фокус 1.6 бензин гас гасне при загрял двигател

Започната от Драгомир Делчев, 25 Март 2021 22:28:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Драгомир Делчев

Здравейте може ли след откачане на акумулатор за 24 часа да се прецакат настройки за оборотите след като я запалиш да работи и след като загрее да загасне? 
ситуацията е следната колата ми в сервиз за смяна на (ремъци ролки филтри) и днес ми се обажда майстора и съобщава че колата е готова НО когато загрее ако не й подаваш гас гасне и на бензин и на гас той неможел да си обясни защо апоред него трябва да отида до ФОРД МОТО ПФОЕ за настройки заради това че той е откачил акумолатора зa 24 часа колата е фокус 1.6 бензин с гас 2000г.  ако някой е имал същия проблем да помага
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Владимир Григоров

Според мен задължително да се закачи от лицензиран,за да покаже грешката ,преди да се пипа каквото и да е ::)

ivchotr

Цитат на: Драгомир Делчев в 25 Март 2021 22:28:28
... и днес ми се обажда майстора и съобщава че колата е готова НО когато загрее ако не й подаваш гас гасне и на бензин и на гас той неможел да си обясни защо ...

Този да ти върне парите, дето си му ги дал за работа.
Няма как да губи настройки заради откачен акумулатор.
Вероятно не я е зацепил както трябва, а тя нищо чудно и да е за реглаж на клапаните. Този двигател на газ е готов за реглаж на клапани след 35 000 км, а ако е на повече, смятай. Ако преди интервенцията с ремъците не се е опитвала да гасне, с едно неправилно зацепване на ангренажа проблемът се е изострил. Освен ако не е осрал и нещо друго и си мълчи.

Драгомир Делчев

а ако не е зацепен както трябва може ли да не гасне само когато е студена и чак като загрее да изгасва

ivchotr

Всичко може.
Поинтересувай се за читав механик из вашия район, който има и правилните инструменти за зацепване на ангренажния ремък на този двигател. По-тънка планка за разпределителните валове и болт с различен връх за фиксиране на коляновия вал, могат да ти докарат един зъб разлика в ремъка, което влошава чувствително работата на двигателя, особено ако клапаните са за реглаж. Само че когато двигателят е студен, се включват системи, които поддържат по-високи обороти. Все едно му подаваш газ с педала, когато е загрял. Нормално е да не гасне на по-високи обороти.

Но да ти обяснява, че му се е изтрила паметта на компютъра след откачане на акумулатора е пълна глупост. Възможно е да са се занулили някои адаптации, но основните настройки няма как да се изтрият. Все едно да си изключиш настолния компютър от мрежата и после да ти иска ново инсталиране на Уиндоуса.

Този мотор иска едно профилактично почистване на входящата тръба с дросела, на клапана за празния ход (известен е като стъпков мотор) и проверка дали маркучите за вакуума са здрави.
Но описваните симптоми клонят най-вече към неправилно зацепен ремък и клапани за реглаж. С тях трябва да почнеш, ако преди смяната на ремъка колата не се е опитвала да гасне, когато е загряла.

Alexi

Драгомир Делчев

колата още е в сервиза и несъм плащал още нищо очаквам обажданежи ако ми се съобщи както вчера немога да открия приблема отивай във форд незнам как ще се разправяме склонен съм да вярвам на колега че май наистина не е зацепен ремъка

ivchotr

Може. Чудих се как да му обясня по-разбираемо.

dak

Цитат на: ivchotr в 26 Март 2021 09:53:07
... Този двигател на газ е готов за реглаж на клапани след 35 000 км, а ако е на повече, смятай. Ако преди интервенцията с ремъците не се е опитвала да гасне, с едно неправилно зацепване на ангренажа проблемът се е изострил. Освен ако не е осрал и нещо друго и си мълчи.

Колега , имам близък приятел със същия Фокус , кара го вече 130 000 км на газ , мотора работи отлично и не е пипан освен за ремъци филтри и свещи , единствено му долива около 1л, масло на 10 000 км .

Същия случай е и с моя Ц-Макс 1,8 дуратек , само че маслото дето доливам е около 2л. на газ е изминал близо 180 000 км. кара се предимно междуградско колата вече доближава 300 000 км. Според мен тия мотори нямат дертове с клапаните . Освен ако не са на 350 000 или 400 000 км и пак много зависи.   

ivchotr

За моя съм писал и друг път. На кратко - проявяваше подобни симптоми когато го купих. Беше на почти 200 000 по километраж. Не бях наясно, че клапаните се регулират ръчно. Та смених какво ли не по периферията на двигателя, в това число и презапис на компа с оригинален софт за модела. Нищо не помогна. Тогава стигнах до извода, че щом проблемът не е вън от цилиндрите, явно е вътре. Позачетох се из фордовските форуми и преобладаващите мнения сочеха клапаните като най-вероятен виновник за проблема. След реглажа им - оказа се, че май само един е що-годе в норми, колата спря да прави проблема и взе да върви повече, което е разбираемо. За 15 000 км от смяна до смяна на масло (толкова му дава производителят на маслото) я му долея 100 - 150 гр., я не.
Проблемът обаче започва да се проявява отново след около 35 000 км пробег, предимно на газ. Вече не го чакам да се задълбочава. До момента съм минавал два пъти през процедурата с клапаните. Горе - долу покрай втората процедура смених и компа на газта, с необходимите настройки на място и в движение, та сега ще видя дали това ще окаже някакво влияние.

А, преди първия реглаж на клапаните ми смениха и ангренажа, но понеже приятелят, които се занимава с колата, нямаше оригиналем ремонтен комплект (не се занимава с Форд по принцип), си пригоди планка за разпределителните валове и болт за коляновия вал и после се оказа, че ремъкът "бяга" с един зъб. А пък през цялото време съм го гледал какво прави.

Не знам дали двигателят на колегата  е със същия проблем. Просто споделям възможност на база опита ми.