Неправилно показване на разхода на гориво 1.0 ecoboost

Започната от Kolev89, 28 Ноември 2023 12:18:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Kolev89

Здравейте,

Имам Ford Focus 1.0 ecoboost 125 автоматик. В града гори според трип компютъра между 8.5-9 в София. Този разход не е точен, защото реално по колонка е 12.1 . Проблемът има и при извънградско каране София-Враца-София по магистралата с темпомат на 120 през останалото време 80-90, според трип компютъра разхода е 13.5, а по колонка е 7.5. В неделя колата поработи 15 минути на място, докато я изчистя от снега и трип компютъра показва, че разхода е 5.5, покарах я доста и най-голямата стойност, която ми показа беше 5.8, вчера ресетнах данните и трип компютъра ми показа 11.9, което е по-реален разход, но от днес пак ми полазва, че разхода е 8.1. В същото време стрелката се е отместила доста. Друго, което съм забелязал е, че дистанцията, която трип компютъра показва, че мога да измина с пълен резервоар е правилна Някой знае ли защо се получава тази голяма разлика?

To4kata

Не мога да помогна, но този разход по колонка, който смяташ също ми се струва нереален. Аз карам 1,0 100 коня с механична кутия и в София никога не ми е давала повече от 8,1/100 /това ми беше разхода сега в снежните дни/, а извън града /горе-долу същата дестинация като теб, само че до Роман/ винаги е под 6/100, да не кажа около 5/100. Вярно че рядко е пълна колата, както и че на магистралата не я ръчкам повече от 120, освен когато пътувам за море.

saggy

Аз съм забелязал при няколко бензинови коли, включително и моята, че борд компа не показва истински верните данни. Близо е, но винаги има отклонение около литър. В твоя случай не знам на какво се дължи тази неточност. Бих те посъветвал да видиш дали има някаква по-нова версия на софтуера, който е свързан с борд компа и, ако има, да ъпдейтнеш до нея. Има фордовска група, която се занимава главно с ъпдейти на софтуер- "Ford Upgrade+" се казва. Имат фейсбук страница и интернет страница и можеш да ги питаш директно. Друго, което се сещам, е да откачиш акумулаторът за известно време и след това да видиш дали има ефект върху показанията.

ivchotr

Този проблем не се ли разискваше и в другия форум?

Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

toto

Моят е същият автомат 125к.с. комби 2019г. и градско си харчи 12 и нагоре зимата. На извън градско между 6-7 обикновенно, ако го понапъвам отива на 7,5

F Focus

Всичко е наред-компа никога не показва точно, не му вЕрвайте изобщо и не му обръщайте внимание-така е на всички автомобили.
Друг въпрос е защо ли все показва по-нисък разход от реалният? :o  (tooth)  Опитът ми с чисто нови служебни бензинови автомобили от различни марки и модели показва, че в най-добрият случай на извънградско грешката според компа е 10-15% познайте накъде? :-\  На градско мазалото е още по-голямо и няма никакъв смисъл да се зяпа показанието на компа, относно разхода. Преди много години, когато за сефте се появи тази "екстра" на първите автомобилни дисплеи наивно си мислех, че на горивопровода има монтирана турбинка, която се върти от потока гориво (не е сложно да се направи), което се отчита истински и така все пак точно ще се определи разходът, според изминатите километри, които компа "хваща" точно, ама къде ти, реклама и маркетинг да има... >:(  И услужлив софтуер.
Така, че колега обърни особенно внимание на поддръжката на точно този двигател, с който си и въобще не давай излишно пари да коригираш показанията за разхода на гориво, защото разходът на същият ще ти се стори детска песен в сравнение с ремонта му! Отделно е важно да направиш няколко реални замервания до пълно на една и съща колонка на една и съща бензиностанция, после същото упражнение на друга и пиши, щото с газта напоследък бая се разпищолиха нЕкои мои любимци, като "Еко", например, за което ще пиша в друга тема. Опит-на ОМВ лъжат най-безобразно с количеството LPG!