Светят abs и esp

Започната от katcarski1, 12 Февруари 2025 08:55:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

katcarski1

Здравейте колеги!
Тази сутрин ми светнаха едновременно abs и esp.След това се твърди волана,започна да пада акумулатора и изчезнаха светлините.След някакъв период на време 10-15мин.изгаснаха лампите на abs и esp все едно колата няма никакъв проблем.После повтори проблема и всички лампи на таблото почнаха да мигат и угасна колата.Опитах се да я запаля но е паднал акумулатора.От къде да тръгна да ме насочите?

ivchotr

Колко стар е акумулаторът?

Като за начало нека някой ти подаде ток за да запалиш и след това измерѝ с колко волта зарежда алтернаторът на твоята. Прави се с мултицет директно на клемите на акумулатора. Те трябва да са добре стегнати, естествено. Това го казвам, защото за някои хора е достатъчно да са просто сложени и да могат да се махат на ръка. Ако зарядът е под 13.6 волта, ще трябва да му обърнеш сериозно внимание. Ако пада още повече с включени консуматори, работата е ясна.

Ozzie

@katcarski1
Очевидно е, че алтернатора не зарежда. Това е причината за всичко което описваш. Случи ми се преди две години.
За начало, като най-евтина опция за ремонт - смяна на четкодържателя. Не би трябвало да струва повече от 20 лв*. Ако си сръчен и имаш достатъчно инструменти, може да се справиш сам и без да се сваля алтернатора. Ако ли не, ще трябва да посетиш сервиз, където да го сменят.
Между другото, би трябвало, преди да са ти се случили всички описани събития да е светнала индикацията за нисък заряд на акумулатора. При мен минаха 2-3 месеца между първото ѝ светване и окончателната смърт на зареждането.

*Нещо такова трябва да представлява четкодържателя при теб -> https://www.auto-delchev.com/2477-/6744-chetki-4etki-generator-235607.html

P.S. Ако зареждането не се оправи след смяна на четките, възможно е да се наложи смяна на регулатора. Цена - някъде около 60 лв.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

katcarski1