Серво спирачки за Фокус МК1 1.6 100к.с. 2000г.

Започната от OL DiRTY, 15 Март 2019 12:49:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

OL DiRTY

Имам проблем със спирачките, майсторчето отсече, че е сервото! Та, сега си търся серво!

ivchotr

В нета има колкото искаш. И стари и нови.

И защо така категорично майсторчето е отсякло, че сервото е виновно? Какви са симптомите?

OL DiRTY

Знам че има! Виж, ново, аз лично не можах да намеря, но търсейки за втора ръка, все попадам на... как да го кажа, алчни хорица! В един "Мпартс" са за по 40-50 кинта,  а на три пъти ми обявяват егати цифрата! За това се надявах, тук да попадна на някой, който си продава колицата на части и знае историята на колата си..... Истината е, че не ми се пазарува от "МегаП"!

Проблемът е по-твърд педал! Нови дискове и накладки, нова течност, но педалът е твърдичък!
Натискайки педалът, има лек ход надолу, като всеки един автомобил, с който ход колата спира нормално, но реша ли малко по-бързичко да спирам и съответно да натисна малко повечко, педалът на потъва, няма го това потъване, с което мога да регулира начина си на спиране....педалът е твърд....усеща се, като все едно има въздух по системата! Този ефект-дефект, се случва преди да сменя течността. Затова я и смених, но без резултат!
Майсторчето я мина на валяците, каза че колелата спират равномерно.
На запален двигател и на място, натисна яко педалът и оборотите почнаха да падат.... Каза, че не било хубав знак...каза също - тия Фокуси често хвърлят сервото! Търси серво!
Иначе,.на изгасен двигател, помпайки на спирачката, педалът се втвърдява и омеква, когато запаля! Също така, когато запаля например сутринта, първият един, два километра, сякаш положението е по-добро, но след това положението се  връща до състоянието, което описвам по горе!
И така, търся си серво...и ще намеря по един или друг начин....само сега се чудя, дали серво от дизел става на бензинови модели! Не за друго, а защото в обявите е пълно с дизеларки!

Ozzie

Цитат на: OL DiRTY в 15 Март 2019 20:57:15...само сега се чудя, дали серво от дизел става на бензинови модели!
ако се вярва на ford.7zap.com - да
кодовете са еднакви
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

OL DiRTY

Много благодаря за информацията!

ivchotr

Предполагам, че задните ти спирачки са барабанни. Сменял ли си цилиндърчетата, жилата на ръчната и накладките? Аз преди да сменя моите, имах същия ефект. След смяната спирачките станаха други.

OL DiRTY

Накладките са нови. Честно казано и на мен ми минаваше на ум за цилиндърчетата! Колата имам чувството, че само с предните хваща! На ясно съм с факта, че по-голям процент се спира с предните спирачки, но сякаш, като спирам, задницата се вдига, в повечето случаи!
Също така ми стана интересно и това, че "шефчето" е минал на валяците. Установил е, че и четирите колела спират равномерно, но само толкова..... споменавам това, защото аз дърпайки по-смело ръчната, да, задните колела спират....но и не блокират.... Не знам, дали така е редно, но преди 15-16 години, когато бях "келеш" и си правих разни опознавателни маневри с разни таратайки, задните колела блокирха при хубаво и енергично дръпане на  ръчната!

Благодаря за предложението, нищо не ми пречи да ги сменя ( целиндерчетата ) с нови, не са и скъпи!
П.с. Моля да.ми отговорите, на въпроса с ръчната .... Трябва ли да блокират колелата или си въобразявам?

Ozzie

горе не го написах, но ако опреш до търсене на серво, търси от кола с дирекция като твоята, ако си с ляв волан, донора да е с ляв волан
кодовете бяха различни за лява и дясна дирекция, както и за коли със / без ESP, макар че ESP май беше за модели след 2002 г.
знаеш къде да провериш
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

OL DiRTY

О, и аз се сетих за тази подробност, след като ми подсказа за сайта и го поразгледах! Благодаря ти, че си се сетил да го добавиш ^-^ 

ivchotr

При дръпната ръчна, колелата трябва да блокират. Иначе как очакваш да държат колата на място, ако си опънал ръчната на баир? Най-често заминават късите въжета преди барабаните - блокират в броните и когато опъваш ръчката, отзад мърдат едва - едва. Провери на първо време дали отзад се движат лесно въжетата. Предполагам, че няма. Цилиндърчетата не са цифра и ако не са сменяни никога, е добре да се подменят. Тя и моята минаваше през валяците и уж всички държаха, обаче след подмяна на жилата, цилиндърчетата и накладките, нещата станаха различни.
Между другото, ако не са ти махнали "кантара" на задното окачване, не е лошо да го погледнеш и него. Има склонността да блокира и да става причина за подобни проблеми.

OL DiRTY

Значи и въжетата ще проверим. Ееее много благодаря, ви благодаря и на двамата ! Много ценна информация получих!

ivchotr

Принципно, ако сервото е заминало, проверката е лесна. При натиснат, втвърден педал преди стартиране на двигателя, след стартиране трябва да потъне един - два сантиметра. Не го ли прави, вероятността сервото да е отишло е много голяма. Симптомите, които описваш, са точно като при мен. Естествено може да имаш и друг проблем, ама по нета толкова. Успех! И да пишеш какво е станало, че ми е интересно.

OL DiRTY

Ами, правих теста, педалът потъва! Твоят съвет ми харесва, а и има логика! Пъвро ще сменя целиндърчетата, пък ще видим дали ще продължиме с ремонтите!
Ще пиша за.резултатът! Благодаря отново!

dido1403

Подобен проблем имах и аз, но с дизелов фокус и се оказа вакуум помпата. Може да се прегледат вакуумните пътища, по точно как смуче маркучето влизащо в сервото. Ако искаш да разбереш как се държи колата без серво просто извади тоя вакумен маркуч - много е различно усещането без вакуум в сервото. При мен помпата смучеше на импулси, а трябва постоянно да смуче.
Успех!

ivchotr

Най-сериозният проблем в сервото е скъсана мембрана. Тогава не се създава подналягане от едната й страна, защото цялата система се оказва на практика свързана с атмосферното налягане. Затова се прави пробата с натиснатия педал при палене. Ако педалът потъва, очевидно подналягането от едната страна на мембраната е налично. Смучещият въздух маркуч за вакуум, на практика свързва обема за подналягане с атмосферното и все едно нямаш серво. Не е лошо наистина да се провери маркучът за вакуума, за да се отхвърли като възможна причина. Но ми се струва малко вероятна в случая, щом педалът потъва при палене.

OL DiRTY

Бях до колата обедната почивка, за да видя този  маркуч. Принципно беше първият заподозрян и на пръв поглед му нямаше нищо, т.е. нямаше пукнатини или нещо от сорта!
Така, при запален двигател и изваждайки го от бързата връзка на вакуума, оборотите се покачват, вакуум помпата работи...дърпа. Когато го върна на мястото му, съответно оборотите се нормализират!
Като пишман майстор, "налапах" маркуча и се оказва, че аз лично не мога да засмуча толкова силно, че да пропусне какъвто и да е въздух. Надувайки, също  не се справям добре...хайде за надуването, клапанчето би трябвало да е за това, за да не връща потокът на обратно!
Въпросът е, дали е възможно да е блокирало клапанчето или аз просто толкова си мога :)

dido1403

Извади от сервото вкумния маркуч. При ме педала потъваше след палене, но при спиране беше веднъж нормален и при второ натискане твърд. След смяна на помпата се оправи.

OL DiRTY

Т.е. да включа в играта на "заподозрените" и помпата?

ivchotr