Липса на усещане във волана Focus MK2 145 h.p.

Започната от Steamer, 12 Декември 2021 12:32:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Steamer

Здравйте колеги!

Сдобих се с Focus Ghia 2005 г. Преди време бях карал един Фокус 2007г и останах много впечатлен от директността на управлението, затова исках и такъв модел. Моя ми го внесоха от Германия и за съжаления нямах възможност да го пробвам преди да ми го докарат.  Волана е тежък и не се усеща по никакъв начин толкова директен, колкото на тествания от мен. Моля споделете, някой имал ли подобен проблем със своя автомобил, загуба на чувствителност във волана? Естествено автомобила мина пълна диагностика в сервиз и се наложи смяна само на накрайници на волана и задни пружини. Възможно ли е хидравличната помпа на волана да е за смяна, въпреки че няма много явни индикации за това? Или Ghia понеже не са със спортно окачване като Zetec/ST имат разлика и във волана

zz_stefanov

В менюто на борда нямаше ли някакви настройки на реaкцията на волана.

PS:
Car Setup -> Steering -> Standart/Sport/Comfot

ivchotr

Бензинката ми е Джия и воланът и е доволно лек. Имам лек луфт в рейката. Ако и твоята е имала подобен проблем (имат една година разлика) е възможно да са й регулирали луфта, и ако е пренатегната, ще се движи трудно. Хидравличната помпа обикновено протича. На дизела и бяха протекли помпата и кормилната кутия, но дори и в случаите, когато в казанчето почти нямаше течност, кормилото се въртеше леко. Ако нищо не стане със софтуерни настройки (нямам идея дали този модел има такава възможност), нямаш загуба на хидравлична течност и ремъкът, който движи помпата, е здрав, бих заложил на пренатягане на връзката рейка - кормилен прът.

ADiDimitrov

На МК 2.5 няма ремък към помпата, щото е електрическа. Що  си мисля, че и за МК 2 е по същия начин  ::)

ivchotr

Хм. Мисля, че има помпи на Мк2, 2.0 бензин, които са с ремъчно задвижване.
Както и да е. Ако е ел.помпа и захранването й е в ред, трябва наистина да се провери дали нагнетява течността. Ако го прави, остава механичния проблем. Ако не нагнетява, то е ясно.

Steamer

Цитат на: zz_stefanov в 12 Декември 2021 14:05:09
В менюто на борда нямаше ли някакви настройки на реaкцията на волана.

PS:
Car Setup -> Steering -> Standart/Sport/Comfot

Да това първо го бях пробвал не помогна особено. На Comfot леко, но не много омеква волана. А и липсата на чувствителност си остава

Steamer

Цитат на: ivchotr в 12 Декември 2021 16:04:25
Бензинката ми е Джия и воланът и е доволно лек. Имам лек луфт в рейката. Ако и твоята е имала подобен проблем (имат една година разлика) е възможно да са й регулирали луфта, и ако е пренатегната, ще се движи трудно. Хидравличната помпа обикновено протича. На дизела и бяха протекли помпата и кормилната кутия, но дори и в случаите, когато в казанчето почти нямаше течност, кормилото се въртеше леко. Ако нищо не стане със софтуерни настройки (нямам идея дали този модел има такава възможност), нямаш загуба на хидравлична течност и ремъкът, който движи помпата, е здрав, бих заложил на пренатягане на връзката рейка - кормилен прът.
Възможно е и от пренатягане да е, защото и аз имах  луфт. Вече ми смениха четирите кормилни накрайника, благодаря за насоката!

Steamer

Цитат на: ivchotr в 12 Декември 2021 18:07:21
Хм. Мисля, че има помпи на Мк2, 2.0 бензин, които са с ремъчно задвижване.
Както и да е. Ако е ел.помпа и захранването й е в ред, трябва наистина да се провери дали нагнетява течността. Ако го прави, остава механичния проблем. Ако не нагнетява, то е ясно.

Ясно, това са добри насоки! Благодаря за помощта!

locke

възможно ли е волана да е много натегнат при опит за въртене на място заради пренатегнати кормилни накрайници? Малко да се подаде газ да отлепи колата или в движение няма проблем.
Течове няма, маслото не е сменяно

ivchotr

Едва ли. По-скоро имаш проблем с помпата или с кормилната кутия, който е свързан с хидравличното усилване или със споменатото пренатягане в рейката. Кормилният накрайник е шарнир, който няма как да се стегне толкова, че да му се ограничи движението.
Бях купил една Вектра, чиято хидравлична помпа беше оставена без задвижване. Оказа се, че тече като лейка (tooth) и стана така, че продадох колата (беше за жена ми да се учи на нея, ама и дойде голяма) преди да я отремонтирам. На място се въртеше тегаво, но в движение се усещаше лека все едно хидравликата работи. Дори и при най-бавното движение воланът ставаше лек.
Ако кормилната кутия е с правилните луфтове в рейката и няма течове, остава вариантът нещо между помпата и кутията да не е в ред или в самите тях. Примерно запушен маркуч, заседнал клапан в кутията (не съм сигурен с какво устройство е баш тази, но предполагам е решена по стандартния начин), който пречи на течността да създава налягане от едната страна на буталото, или ненагнетяваща помпа и т.н. Понякога гумите и настилката под тях създават усещането за тегав волан, така че пробвай на различни места как стои въпросът с въртенето му. Дето има един лаф, че ако ти се разтропа окачването, първо провери дали са стегнати болтовете на джантите. Лично изпитано :D

locke

колата е Focus 1.8 TDDi 2001. Ще пробваме с ново масло, но не знам ще има ли промяна. А може и поплавъка в казанчето да прави проблем  ::)

ivchotr

Не съм забелязал в казанчето на хидравлика при този модел да има поплавък ::)

saggy

Аз смених хидравличното масло в кормилната уредба преди няколко месеца и не усетих никаква промяна. Смених го, защото вече беше на доста години. Ако ще сменяте, може би е добре да се направи първо една промивка на системата.

Steamer

Взех автомобила вчера от сервиз. Хидравличната помпа се оказа здрава, няма проблем с кормилните накрайници. Но майстора каза, че кормилото сравнено с неговия личен Focus C-max, e по-тежко. Смениха ми само хидравличната течност на помпата. Волана сякаш поомекна леко. Но пак си остава твърд и не-толкова чувствителен в завоите с това, което бях тествал. Focus-a, който бях карал беше Zetec, а те са си със спортно окачване. Моята Ghia е със стандартното, предполагам че може да има и някаква разлика в кормилната уредба между двете модификации. Някой карал ли е Zetec модификация и Ghia, за да може да сподели дали има чувствителна разлика в управлението?

Steamer

Цитат на: ivchotr в 14 Декември 2021 12:32:15
Едва ли. По-скоро имаш проблем с помпата или с кормилната кутия, който е свързан с хидравличното усилване или със споменатото пренатягане в рейката. Кормилният накрайник е шарнир, който няма как да се стегне толкова, че да му се ограничи движението.
Бях купил една Вектра, чиято хидравлична помпа беше оставена без задвижване. Оказа се, че тече като лейка (tooth) и стана така, че продадох колата (беше за жена ми да се учи на нея, ама и дойде голяма) преди да я отремонтирам. На място се въртеше тегаво, но в движение се усещаше лека все едно хидравликата работи. Дори и при най-бавното движение воланът ставаше лек.
Ако кормилната кутия е с правилните луфтове в рейката и няма течове, остава вариантът нещо между помпата и кутията да не е в ред или в самите тях. Примерно запушен маркуч, заседнал клапан в кутията (не съм сигурен с какво устройство е баш тази, но предполагам е решена по стандартния начин), който пречи на течността да създава налягане от едната страна на буталото, или ненагнетяваща помпа и т.н. Понякога гумите и настилката под тях създават усещането за тегав волан, така че пробвай на различни места как стои въпросът с въртенето му. Дето има един лаф, че ако ти се разтропа окачването, първо провери дали са стегнати болтовете на джантите. Лично изпитано :D

Интересно това с Вектрата, явно някой повреди е възможно да не се усетят веднага, дори да са сериозни. Моя майстор каза, че си е ок кормилната уредба и няма проблем с хидравличната помпа. Пробвах го това с въртенето, за което казваш. Сякаш няма разлика

ivchotr

Доколкото разбирам, не са пробвали да охлабят леко луфта между рейката и кормилния прът. Там няколко градуса в повече водят до затягане като при теб.

П.П.
Винаги съм смятал, че името "Zetec" се слага само на двигателите, а не на целия модел автомобил, както при изпълнението "Ghia" :D Например моята Джия е с двигател Зетек.

Steamer

Цитат на: ivchotr в 18 Декември 2021 23:34:14
Доколкото разбирам, не са пробвали да охлабят леко луфта между рейката и кормилния прът. Там няколко градуса в повече водят до затягане като при теб.

П.П.
Винаги съм смятал, че името "Zetec" се слага само на двигателите, а не на целия модел автомобил, както при изпълнението "Ghia" :D Например моята Джия е с двигател Зетек.

Уж казаха, че всичко са проверили. В крайна сметка, мисля да я заакарам в друг сервиз, да чуя второ лекарско мнение :)
И аз знам, че Ghia си е отделно цялостно изпълнение. Но предвид, че Zetec версията е с различно окачване, се чудех дали няма и разлика точно в кормилната уредба.

ADiDimitrov

Един малко глупав въпрос... но с какъв размер гуми и какви джанти си ?

zz_stefanov

Да не бъркаш Zetec с SТ. Zetec е серия мотори: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B4_%D0%97%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BA предшестващи Sigma: Duratorq/Duratec

Steamer

Цитат на: ADiDimitrov в 19 Декември 2021 15:45:15
Един малко глупав въпрос... но с какъв размер гуми и какви джанти си ?

С 16ки джанти съм, още не съм сменял гумите

Steamer

Цитат на: zz_stefanov в 19 Декември 2021 19:18:29
Да не бъркаш Zetec с SТ. Zetec е серия мотори: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B4_%D0%97%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BA предшестващи Sigma: Duratorq/Duratec

Има и ниво на оборудване Zetec: https://issuu.com/mustaphamondeo/docs/ford_focus_2006 (виж 21-ва страница)

zz_stefanov

Не го знаех. За всеки пазар различни търговски линии са измисляли. То като Джия и и Титаниум в последните години.