Тема за евентуално бъдещата ми Fiesta

Започната от niki4bg, 18 Март 2021 09:37:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

niki4bg

Здравейте, колеги! От доста време на сам съм се заел със задачата за ново автомобилче. Харесват ми Фиестите и се надявам да стана скоро част от вашия колектив. Бюджета, с който разполагам е 12/13000 лева. Относно мотора се надявам на вашата професионална и опитна експертиза. Ще се радвам, ако посочите и болежките на автомобила, както и цените по подръжка. В общи линии съм педант и средства няма да пестя, както и отношение. Работата ми е на около 20 километра и има извън градско шофиране. На година пробега ми е около 10/15000 километра. Благодаря колеги за вашите отзиви! Поздрави и спорен ден! :)

Жоро Петков

Това не са малко пари за Фиеста.
Защо си се насочил към толкова малка кола?
Обмислял ли си варианта това да ти е начална вноска примерно за лизинг на чисто нов автомобил?
При цена на автомобил 32 000лв - в момента има много налични автомобили и в Мото Пфое и в Рено (Рено са доста по-евтино) ако внесеш 10 000лв и си оставиш остатъчна стойност 5000лв ти стават 17 000лв за 5 години.
Това са ти 3400лв на година - по около 330лв на месец. Като се има предвид, че след 3-4 години можеш да продадеш колата за поне 50% от стойността и т.е. за около 14-15 000лв сметките не изглеждат толкова зле.
Ако все пак не ти се дават толкова пари, защото все пак са си пари и в днешната несигурна икономика не се знае нищо и си решил да вземеш не нов автомобил защо не си вземеш по-високия клас - Фокус.
10 - 15 000км не са малко на година (не са и много), но 20км в посока (т.е. 40) на ден с Фиеста не, че не може, но с по-голяма кола е по-приятно. Отделно ще решиш да ходиш на почивка и ще се чудиш къде да тикаш куфарите във Фиестата.
Споделям от опит - наша позната си взе Фиеста, защото я беше страх от "големите" коли. Няколко месеца по-късно съжаляваше, че не е купила Фокуса, който продадохме.

niki4bg

Здравейте, колега! Първо благодаря за адекватния отговор и съвети!

Не искам да влизам в лизингова схема, защото към момента имам и други планове. Относно Фокуса - да, дори диференцирах търсенето към него и се насочвам към подобен избор. Относно останалите въпроси, като "болежки", обслужване, тип мотор и т.н остават.

Поздрави и спорен ден! :)

Жоро Петков

За съжаление при колите 2ра употреба (то вече почна да става и с новите така де ...) е малко торбата в главата.
Лично аз бях изключително доволен от Фокуса ми - мк3 face lift-овата версия (с готината решетка тип Астън Мартин).
Не вярвай на глупостите ,че 1.0 двигателя е ярмомелка и не издържа - изчел съм всички форуми 1 двигател с проблеми няма. От 2012 е имал проблем свързан с охлаждането, който е решен (резулата е около 10 коли прегрели, защото използващите ги са дебили и не са си проверявали антифриза).
Mk.2 са доста добри също.
Единствено избягавай автоматичните скоростни кутии на Фиеста и Фокус.
Дизелите на Форд в повечето случаи са на PSA групата и са пословично добри. Бензиновите двигатели, особено ако са турбинираните Ecoboost са с едно изпуснато / - или са eco или са boost.
Атмосферните двигатели дуратек са си атмосферни...
1.6 ecoboost е не лош двигател, пак с тук-таме проблеми с прегярване, но от Форд твърдят, че са го решили (факт е, че го сменят доста бързо с 1.5 Ecoboost).
За обслужване не мога много да кажа, тъй като лично аз за сега всички фордове съм ги обслужвал в Мото Пфое.
Моя съвет е кат избираш колата да гледаш състоянието вътре, а не на колко км показва. Най-добре е ако можеш да намериш кола от 2ри или 3ти собственик със сервизна история. Цената може да е малко по-висока, но поне ще знаеш всичко.
В Мото Пфое обслужването е горе долу на двойна цена - смяна на масло на Фокуса със всички филтри излизаше 300лв, но пък това може да доведе до малко по-голяма продажна цена. Това вече всеки сам си го преценява.
Накладките примерно бяха 120лв със 100лв смяна (читави са между 30-40лв и смяната е и тя толкова).

niki4bg

Благодаря, колега! Ще прегледам обявите и наблегна на условията споменати от теб. Напълно съм наясно с това, че втора ръка автомобил до голяма степен е опасност, за това ми се иска или човека да е доверен или да взема автомобила например върнат от лизинг от официално представителство или място, където застават с името си зад автомбила... разбира се и това не е гарант.

Pyrhel

Преместих публикацията ти в темата за конкретни обяви тук.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.