Колко трябва да загрява с безжичното зареждане?

Започната от mika777, 26 Юни 2025 22:57:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mika777

Здравейте пак :)
Понякога ползвам безжичното зареждане в Пумата (1.0 EcoBoost 2019 г.), но ме притеснява – телефонът ми и самата подложка загряват супер много.

Телефонът е Samsung S23+ и като го сложа да се зарежда след известно време вече направо пари. Даже самата подложка също е силно нагорещена.
Ако съм пуснала Android Auto през кабела не се затопля.

Има ли и при вас такова нещо или може да има нещо с моето зарядно? Четох, че безжичното зареждане по принцип загрява, ама чак толкова?!

Малко се притеснявам да не повредя телефона, така че ако някой е минал по този път – ще се радвам да сподели :)

saggy

Аз не ползвам безжично зареждане, но мога да кажа, че високите температури скапват батериите. Презареждането и високите температури са враг на живота на батерията. Затова при електричките и хибридите има активно или пасивно охлаждане на батериите, за да си изкарат поне гаранцията. Щом така зарежда , просто не го ползвай, защото ще си прецакаш батерията и след това ще пада за доста кратко време.

ivchotr

Батерията на телефона ти е проектирана да се зарежда безжично, но с мощност до 10 вата. Ако колата подава през безжичната зарядна станция по-голяма мощност (което трябва да провериш в ръководството ѝ), нищо чудно да загряват повече от нормалното. Телефонът ти също така има опцията да зарежда безкабелно други устройства и, ако си активирала тази функция и го сложиш така върху зареждачката на колата, пак може да се появи прекомерно загряване. Не е лошо да потърсиш в ръководството има ли опции за някакви настройки на безжичната зареждачка и ако има такива, да ги нагласиш като за твоя телефон.

Жоро Петков

Ако използваш андроид ауто докато се зарежда телефона ще пари. Пробвай да си пуснеш ютюб и да го зарежда. Точно след 10мин телефона ще спре да се зарежда, защото е прегрял.
Нищо ти няма нито на зарядното нито на телефона.
И при мен на мондеото е така.
Единствено като съвет, което мога да дам е - ако използваш андроид ауто зареждай телефона само с кабела.

moonlwind

Така е, андроид ауто с безжично зареждане винаги вдига градуса. Обикновено, тогава и самия Андроид Ауто е безжичен, което изобщо не помага за намаляване на температурата.
Причините са няколко. От една страна, през повечето време имаш не добре центрираната индукция при зареждане, което води до ниска ефективност и високи загуби, които се превръщат в топлина. От друга страна, всичките безжични модули се налага да работят на високи обороти - ВиФи, блутут, GPS, 5G. Имаш високо натоварване на процесора, а и батерията винаги вдига темрературата при зареждане, заради химичните процеси. Всичко се комбинира и температурите полудяват, защото се разчита само на пасивното охлаждане вградено под дисплея. За това има вграден алгоритъм, който следи няколко температури и процеси едновременно и изключва различни системи или телефона при опасност от внезапно увреждане. Проблемът е, че ако системата работи често в такива условия - батерията ще деградира по-бързо, със сигурност. Някои модели автомобили пък си имат вентилация точно на безжичната поставка, но при Форд май не съм срещал.

Та, има два/три варианта - или си ползвате кабела всеки път, или си слагате вентилаторче в запалката, до безжичното зарядно. За къси пътувания, пък просто не слагайте телефона да се зарежда - 20-30 минути не би трябвало да са му проблем - нито за процентите на батерията, нито за температурите.

Иначе, това с допълнителната вентилация работи много добре при мен - карал съм с часове и като приключа телефона е само леко топъл.