Помощ за премахване на хидравлика на Ка

Започната от Велизар, 16 Януари 2020 00:36:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Велизар

Здравейте, извинявам се ако вече има такава тема, но доста се порових и не намерих нищо. Та проблема е следния: Имам форд ка; 1.3; 1998г и в период от година и половина 2 пъти рециклирах рейката, и двата пъти протече. После я смених със здрава втора употреба, но пак не издържа и месец. Накрая купих чисто нова, която беше добре около 3 месеца. Тази сутрин обаче се качих в колата и изненада - помпата вие на умряло, а от въртене на волана хванах мускулна треска/ не предполагах, че волана на кола с неработеща хидравлика се върти толкова трудно, в сравнение с такава, която попринцип си няма/ Вече не мога да търпя това, предпочитам да карам без хидравлика, както бе и старата ми кола. Това са единствените проблеми на колата . И сега въпросът - може ли да се премахне хидравликата и да се сложи обикновена механична рейка от форд ка, 96г които си нямат попринцип хидравлика? Какво ще ми е нужно, освен самата рейка? Какво се прави с помпата и ремъка? Какво още е нужно?Не разбирам особено много от коли, имам бегла представа, но ще ви бъда благодарен, ако ми помогнете!

zloster

Т.е. в момента имаш умряла помпа, а рейката (новата) е наред?
Ако е наред рейката, по-добре потърси да смениш помпата/сервото.

Погледнах набързо един от каталозите с частите по Форд. Кормилната колонка/кормилен прът и още 2-3 детайла ти трябват със сигурност. Те са отбелязани като "Less Power Steering" (т.е. без усилване на волана). Още трябва да се погледнат и разделите "Кормилни накрайници, рейка и хидравлични маркучи". Самите волани изглежда да нямат разлика.
Не мога да се ориентирам за кормилните накрайници и подобните неща. Най-лесно да се открият номерата и самите детайли ще стане по следния начин: намираш си ИНА (идентификационен номер на автомобил, VIN) от кола без серво и правиш справка в тези раздели какво има. После проверяваш и за твоята какво има. Така ще разбереш какво имаш и какво ти трябва.
Ако се маха помпата за сервото, трябва да се смени пистовия ремък с такъв от кола без серво.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Управлението би трябвало да олеква, ако колата е в движение, макар и съвсем бавно. Имах една Вектра с умряла помпа, която се управляваше супер лесно в движение. На място си е тегаво, няма начин.

Pyrhel

За преминаване от хидравлична към суха са нужни няколко неща:
1. Да се "изсуши" реката - без никакво масло в нея
2. Да се съединят тръбите за 2те посоки на маслото ИЛИ да се запушат и да се махнат семерингите отстрани, но тогава ще надува маншоните, ако нямат тръбички за въздух от единия в другия да се вкарва
3. Елиминиране на помпата - зависи разположението на ролките и дали ще мине номера с по-малък ремък или без ремък, ако е отделен
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Велизар

А възможно ли е рейката направо да се смени със механична,защото имам позната, който разпродава части от Ка, и там рейката е механична,защото колата е по-стара. Какво трябва да се направи и да се смени освен самата рейка?

Мишо

Проверих за всички разновидности като мощност и наличие на климатик или не, в Аутодата. Това е пътя на ремъка при всички. Мисля, че монтажа на механична рейка няма да е проблем, по-скоро намирането на нужната дължина на пистовия ремък ще е по засукана мисия.

Pyrhel

Предполагам, че 863мм ремък ще е правилният за задвижване само на генератора и Велизар ще спести и една паразитна ролка. Гледам, че го има наличен по магазините.
Дали е възможно - зависи дали накрайниците и шлиците на карето/пръта пасват от суха на хидр. рейка. Вероятно да.
Лошото е, че освен работата и пари за рейката, после трябва и реглаж. Ако свържеш тръбите е най-тънко.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Велизар

Много благодаря! Варианта май ще е този с тръбите. Но ми наляха някаква добавка в маслото и засега е супер снея. Хидравлика има и маслото май не тече. Протече ли обаче пресушавам рейката.

ivchotr

Я кажи каква е добавката, че от известно време и на печката й протече рейката.

Велизар

Добавката е ето от този линк: https://m.emag.bg/dobavka-za-spirane-na-techove-na-hidravlika-bardahl-1755/pd/D1LDY3BBM/ и засега върши работа, няма загуба. Важно е след като се налее да се направят 5-6 обиколки с повечко завои та да се разнесе добре. Но май е просто временно решение.

ivchotr

Благодаря!
Ако е вярно това, което са написали за свойствата й, може и да закрепи положението за повече време. Ще я пробвам.

Велизар

Здравейте, пиша отново защото пак съм в сагата  със течаща рейка. И така имам рейка без хидравлика, но шлицът, който влиза във каренцето на кормилния прът не е същия, а е с по-малък диаметър. Сега въпросът ми е някой знае ли и може ли някак си да се провери дали кормилният прът на кола със хидравлика и на такава без хидравлика е един и същ защото видях че се предлага само каренцето което го свързва с рейката, но се опасявам дали ще пасне на моя прът. Благодаря ви предварително!

ivchotr