Изгорели крушки на арматурно табло

Започната от Валери Савчев, 28 Януари 2021 23:38:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Валери Савчев

Здравейте, колеги! От няколко дни съм горд собственик на Focus Mk2 1.6 tdci. Забелязах, че когато дам на контакт някои лампи на таблото не светят (ABS, подгревни свещи, т.н). С какви крушки са те, и има ли как да се подменят без запояване и други подобни интервенции със съмнителен изход. Също не свети и плафонът, без значение в коя от трите позиции е бутона, а крушката е здрава. За него не мога да намеря бушона или релето, за да проверя дали е здрав. Благодаря предварително!

ivopolr

Добре дошъл колега! Щом я имаш от скоро е твърде възможно крушките в таблото да не се изгорели а да се премахнати или изолирани от предния собственик. Целта на това занятие е - при покупката куповача да не види, че колата има проблемни зони. Закачили я на компютър да видиш какви грешки дава? Предполагам, че ще избият същите грешки които би следвало да покажат несветещите крушки. 

ivchotr

От много отдавна крушките в таблата на автомобилите не се запояват. Като се замисля, поне от началото на седемдесетте. Щото съм карал коли от онези години, някои дори руски :D Не знам дали изобщо някой производител е пускал табла със запоени крушки.

Та сваляй таблото и си провери фасунгите имат ли крушки вътре, нямат ли. Ако имат, провери крушките дали са здрави. Ако са здрави, се насочи към предпазители и окабеляване. Ако не са, вече ще ги знаеш какви са и можеш да си ги купиш от всеки магазин за авточасти, а и от някои бензиностанции. В тези на "Петрол" мисля, че имат такива.

whaaazp

На Focus MK2, няма нито една сменяема крушка - вс е запоено /диод/.

ivchotr, на МК1 също не разчитай, че ще смениш вс крушки /освен подсветка и още няколко/. ;)

Валери Савчев

Колата не съм я закачал на диагностика, нямах налична към момента да огледа. На малкия дисплей за борд компютъра изписва ли грешките, които кореспондират на светналите лампи в случай, че има такива. Щом всичко е запоено и е с диоди, можете ли да ме ориентирате към някой, който ги отремонтира. Би било добре да виждам какво се случва с автомобила  :D

iwo_19

В сервизен режим показва всички крушки и часовници освен ако не са разпоени или изгорели.

Валери Савчев

Цитат на: iwo_19 в 29 Януари 2021 14:53:02
В сервизен режим показва всички крушки и часовници освен ако не са разпоени или изгорели.
Как да стигна до този сервизен режим?

ivopolr

Цитат на: Валери Савчев в 29 Януари 2021 11:33:44
На малкия дисплей за борд компютъра изписва ли грешките, които кореспондират на светналите лампи в случай, че има такива.
Като влезеш в "сервизен режим" /прочети в нета или тук във форума как става това/ започваш да превърташ из менюто докато стигнеш до "грешките" май беше "DTS:". Имай впредвид, че само по-важните грешки се показват на дисплея, дребните остават скрити.

saggy

Колега, виж във видеото как се влиза в скритото диагностично меню:
https://www.youtube.com/watch?v=j3Em2eEqG6o&ab_channel=HowToBlueOval

ivchotr

Верно са започнали да ги спояват ::)

Затова пък намерих нещо, което бих пробвал, ако имах МК2 - https://www.ledperf.co.uk/led-dashboard-kit-for-ford-focus-mk2-p-3988.html

Валери Савчев

Благодаря за отговорите, всички диоди работят с изключение на този за включени къси светлини. В DTC ми изписва грешка 9601, което е нещо свързано с ключа и това, че не го разпознава или нещо от сорта. Колата си пали без никакви проблеми с този и с резервния ключ. Има ли за какво да се притеснявам?