Интервал за смяна на ангренажен ремък и водна помпа -1,6 tdci 109к.с

Започната от vova, 01 Декември 2023 10:37:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vova

Да разбуня малко духовете  :D
За 6 години вече навъртях 100 хиляди, и съответно се сетих че ангренаж плюс водна помпа се сменя накъде там.Ремъка е конти,доколкото знам.Реших да потърся в нетя,и разбрах,че на всеки двигател се сменя ангренаж на различни километри.Даже на официалният сайт на континентал пише,че за тоя двигател се сменя на 240 хиляди или 10 години.
Та мисля да рискувам,да навъртя някой километър още.Какво ви е мнението?По запознатите технически.

ivchotr

Ако ремъкът, който се чудиш кога да смениш, е слаган в завода - производител, може да караш още толкова, щом предписват 240к. Аз не бих гонил срока до последния километър. Ако е сменян вече, е по-добре да не дърпаш дявола за опашката. От "Континентал" са посочили този пробег, визирайки идеалния случай - нов ремък с нови зъбни колела. И понеже никой не сменя зъбните колела при последващите смени на ремъка, всеки нов ремък ще ляга върху колела с все по-износени зъби, което му съкращава живота. Ти вече си решаваш на какъв пробег да сменяш. При моя бензинов двигател от "Конти" препоръчват смяна на 150 000 км, а аз го сменям на около 70 000.

vova

Този аз съм го сменил,като купих колата.Предния трябва да е бил оригиналният.Защо да се износват зъбните колела,те са метални,ремъка е гума?
Приятел даде съвет да разхлабя болчетата на капака и да надникна как изглежда.Смятам ако ми остане време да развия пластмасовата тръба за въздуха и да успея да видя състоянието.

saggy

Афтър маркет ремък се сменя на пробег или на години, както и оригинален. За афтърмаркет ремък тези предписания като за оригинални ремък 160хил км и 10г. не важат, особено за ремъците, които можеш да сложиш в БГ. Така че си го смени, че иначе ремонтът е бая скъп. Според мен километрите вече си ги надвишил и по-добре сменяй. Аз точна информация никъде не съм намерил на колко точно да се сменя афтърмаркет ремък, но ако се замислим оригиналният ремък е на 160хил км или 10г., а за афтърмаркет ремък бих намалил този интервал на половина - 80к км и 5г. Повече от това не бих рискувал.

vova

Аз не знам колко е ремонта,ама предполагам около 1500 ако се строши двигателя.При положение че ще излезе 600,направо се замислям дали да не я карам докато се движи.Ама честно.Дали е афтърмаркет или оригинален не съм сигурен,щом на официален сайт си пише цифра- дали има разлика.И аз обичам да поддържам,но понякога втеляването идва в повече.Отделно има производители, които произвеждат за световни фирми, където цените се различават съществено,а ремъка е абсолютно същия Знам,да правя каквото искам,да си чупя главата,ама къде е истината,някъде там?!

ADiDimitrov

Само дето на сайта не са предвидили,че ремъка който си закупил в БГ магазин има голям шанс да е прелетял от Турция или по лошо от Китай!  Е си прави експерименти, ще ти излезе солено  :-\

ivchotr

Първият ремък, който смених на моята кола, беше точно производство на Континентал. На кутията си пишеше, че се сменя на 150 000 км пробег. За зъбните колела и износването им, съответно по-малкия пробег с нов ремък върху тях, информацията идва от обучаващ от фирмата Континентал. Ремъците са от гума, ама не каква да е, а такава, която може да издържи да се върти много време в неблагоприятни условия върху метал. Така че като се изредят няколко такива ремъка върху металните зъбни колела, профилът на зъбите им неминуемо се променя заради износване. Всеки следващ ремък ляга върху все по-различен профил на зъбните колела и там се крие проблемът с по-бързото му износване.
А че някои стигат до тези прозрения по трудния начин е всеизвестен факт. На някои не им пука. На мен лично не ми се хвърля колата заради един ремък.

Alexi

както вече казаха отвори капака и погледни ремъка .. преди да се скъса има симптоми - напукване ,излезли конци .. а зъбните колела се износват и те ,нищо не е вечно .. след 100к аз бих го сменил

saggy

Има и друг аспект при екплоатацията на ремъка - в какви условия се кара колата. Ако е през повечето време на магистрала или извънградски път, където се кара през повечето време с постоянна скорост, ремъкът не се износва толкова. Но при градски цикъл на каране с постоянно тръгни-газ-спирачка и така през 3-4 минути, всички части по колата се амортизират по-бързо. Тоест, по-голямото и небалансирано натоварване води до по-бъроз износване. Поради тази причина при повече градско каране се препоръчва по-къс интервал на смяна. Това според мен важи с пълна сила и за ремъците.

vova

Вчера погледнах другия ремък, който върти динамото, в много добро състояние е, открит.Понеже ми е кът времето,ще се опитам да проверя и въпросния,но като се поосвободя.Повече я търкалям извън градско.