Като прочетох твоят пост и ми светна! Когато сменях зимните с летните гуми, предна дясната наистина се клатеше наляво и надясно, имаше зверски луфт. Тогава затегнахме главината и от тогава се появи това виене и биене. Интересното е че ние сменихме точно десния лагер.  Има ли шанс да са "тръгнали" и двата?
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

Pyrhel

Рядко се случва, но може да шуми (макар и слабо) и втория. Ще ги чуете като се вдигне колата, иначе - само гадаене. Преди време на Мондеото забуча единия и реших да не слухтя за втория, та от UK два ФоМоКо дойдоха за под 100лв от ebay.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

stefato

И двата за под 100лв  ??? При мен единия на FAG беше 150лв.. Тези дни ще търся някой с подемник и да видим какво става.. Ще Ви държа в течение. Ако някой има някакви други предположения нека казва!
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

ivchotr

Щом си карал с разхлабен лагер, вероятността пак да е заминал, е голяма.

stefato

Защо? И аз от къде да бъда сигурен, че ако пак го сменя няма да замине пак..?  :'( Какво  трябва да се сменя в тази ситуация?
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

stefato

Такаааа!! Оказа се,че вие и левият лагер.. На дясното колело намерихме скъсан маншон на карето.. таа всяко зло за добро. Сега слагаме нов лагер и нов маншон и паля към морето! :)))))
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

ivchotr

Цитат на: stefato в 17 Юли 2017 21:12:41
Защо?

Ми щото главината ще "бие" и така ще разбие лагера.

stefato

Благодарение на колегата Pyrhel , който помогна с отстъпка за лагера, вече всичко е наред. Оказа се,че и маншона не е за смяна, а само се е изплъзнал. Голямо благодаря на всички, които писаха и даваха идеи! (fe)
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)