Шум в съединител/скорости

Започната от stenliivanov, 08 Май 2016 22:10:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stenliivanov

Здравейте,
Както вече писах от скоро съм собственик на Фокус 2.0 LPG мк.2.5. Според etis.ford.com кутията ми е MTX75.
Имам следното питане/притеснение: имам един шум като леко стържене/жужене когато съм спрял при отпуснат съединител. Когато натисна съединителя това изчезва тотално. В движение не се чува или поне аз не го чувам. Когато натисна съединителя и го отпусна се чува едно чукване.
Освен това има такова еднократно чукване и когато съм на скорост и рязко отпусна газта или когато карам на скорост и натисна газта - при натискането на газта.
Консултирах се с майстор, който ми е близък и според него всичко идва от прецакан лагер-помпа и евентуално пружини на феродовия диск.
Бих искал да попитам дали някой не е имал подобни шумове в колата си и ако е имал и ги е премахнал - на какво са се дължали.
Освен това забравих да кажа, че като гася колата ако не съм натиснал съединителя също го има това чукване - не е тракане многократно а еднократно изчукване.

Ще съм благодарен за мнения и насоки!
Focus mk3 1.6 TDCI 115hp ex Focus mk2.5 2.0 Duratec Bi-Fuel LPG

Alexi

жуженето е по скоро лагер на първичния вал ,май е слабо място на тая кутия.. може да изкара доста така .. чукането може да е от много неща,като за начало си виж тампоните на кутията и двигателя

Pyrhel

Ако не е тампона, както казва Алекси, виж дали не е с двумасов маховик. Почти сигурен съм, че 1.8 и 2.0 са с DMF и може той да е разбит.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

stenliivanov

Цитат на: Pyrhel в 08 Май 2016 22:52:14
Ако не е тампона, както казва Алекси, виж дали не е с двумасов маховик. Почти сигурен съм, че 1.8 и 2.0 са с DMF и може той да е разбит.

Благодаря ви за мненията!

Със сигурност е с двумасов маховик. И аз за него се съмнявам, но понеже оборотите са ми стабилни и на място и по инерция когато съм на свободна и няма металическо чукане и стържене както описват в други форуми и нямам вибрации се надявам да не е той.
Аз така и не намерих тема и детайлно описание на симптоми на заминал маховик при бензинова кола. Навсякъде се пише за дизелови и оставам с впечатление, че при бензиновите маховика е по-малко болка. Според майстора ми ако е маховик ще го разбера.
Така или иначе най-сигурната проверка е като се провери при смяна на съединител вероятно.

Ilian Petrov

Ако информацията тук е вярна - http://www.autofixa.ru/auto_company/ford/ford_focus_2008/ford_focus_2008_08.php , то само Дуратек 2.0 и ST-то 2.5 са с демпферен маховик, като на дизелите.
И аз съм чел, че при бензиновите уж по-рядко се скапва маховика.
От информацията също се вижда, че на 1.4, 1.6 и 1.8 скоростната кутия е iB5, а само на 2.0 е MTX75.

stenliivanov

Цитат на: Ilian Petrov в 09 Май 2016 08:48:26
Ако информацията тук е вярна - http://www.autofixa.ru/auto_company/ford/ford_focus_2008/ford_focus_2008_08.php , то само Дуратек 2.0 и ST-то 2.5 са с демпферен маховик, като на дизелите.
И аз съм чел, че при бензиновите уж по-рядко се скапва маховика.
От информацията също се вижда, че на 1.4, 1.6 и 1.8 скоростната кутия е iB5, а само на 2.0 е MTX75.

Ами аз слязох от един голф 3 дизел с демпферен маховик, който така и за 140 000 км докато го карах не се обади с идеята да избягам от тази опасност въпреки, че беше ми ясно, че пак ще имам такъв но ще е бензин и ако сега се окаже това ще бъда еб.си каръка  ^-^, но в крайна сметка ако е той ще се изръсят едни пари, но пък после се надявам докато я карам никога да не ми се наложи да го мисля това.

Явно ще се планира смяна на съединител и евентуално маховик заедно с лагера а после ако остане шума (както каза колегата от лагера на първичния вал) ще го преглътна щото не знам дали се ремонтира това ако се махне ще е още по-добре.

Ще се търсят приемливи оферти за комплект съединител, че виждам цени в доста сериозен диапазон  от 800 до 1300 лева за комплект.

Ilian Petrov

Да, смениш ли демпферен маховик, то би трябвало да изкара минимум едни 200 хил. км., стига да не караш след това като пилот от Ф1  :)
За съжаление е доста скъпичко удоволствието, та даже май е и най-скъпото като ремонт, което може да излезе при нашия модел /изключвам основен ремонт/.
От колегите тук знам, че най-добра цена може да се намери от Ebay или примерно http://www.eurocarparts.com/.

ivopolr

А какъв е изхода от ситуацията, че и аз имам същите симптоми?

iwo_19

колко кс е  мотора ти ? щото 1.6 90 кс няма демпфер...

ivopolr

1.6TDCi, 90кс е и има демпфрен /двумасов/ маховик

iwo_19

ivopolr

Цитат на: iwo_19 в 19 Април 2019 15:43:31
колко кс е  мотора ти ? щото 1.6 90 кс няма демпфер...
Ето какво излиза като като въведа моя VIN в сайта https://ford.7zap.com. Маховик finis code  1669556. А като въведеш финис кода в Гугъл или Ибей, какво излиза ?! - двумасов маховик /втората снимка/

Alexi

демферен е ,много ясно :)) освен ако искате да не е .. щото има и солиден афтърмаркет кит

dch

Здравейте,

Това "жужене" на празен ход и при мен го имаше, отидох за смяна на съединител и се оказа, че се сменя и лагер-помпата. Майстора като завъртя лагера на ръка, дрънка като от стара лагерна количка.

Duratec HE 2.0 145HP, SYDA

ivopolr

Цитат на: dch в 26 Април 2019 21:22:28
Здравейте,

Това "жужене" на празен ход и при мен го имаше, отидох за смяна на съединител и се оказа, че се сменя и лагер-помпата. Майстора като завъртя лагера на ръка, дрънка като от стара лагерна количка.

Duratec HE 2.0 145HP, SYDA
Колега би ли конкретизирал, какви бяха при теб симптомите?