модул дневни светлини - не включва

Започната от To4kata, 28 Ноември 2019 10:55:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Колеги, монтирах такъв модул допълнително на фокуса веднага след като го взех. Работи 5 год. без проблем, но тия дни нещо спря да пали фаровете.
Вързан е на дългите, светят с не пълна мощност. Къси, дълги имам като въртя от копчето. Модулчето чурулика като сменям, но при палене на двигателя не пали дългите. Мога ли да си помогна сам ако е изгорял предпазител нещо или да карам на жичкаджия?

Мишо

Здравей, и аз съм с такова модулче от около 2 г. и половина да кажем. За сега работи без проблеми. До колкото знам, тия модули палят дългите ( или където са вързани ) на 30% ( при моето може да се увеличава ) след като получат над 13 в. от алтернатора. Идеята е, че ако седи на контакт колата ( примерно за диагностика ) да не светят и фаровете. Мисля, че е малко вероятно в него да е проблема, но провери за всеки случай колко зарежда алтернатора. Според мен, тая секция в модула, която отговаря за следенето на напрежението се е повредила и за това не пали фаровете след запалването на мотора. Ремонт мисля, че е невъзможен или доста труден и никой няма да иска да го направи. Вземи си направо нов модул човече, нали са по 15-20 лв.

To4kata

А ОK, аз не разбирам много от токове. Взеха ми преди 50 лв за монтажа този модул. Значи да сменям направо ... 

Мишо

То и аз не съм спец по токовете, на мен ми го направи един приятел, той ги знае нещата яко. Аз само му помагах, но стана много кадърно, почти като заводско. Вземи ново модулче и кабел по кабел го вържи като на старото и така. То има и схемичка с цветовете на кабелите и кой кабел за къде е, вътре в пликчето на модула. Мисля, че ще можеш да се оправиш сам.

To4kata

Я подскажи къде да го търся този модул, под волана ли?
и запояват ли се тези кабели, че ако е така ще ми е зорно?

Мишо

Леле братле, извинявай. Останал съм с впечатлението, че съм ти отговорил ама ...... По някой път съм голяма мъгла. Модула трябва да го смени човека, който го слагал в твоя случай. Той знае къде го сложил и слагането на новия, би трябвало да стане бързо и според мен, за по-малко пари. Само да уточня, че аз говоря за отделен модул, не за заводски, а за тия дето ги продават по фирмите за електронни компоненти. Водят се ДРЛ ( DRL ) модули и са около 15-20 лв.

ivopolr

Цитат на: To4kata в 28 Ноември 2019 21:29:38
Я подскажи къде да го търся този модул, под волана ли?
и запояват ли се тези кабели, че ако е така ще ми е зорно?
Здравей колега, от описанието на начина на действие на модула ти разбирам, че си с външен DRL /а не заводски/. Модула представлява кутийка с размери на обикновен кибрит и можеш да го намериш в бушонното табло под жабката - кабелите му са свързани с бушоните на GEM модула. Не би трябвало да има запояване.

To4kata

Да, външен е модула. Мисля че го видях къде е - при бушоните под жабката. Прихванат е с кабелни връзки към сноп кабели, а от него излизат 6-7 жици. Питам се обаче, звуков сигнал има, работи /чурулика/, но не пали фаровете. Да не би да има предпазител самия модул, който да е изгорял или ще трябва всичко да сменям. Вече искат по 70-80 лв ...

ivopolr

Цитат на: To4kata в 03 Декември 2019 19:36:15
Да, външен е модула. Мисля че го видях къде е - при бушоните под жабката. Прихванат е с кабелни връзки към сноп кабели, а от него излизат 6-7 жици. Питам се обаче, звуков сигнал има, работи /чурулика/, но не пали фаровете. Да не би да има предпазител самия модул, който да е изгорял или ще трябва всичко да сменям. Вече искат по 70-80 лв ...
Така както го описваш или наистина имаш изгорял бушон и от там се прекъсва веригата към фаровете или кабела на DRL, който стартира фаровете се е измъкнал от мястото си в бушонното табло. Най-добре отиди при човека който ти е монтирал DRL модула да провери дали кабелите му контактуват коректно с буксите на GEMа.

To4kata

Благодаря ти пич, само че там където ги монтирах искат да ми вземат 70 кинта и едва ли ще ми кажат, че става дума за дребна неизправност. Все пак ми е полезна тази информация. Подозирах, че модула може и да си е изправен, щом има звуков сигнал. Преди време рових нещо в бушоните под жабката, нищо чудно някой кабел да се е измъкнал.  Ще се опитам да проверя това което е по силите ми, преди да се разделя с не малко пари.

ivopolr

Ако имаш схемата на модула можеш да отидеш при друг еладжия. Аз за инсталацията на моя платих 20лв.
Моя модул е от тази обява  https://www.olx.bg/ad/drl-modul-upravlenie-po-minus-dvukanalen-CID360-ID4pIuS.html#1440f61890. Имам и схемата ако ще ти помогне. Вижда се, че модула има собствен бушон, първо провери него. Успех!