Ford Kuga 2,5 FHEV 2025 Titanium

Започната от George C-Max, 30 Май 2025 16:44:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

George C-Max

Това е поредният ми Форд, който имам удоволствието да шофирам и се надявам да му се радвам през следващите много километри и пътешествия. Кугата пристигна преди около 3 месеца. Поръчката беше направена през декември и в началото на март започна нашето общо пътуване. Преди да я взема имах известни съмнения относно хибридното задвижване, но откакто я имам, впечатленията ми са изцяло положителни. Колата превъзхожда очакванията ми във всяко отношение и съм невероятно доволен от избора си. Досега съм изминал малко повече от 5000км. при всякакви условия и като цяло нямам никакви забележки, освен няколко дребни особености, като например предупреждения и уведомления, които понякога са доста досадни. За съжаление голяма част от тези предупредителни системи са задължителни за новите автомобили. Поведението на хибридната система е рафинирано и прецизно. Работи логично и точно както се очаква. Всичко е плавно и меко и в повечето случаи не можеш да разбереш кога се включва двигателят и кога се гаси (няма никакви вибрации и шум). Разходът е смешно нисък, а ускорението и мощността са предостатъчни. Колата е 2,5 FHEV 180PS E-CVT с ниво на оборудване Титаниум с предно задвижване и допълнителни опции:
1. Пакет асистенция на водача 11 (адаптивен автопилот с Stop&Go, индикация за сляпа зона, асистент за паркиране, камери 360 и т.н.)
2. Цвят Desert Island Blue.
Засега оставаме в заводски вид, а по-късно, ако остане време за подобрения, ще споделя за тях, както съм го правил и преди :)

Жоро Петков

Ако мога да ти използвам темата колега ако не помоли админа да ме изтрие. Понеже един колега и той си взе по наш съвет абсолютно същата КУга, но сива на цвят да кажа какво сподели той:
На магистрала каза, че е по-шумна от Мондео на 20г.
Не му харесва, че при движение само на ток е много мудна.
Иначе всичко друго му харесва.
Може ли да споделиш точно колко е по компютър разхода.

George C-Max

Не знам как го е мерил този шум на магистрала, но моите впечатления са коренно различни. Може би има в предвид момента на ускорение, когато двигателят е на 4000-5000 оборота, но веднъж достигната желаната скорост, оборотите падат на 1800-2200 и двигателят не се чува изобщо. Когато е само на ток, наистина ускорява по-бавно (ако не искаш да палиш двигателя), но в града спокойно се движи с потока, без да пали. Има един компютър, който е на дисплея на Sync 4, който не може да се нулира и е за целия живот на колата и в момента показва 4,6 л./100км. Събрал съм си всичките касови бележки за всичкото гориво, заредено от ден първи и мисля да направя една сметка за реалния разход. От тези 5000 км. може би 30% са градско, 20% магистрала и 50% извънградско. Иначе имам куриозни разходи от типа Габрово-Велико Търново- 2,8/100, но това са при определени условия. Интересното е, че нормалното ми извънградско по първокласен селски път, при шофиране с ограниченията се върти от 3,5 до 3,7/100.

More

Уау, много е красива. Безаварийно ползване :)

ivchotr

Със здраве да си я караш и да не ти създава проблеми!

Може и да е споменавано вече, но не разбрах този двигател с верига ли е, с ремък ли за ангренажа и, ако е с ремък, отново ли е топнат в маслото? Има ли някаква предварителна информация колко време изкарва батерията на хибридната система и колко струва, ако се наложи подмяната ѝ?

George C-Max

Благодаря за пожеланията! Двигателят е с верига. Това си е класическият Duratec от едно време :) Имам такъв 1,8 на C-MAX  и понеже от опит (вече над 300000км.) го знам, че е здрав и надежден, нямах съмнения дали отново да заложа на него. За батерията все още е рано да се каже колко изкарва, защото този тип литиево-йонни батерии с водно охлаждане и отопление са твърде нови, но имайки в предвид температурния мениджмънт, се очаква да има дълъг живот. Предишните поколения бяха само с въздушно охлаждане, което в доста случаи не е ефективно и дори и тогава пак изкарваха доста години и километри. Не съм проверявал цената ѝ, но все пак е малка (почти 1,2 KW) и няма да струва като 60 KW EV батерия. Има и гаранция, така че дори и да има някакви проблеми, не вярвам да са чак толкова големи.

Жоро Петков

Колегата имаше предвид, че му е шумна като цяло вътре, а не двигателя. Но това си е субективно.
Неговата е 4х4 и дава малко по-висок разход, което е разбираемо.

Цитат на: George C-Max в 30 Май 2025 18:54:43Интересното е, че нормалното ми извънградско по първокласен селски път, при шофиране с ограниченията се върти от 3,5 до 3,7/100.

Екстра е значи разхода.

Жив и здрав и да те радва придобивката.