FORD KA+ MK3 2016-2018

Започната от poliboy80, 19 Юни 2025 09:48:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

poliboy80

Здравейте,
След прекъсване от около 20години ето че отново се върнах на Форд. Преди имах една Fiesta '92г., а сега си взех КА+ МК3 2017г. И понеже за тази кола има малко информация като цяло реших да създам нова тема за споделяне на мнения и проблеми.
Това което знам е че модела тръгва първо за пазарите в Индия и Бразилия през 2014г. В бразилия е известен като Ford Figo, а в Европа започва да се продава през втората половина на 2016г. Има доста сходства с Fiesta MK6 и може би МК7 но и доста разлики.
Взех си я за градско каране в София, че със старото VW Lupo 1,4TDi ме ограничават да бръмча из центъра на София през зимата...
Значи да представя моята:   
Произведена: 04/05/2017
Първа регистрация: 28/07/2017
Работен обем: 1 198 cm³ Евро 6 макар да няма старт/стоп
Мощност: 51.5 kW / 70 к.с.
Има си прилично екстри - вградена BT handsfree система, заден паркторник, дневни светлини в бронята и разни други дреболийки.
Това което ме издразни е че нямаше кора под двигателяи както си е чистичък щеше да стане на ...
Значи взех една нова кора като за Fiesta дето я дават по разни афтър маркет сайтове, че е съвместима с КА+ (PRASCO FD3441900 или с Code OEM: 1794581) цък и се оказа че стана идеално.
Издразни ме че на кола 2017г. фабрично няма вложени никакви лед светлини за икономия на ток. Хванах се и смених къде каквото можах с лед лампи, малко ме затрудниха при свалянето третия стоп (който се сваля с пиниз, но трудно, щото не са го направили с два винта ами на скоби) и левия фар в бронята (за който се наложи да свалям фара, клаксона и казанчето за вода за да стигна до него). Филтъра за купето също са го наврели на м. в г. при средната конзола, но тези с Fiesta МК6 и 7  знаят добре. Сма си смених масло (5W-30 - A5 макар по книга да дават 5-W20), филтри и свещи (сложих иридиеви), поръчах си гумени стелки че тия мокетните се набиват с много прах и ми остана да оправя едно леко отлепяне на тавана отзад при багажника и страничните колони, което е прецакано или при миене или ако са я тарашили на митница...
Това е от мен, ако има колеги със същата марка ще се радвам да споделят...   

ivchotr

Пусни някоя снимка. И си забравил едно "м." в онова съкращение по-горе :D

А защо реши да сложиш "по-гъсто" масло?

saggy

Двигателят е 1.2 атмосферен ли е, такъв, какъвто слагат на Фиеста? Ако е същият, мисля че можеш да го чипнеш с още 20 коня отгоре без проблем.

poliboy80

Цитат на: ivchotr в 19 Юни 2025 12:39:59А защо реши да сложиш "по-гъсто" масло?
Поради следните причини:
От Мотопфое ми казаха, че и двете стават и понеже по книжка дават такова, при тях щяха да сложат 5-20 ако я обслужа там ама ми казаха 500-550лв за смяна на масла и филтри, което ми се увидя. От сервизи 6+ ми дадоха пък оферта за около 300-350лв с масло 5-30. Отделно на етикета на вратата не се виждаше много добре от предходната смяна, но ми се видя също 5-30 да е слагано и понеже из нета изчетох инфо че 5-20 било като е нова още колата че било много течно и е за по студени държави, апри нас климата не е толкова студен се пропоръчва 5-30. Поне сложих хубаво масло на разработка за Форд на Кастрол магнатек. И понеже аз си го смених със филтрите ми се върза всичко към 150лв.

От Мотопфое за ремъка ми изръси 10г. или 150 000км и че нямали досега рекламации за ремъци. Моята е на 81 000 (99% реални поне от това което излезна по справка в Carverdical), та рещих че ще сменям ангренаж и водна помпа догодина, като се осаферя финансово :)

Цитат на: saggy в 19 Юни 2025 12:44:46вигателят е 1.2 атмосферен ли е, такъв, какъвто слагат на Фиеста? Ако е същият, мисля че можеш да го чипнеш с още 20 коня отгоре без проблем.
да атмосферен е мотора 4 цилиндровия но не TiVCT версията, който незнам дали не е с 3 цилинтъра 1194cm3 и в каталози за чиптунинг излиза към 9-10 коня да се вдигне. Не знам дали си заслужава, но и може да я пипна като сменя ремъка... че от турбо дизел помпа-дюза с75кс и 190Nm на 70кс и 105Nm си е малко тегаво като опитвам да дръпна на ниски обороти на по горна предавка - почва да хълца :) 

ivchotr

Само със софтуерна намеса при атмосферка ме съмнява да качи коне.

poliboy80

Цитат на: ivchotr в 19 Юни 2025 14:57:50Само със софтуерна намеса при атмосферка ме съмнява да качи коне.
Трябва да може, но няма да са много и ще са за сметка на икономия или на вредни емисии  :-[
Иначе ако може да качи 8-10 коня и да свали разхода малко щеси заслужава, че засега ми дава усреднен разход 7,2л/100км като съм минал едва 50-60км, и ако успеят да слезнат на 6,5 ще ми е поносимо, ако не ще има носталгия по нафтовата печка VW Lupo :) 

poliboy80

Има ли някой в този форум със КА+ МК3 като моя или съм вълк единак  (tooth)

Alexi

ти си човека  :D 1.2 атмосферен бензин си е тегаво моторче спрямо 1.4 дизел спор няма ,аз като се кача от Дачията 1.5 дци на Полото на жена ми хем то е 1.4 16 клапана доста тегаво ми се струва да ускорява ,но пък при бензина няма какво да се счупи кажи речи

poliboy80

Пекайля си ми върши работа за придвижване на къси разстояния в София. Ся като ми изгърмя ахилеса и се возя, като кара жената (малко тегаво), че тя и без това докато и свикне че нали ни е нова и ме напряга допълнително....
като цяло единствено че е по-слаба на ниски обороти което е нормално но пък мотора не се чува на празен ход което много ме радва :)