Въпроси относно дневни светлини при Мондео МК5.

Започната от petkomz, 08 Август 2025 15:22:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

petkomz

Здравейте!
Искам да попитам собствениците на Мондео МК5, какво свети при вас на дневни светлини, понеже при мен свети лупата, заедно с малкото правоъгълно фарче до нея. Гледах клипове според които за DRL свети само диодната лента от долу на фара, но при мен не е така. Пробвах всякакви настройки от менюто с отметка и без за дневни светлини - никаква промяна. Прилагам няколко клипа как бих искал да светят и дали е възможно с FORScan да ги накарам?

Тук на един Fusion показват как е...
Това е за ремонт но пак се вижда как светят...
Още едно за ремонт...

Забравих да споделя, фаровете са Dynamic Led, тези дето мърдат като живи... ::)

Благодаря предварително на споделилите информация!

ivchotr

Нямам Мондео Мк5, ама имам въпрос. Сигурен ли си, че датчикът за светлина е в изправност и нищо не му пречи да вижда Слънцето, така да се каже?

petkomz

Ами в изправност е според мен. Ако не съм включил от менюто DRL и с ключа на позиция Auto, фаровете не светят, а се включват като се затъмни, примерно като минавам през тунел. Също така и осветяването на таблото намалява, така че си мисля че няма проблем със сензора.

nogopechen

Може да има някакъв дефект. Нещо да е изгоряло...

Жоро Петков

При мен на автоматичен режим дневните светлини са само диодните ленти отдолу. Лупите светят само на тъмно.
И аз съм с динамични (завиващи) фарове.
В нощен режим свети всичко - диодни ленти, лупи и правоъгълничетата.

petkomz

Благодаря за информацията! Странното е че при мен от време на време светят само лентите от долу. Не знам по-каква логика си избира кога да светят само те или и заедно с другите фарове. Като говорим за моменти с приблизително еднаква сила на светене на слънцето, без облаци даже но в различни дни. Някой знае ли дали на живи данни може да се види сензора за светлина как се държи с Форскан?

Жоро Петков

Сигурен ли си, че нещо не пречи на сензора за осветеност. Намира се в средата, между духалките на прозореца. Това е сензора за осветеност. Аз бях поставил нещо върху него и фаровете ми така се заиграваха. Ходих в МП докато беше гаранционна колата и дори уж го смениха сензора, защото ми пишеше че има проблем с адаптивните фарове.

petkomz

Ами няма нищо върху него. Ще опитам да го разглобя да видя за някакво замърсяване от вътре евентуално.

petkomz

Нова информация...
След първия дъждовен ден установих че не работят и автоматичните чистачки. Дали сензора за дъжд не прави проблеми, а всъщност той не е ли общ за светлините и дъжда (имам предвид този на предното стъкло при огледалото) , а пък този на таблото долу да касае само климатроника?  ::)

Жоро Петков

Със сигурност този доли играе и за дневните светлини, защото ми даваше проблем като го бях покрил с плюшена играчка (без въпроси моля!). Дали сензора за дъжд е общ - не знам. Може проблема да е контактен - ако предното стъкло е сменяно и да са разбутали сензорите щом светлините ти работят от дъжд на вятър.

ivchotr

Цитат на: Жоро Петков в 21 Август 2025 19:11:53го бях покрил с плюшена играчка (без въпроси моля!)

Не мога да се зАпра :D Кажи, де. Синьо октоподче ли беше или нещо друго ::)

Жоро Петков

Не - Грогу!
С жена ми го взехме от 1 Коледен пазар на халите преди доста време, преди това не бях виждал абсолютно нито една кола с плюшка отпред - само тираджии. След това станаха модерни тия грозните октоподи.
Бебето Йода си рулира!

petkomz

Днес имах малко време и раздвижих малко нещата. Оказа се че сензора за дъжд е паднал от мястото си и висеше вътре в пластмасата. Понатегнах му малко крачетата, гела се оказа че е в добро състояние, само го разпределих горе-долу по равно върху сензора, върнах го на място и о чудо - автоматичните чистачки заработиха. Тези дни ще проследя и фаровете как се държат, защото след първото каране не забелязах да се включва тъмната тема на андроида без нужда. Може пък и да има нещо общо и със светлините, ще видим. Иначе ако на някой му се наложи, пластмасовия капак се сваля много лесно, на щипки е и само се дърпа надолу.

petkomz

Около две седмици след интервенцията, споделям резултата - дневни светлини и фарове вече се държат коректно! Чистачките ги пробвах като пръснах със спрей за стъкла и също се задействаха. Не съм го карал в дъждовен ден за да видя как ще се държат на практика, но си мисля че няма да има проблем и с тях. Явно проблема е бил от разместения сензор.