Казус с прехвърляне на КАСКО

Започната от To4kata, 02 Юни 2021 13:36:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Накратко казусът е следния: купувам Фокус, който е лизинов към МП. Лизингът изтича след няколко месеца, застраховките също. Собственикът (продавачът) изплаща лизинга предварително (платил си е и застраховките), прехвърля си автомобила на свое име и на следващия ден правим сделката. Отивам веднага при застрахователя (срокът е 7 дневен), за да ми издададат добавъци (или както се казва) за гражданската и каското, като нов собственик. Издават ми такъв само за Гражданската, за каското не можело!!!! Била сключена при специални условия. Излиза, че парите са взели, но Каскотото не може да се прехвърли. Има ли смисъл да се занимавам, не разбирам много от тази материя, но изглежда крайно некоректно ...

Жоро Петков

При мен беше същото колега, но просто трябваше да доплатя някакви пари и си ми изадоха всичко, даже щети си завеждах.
Аз бях при ДЗИ.
Мисля, че би трябвало при доплащане да не е никакъв проблем да ти издадат добавък.
МП не могат ли да съдействат?

ivchotr

Обясниха ли какви са специалните условия? Все пак колата не се е сменила, а КАСКО-то е за нея, не за собственика.
На твое място бих си направил застраховка при друг застраховател, като преди това ще обявя на тези със специалните условия желанието си да се прегърнем. Щото повече няма да се виждаме :D

Жоро Петков

При бизнес клиенти или когато се застраховат "флийтове" обикновено каското от 5% става на 3-4% и просто после застрахователя изисква доплащане на разликата.
Най-добре колегата да отиде в друг офис с по-разбрани служители. Със сигурност в общите условия за прехвърляне на Каско има покрит случая със смяна на собственик.
Направи реклама ако обичаш на тези хубави застрахователи.

To4kata

Ами казаха за Каското не може, за Гражданската няма проблем. Това в Алианц. Нищо не споменаха за допълнителни възможности....Да, именно защото застраховката е на колата. Доколкото разбирам тези застраховки са по-нестандартни за по 5 г. и цената съответно е друга. Но тя е ПЛАТЕНА, съобразно договора и не разбирам защо смяната на собствеността променя нещо, което вече е договорено и платено. Помолих предишния собственик да говори с МП, ще видим ... А проблема е в краткия 7 дневен срок ...

Жоро Петков

Аз като бях с лизинг към МП каското си се сключваше, както аз пожелая - еднократно или на вноски и беше на годишна база.
При прехвърляне на полиците нямаше упоменат срок.
Вече 5та година съм към Алианц и до сега проблем не съм имал, единствено неудобство при тях ми създаде, че си пуснах каското и го на 4 вноски и после реших да ги платя целите и ми изпратиха 4 стикера за лепене на стъклото.
Наистина много странен казус.
Даже като продавах фокуса и аз го изплатих първо да стане мой и след това го прехвърлихме на купувача  - драми с Каско и ГО не мисля, че е имал иначе щеше да се свърже с мен. Пак за Алианц говорим.

hotblooded

Най вероятно Каско-то е сключено при преференциални условия за фирма с много коли, каквато е Мото Пфое лизинг и  Алианц за това се ебават... 
Уника, колкото и да са шибеци, точно за това не правиха проблем като продавах колата - допалатих си остатъка от лизинга, новия собственик ми даде парите, и си взе добавъците в първия офис...

To4kata

Сега се връщам от офиса. За Каското предложението беше да се прекрати сегашната застраховка, да си платя (не да си доплатя) Каско за месеците до изтичане на ГО и след това начисто да си направя новите застраховки. Взех си добавъка за ГО и си тръгнах ...

ivchotr

Цитат на: To4kata в 02 Юни 2021 14:41:57
Ами казаха за Каското не може, за Гражданската няма проблем. Това в Алианц. Нищо не споменаха за допълнителни възможности....Да, именно защото застраховката е на колата. Доколкото разбирам тези застраховки са по-нестандартни за по 5 г. и цената съответно е друга. Но тя е ПЛАТЕНА, съобразно договора и не разбирам защо смяната на собствеността променя нещо, което вече е договорено и платено. Помолих предишния собственик да говори с МП, ще видим ... А проблема е в краткия 7 дневен срок ...

Това, че колата се е водила собственост на МП докато е вървял лизингът, не променя нищо в системата платена сума по застраховката - изплащане на вероятни щети. Те са дали отстъпка на фирмата в цената на застраховката, за да я привлекат като клиент. Ако предишният собственик беше изплатил оставащите вноски по лизинга, но не беше продал колата, а си я беше оставил за себе си, и на него ли щяха да му искат доплащане на полицата като за физическо лице, а не за юридическо?
Аз с тези се прегръщам на момента  :D

To4kata

Е, това е очевидната логика ... но не и в Булгаристан или поне при някои застрахователи. Да не би да се минат ...!!!

Жоро Петков

Е не ебати дебилите са тия. На мен такива истории не са ми правили. Между придобиване и продажбата имаше няколко месеца, а дори и след това имаше още от каското та новия собственик нищо не е правил.
Тия от Алианц или са си променили условията нещо или  в офиса, в който си бил са абсолютни дебили.

To4kata

Не са променили нищо, по-скоро второто е вярно. Старият собственик звъня в централата на Алианц, казали са му че става, но с доплащане, както Георги спомена. Вече се чудя обаче дали да се занимавам с тях изобщо ...? По-скоро бих се консултирал с адвокат!!!

Жоро Петков

Няма смисъл. Отиди в читав офис на Алианц и си сключи до края на ГО-то и каско, а след това си намери друга компания.
Лично на мен Алианц ми е супер удобна и до сега щети не са ми отказвани - Фокуса жена ми 2 пъти го удари в колче и си ми признаха щетите.
В ДЗИ не признават самоувреда - та сега Мондеото ми е с 2 щети на вратата, защото човека си е  казал, че той си е направил щетата.
Успех с казуса - може да пуснеш жалба срещу служителя, който те е подвел. С адвокати е трудно, защото ще се отметнат от думите си ако ги нямаш записани.

To4kata

Благодаря много за съдействието, ще помисля по въпроса ...

ivchotr

Странно. Аз преди години успях в рамките на няколко дни да откърша парчета от двете брони на Фокуса при един офроуд в Родопите и в ДЗИ ми ги признаха, макар че потвърдих, че аз съм виновникът. По-миналата година пък си отпрах лявото странично огледало в едно колче от ремонтите на "Тракия". Някой го беше преместил по-навътре в лентата, по средата на завой и т.н. Пак ми го признаха. Застраховам си колите в ДЗИ от 2004 г. насам и никога не съм имал проблеми с тях. Те по принцип са на кяр от мен, де :D