Форд Куга проблем с повишаване на маслото в двигателя

Започната от VeIPetrov, 27 Октомври 2025 00:34:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

VeIPetrov

Здравейте, колеги!
През тази година си купих Форд  Куга 2.0 тди 180 к.с. 2019 г. евро 6с на 180 000 според спидомера, но предвид годините може и да са реални.  След задължителното обслужване, при рутинна проверка на маслото след пробег от 1500 – 2000 км., забелязах, че нивото  леко се е покачило (беше малко под максимума по физическа щека а след проверката на мах). Източих  количеството масло което се побира във масления филтър около 150 – 200  мл.  И след около 1000 – 1500 км. нивото пак се покачи до мах. Следях и нивото на антифриза и не видях някакво отклонение на нивото в казанчето. Може би да се е покачило от нафта в маслото, в следствие на прекъсната регенерация на ДПФ която не съм усетил, по това което съм чел, но пък два пъти да се ми случи, това е само догадка. 
Въпросът ми е, на какво може да се дължи покачването и ако се достигне някакво критично високо ниво, за това ще има ли някакво предупреждение на таблото? Двигателят си пали на четвърт, от ауспуха не се вижда да излиза някакъв пушек – само  топъл въздух, при изфорциране не пропушва, не прекъсва, работи добре във всякакви режими и колата се движи нормално и ускорява добре, на таблото не отчита никаква грешка, но ме притеснява това повишение. Моля, споделете вашия опит и мнения по въпроса.

Alexi

най вероятно влиза нафта в маслото .. провери с диагностика как вървят регенерациите и дали минават успешно ,на какво ниво е ДПФ

VeIPetrov

Благодаря за съвета, ще и направя диагностика другия месец и ще публикувам резултата, но ако има и други колеги със същият проблем моля споделете.