Лагер на предните амортисьори

Започната от Raka77, 12 Септември 2024 13:25:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Точно същият ефект се получи при мен след смяна на кормилни шарнирни накрайници, НО с рециклирани такива, които бяха с изкл. стегнати  в леглата си шарнири, та мина доста време, докато се раздвижат. Ефекта е меко казано неприятен и опасен! Това беше преди 30 години, колата Мерцедес-123...афтър-маркет части нямаше, а "Балкан-стар" буквално дереше по няколко кожи! >:(
Вече отдавна имат конкуренция, като всички други марки и се кротнаха малко, или много-само "Форд" няма и явно няма да има! >:(

Raka77

Фокусе да разбирам че с времето ще се оправи това или?

F Focus

Не смея да твърдя-не си сменял шарнирните кормилни накрайници, а дали новите лагери на амовете биха предизвикали подобен ефект...? :o
Абе покарай така известно време с повишено внимание, пък то ще си покаже.

Raka77

Водниядух1

По въпроса за лагерите-сигурен ли си ,че си наредил всичко както му е реда? Мой колега,преди една година си сменя сам всичко там-без пружината и беше разменил някакви шайби-ефекта беше същия-затр. движение на волана и не искаше да се връща сам. По въпроса за корм.накрайници-при мен всичко си беше наред с въртенето на волана,но пък се рзбиха пак за 2,5 години и сега пак ще се сменят-само дето не знам вече на каква марка да заложа,щото всичко вече фалш-май,май..

Raka77

Към водния дух,гледах клипове и следвах,има едно чопче на лагера което да е в права линия със същото в долната част на амортисьора,така и направих,но проблема ,ако си чел в началото на темата си беше и преди смяната на лагерите,появи се след смяна на носачите.сега да имат някаква разлика с предните,не знам.мисля да откача биелетките и да видя какво ще стане

Ozzie

Биалетките нямат никакво отношение към кормилното управление. Ролята им, съвместно с напречната стабилизираща щанга е да намалят страничното накланяне на купето в завой.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

При смяна на носачте има едно правило, което не всички спазват - шпилките да се стягат когато носачът е в положение, в което би застанал, ако колата е позиционирана на равна основа. Дали неспазването на това правило ще кара кормилната уредба да "заспива" в някоя от посоките, в които е завъртяна, не мога да кажа със сигурност за твоя модел, но пък и силно ме съмнява да оказва такова влияние. Неспазването на горното правило обикновено разрушава сайлентовите втулки за отрицателно време. Ако те вече са хванали пътя към вечните ловни полета, не е невъзможно да правят номера, ама трябва да се провери какво се случва с това окачване.

Водниядух1

Мога да потвърдя-след поредната смяна на корм. накрайници-изменения няма във волана-върти се нормално и си се връща нормално

F Focus

Ама сменетите ти кормилни накрайници не са били рециклирани, а нови оригинални, или такива афтър-маркет пак нови.

Raka77

Към Ивчо,почти всички сервизи имат повдигачи за купето и следва смяната на носачи да става със свалени гуми,малко ми е странно да сложат гумите и да свалят колата и да лягат отдолу да затегнат болтовете,но знам ли!

nogopechen

Не е излишно да се направи "реглаш", от добър специалист.

ivchotr

Цитат на: Raka77 в 03 Октомври 2024 22:11:04почти всички сервизи имат повдигачи за купето...

Именно. Не съм казвал да се стягат шпилките със стъпили гуми на земята. Обикновено се ползват подпори, за да се докарат носачите в необходимото положение.
Исках да кажа, че не всички го знаят или просто не го спазват. Щото като се скапят втулките, се обвинява марката и се вземат още пари за поредната смяна.

Raka77

При мен е болт отпред,не мисля че стяга толкова много че да не се движи изобщо тампона

ivchotr

Идеята на тези втулки е да се усуква гумата между двата метални цилиндъра, в които е запресована, което да става тихо. Затва и се наричат сайлентови (не селенови, както са широко известни у нас :D ). Когато болтът стегне цилиндъра, през който преминава, към конзолата за монтиране на носача и последният не е в точното положение, гумата се усуква прекомерно в някоя от посоките на движение на носача. Това води до откъсването ѝ от цилиндрите в които е запресована и носачът започва да се движи освен надолу-нагоре и напред-назад.
Може да се очаква, че при навъртане на волана докрай в някоя посока, носачът с проблемни втулки също ще "завие", което би нарушило зададените наклони на окачването, които служат за връщане на колелата в права посока след пускане на волана при излизане от завоя и съответно колелата да "заспят" в зададената посока без да се върнат направо.
Но за това невръщане може да има и други причини, породени от разглобяването на окачването и сайлентовите втулки да нямат никакво отношение. Затова и колегата по-горе спомена да се провери реглажът на окачването, а пък аз споменах да се провери какво се случва с него.

Raka77

Има някаква логика,дано да я спазват сервизите.благодаря за мнението Ивчо,по нататък ще проверя геометрията и ще пиша естествено.

Raka77

Здравейте колеги,след реглаж предницата заспа,извода е че,в повечето случаи след смяна на носачи  е необходим реглаж на предницата.лекинка

nogopechen

Аз този ефект го наблюдавам всеки ден. Безаварийни километри.