Focus MK1 1.8 TDDi, парното духа студено

Започната от xpl0d, 31 Януари 2018 13:02:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

xpl0d

Здравейте, снощи докато си карах парно почна да духа студено, а колата е на 90 градуса?
Възможно ли е да е радиаторчето за парното, на мой приятел фокуса парното му прави баня, а моя по слабо духа топло, а сега въобще... На казанчето за антифриза има черно петно, от какво може да е?

ivchotr

Ей в тази тема сме разисквали същия проблем със същия модел https://fordbg.com/forum/index.php?topic=10161.msg126139#msg126139
Явно има някакъв грип по парното на тези Фокуси  :D  Виж дали и при теб са така нещата и ако намериш някакво решение първи, пиши в темата си, че да оправям и аз бангията.

xpl0d

Лошо... без парно хич не си е работа... моя проблем дали не се дължи от водната помпа?
Термостата ми е перфектен, като се спукам стрелката не мърда от 90.

galinvayov

От веднъж ли спря топлото или постепенно? Като се зачитам май е отведнъж. Възможен механичен отказ, откачена клапа за топло/студено.
Черно петно... да не е масло?
Пробит топлообменник на маслото?
Следи какво ще се случи с нивата на маслото и антифриза. Също за бяло в маслото и мазна гняс в антифриза.
A Lone Rider

xpl0d

Майка ми е на работа с него и като си дойди ще го погледна с баща ми.
Иначе да изведнъж спря да духа топло, духа ама много леко смесено със студеното, а петното си нямам идея какво e като прегоряло стой..

xpl0d

Здравейте пак, извинявам се, че се дублирам, снощи май май съм си внушил нещо, досега го карах и парно си има... :D

xpl0d

Пак съм аз... Не съм си внушавал, че парното изчезва...
Тези дни бях до София на 200 км от нас, като отивах парно си има, навръщане изчезна, спирам пред нас отварям вратата да го прибирам и парното дойде, въпроса ми е дали е възможно да е от термостата? Само извънградско го прави, а пък стрелката не мърда от 90те градуса?
Къде да търся проблема, да сменям ли термостата, дали ще е от него?

jo_jo

Ако имаш масло в антифриза, аз залагам на гарнитурата на главата, виж си маслото дали изглежда като боза.

xpl0d

Антифриза си е добре, нито се губи, нито масло ми гори, нито нищо, само препушва малко повече, но знам ли... И едно като черно петно има в казанчето на антифриза, да снимам после кача снимка?

ivchotr

Черното петно може да е от всичко. Ако някой преди вас е доливал чешмяна вода вместо дестилирана, тръгват едни утайки из системата, не е работа. За да се държи така парното, по-вероятно е термостатът да не работи равномерно и да е станал муден. Ако не се включва вентилаторът на големия радиатор отпред без необходимата причина за това, то причините могат да бъдат термостат, запушен път до радиаторчето на парното, заминаващо си радиаторче и разхождащ се въздух из системата. Последното се хваща сравнително лесно, особено в студените дни, защото обикновено течността от разширителния съд поизчезва когато колата изстине. При теб явно не е така, щом нивото в разширителния съд не мърда. Аз бих сменил първо термостата - прави се за час с голямо моткане, разговори с комшиите, заглеждане по преминаващи мадами и прочие губещи времето странични занимания. Самият термостат е около 20 пари и е консуматив, така че няма какво да му се чудиш. След като го смениш и обезвъздушиш системата, ако продължава да няма парно или да се губи понякога, трябва да провериш състоянието на малкия кръг на охладителната система, в това число проходимостта на маркучите, на отоплителя на малкия кръг и на радиаторчето на парното. Нещо, което аз ще правя като се постопли малко, че сега не ми се мръзне пред блока. Само дето трябва да разбера как се махат корите под таблото, че са го скрили като в египетска гробница това радиаторче (hammer)

xpl0d

Аз много се съмнявам в термостата, ама се чудя заради температурата, забие ли един на 90 и по нанадолнище да карам не мърда, колата е с червения антифриз.

ivchotr

Уредът на таблото поема разлики в температурата на двигателя без да се мърда много насам - натам. Установявал съм го през диагностика - понякога разликата между данните от диагностиката и уреда на таблото надскача 10 градуса. Говорим за професионален софтуер.
Аз не твърдя, че проблемът е точно в термостата, просто е един от най-вероятните заподозрени.

dobatavision

Според мен термостата не го пипай за сега, издрърпай антифриза от казанчето да не е пълно и извади 2та маркуча които влизат в него и полгедни дали са чисти.
Преди време си смених антифриза с МОТОХХ червен и след 1 година маркчуте бяха запушени на 70% имаше по стените им нещо като кал-ръжда източих всичкия антифриз, измих маркучите и сипах немски черефен антифриз HEPU или FEBI не си спомням и вече 2 години всичко е чисто.
Може да се е задръстила системата, като я вкараш в обороти пак ли не идва парното ?

xpl0d

Не съм сигурен да ти кажа, повече от 2 хил оборота не я жуля, тези дни като се постопли ще сменим антифриза да видим какво ще стане. Благодаря ви!

dobatavision

Съветвам те при всяко каране поне по 1 път да я вкарваш на 3та до 4000rpm, но не точно преди да я изгасиш.
На 4-та и 5-та след 3000rpm също е добре но там трябва да си на магирстала.

xpl0d

Да тия дни го изпънах малко, бая черно излиза.. Подозирам за виновник термостата, нещо бавно загрява, ама се колебая понеже дизелите си загряват бавно.. Когато имам време ще се кача на високо и като се спускам ще видя как ще се държи температурата.

dobatavision

Ами за бързото загряване освен термостата, отговаря EGR и подгряващите свещи които са на маркуча преди радиатора за парното.
Стрелката влезне ли в квадратчето от самото начало на графиката парно трябва да има не на макс но духа топло и се топлиш без проблем.
На място дизела загрява бавно, но в движение за 4-5мин е готов.(един майстор ми беше казал, че тези фокуси имат парно лукс)
На магистралата къде стои стрелката за температурата с 100-120км/ч, че се съмняваш в термостата ?

xpl0d

Завчера бях по работа по града, беше към 20 градуса слънчево, минах към 5-6 км и температурата едно беше излязла от квадратчето, а по принцип трябваше вече да е на 90...
Иначе подгрева на антифриза ми работи, на магистралата температурата си заковава на 90, друго, което моя фокус не прави много, много хубаво парно.. Имам приятел със същия фокус, вътре направо прави баня на първа степен, като ми стани топло връщам врътката за студено/топло на средата, че не се издържа.

dobatavision

Щом стрелката стои на 90 според мен е по-добре да обърнеш внимание на радиаторчето.

xpl0d

Да, днеска пак минах по същия курс по града и си загря на 90 за кратко време, даже по малко обикалях. В най скоро време мисля само да сменя антифриза и така ще го оставя за сега.

xpl0d

Ето колко загрява за 3 километра и половин в 5 часа сутринта..

dobatavision

Добре е, би трябвало да има парно.

xpl0d

Да, има си, за сега не ми е духало студено като е загрял, може би защото го карам само градско знам ли..

xpl0d

Проблема с парното и почернелия антифриз е разрешен, беше запушен топлообменник.

locke

Цитат на: xpl0d в 12 Септември 2018 14:27:30
Проблема с парното и почернелия антифриз е разрешен, беше запушен топлообменник.

Топлообменникът на маслото, до масления филтър ли?

xpl0d

Зад мотора се намира, води се и маслен охладител.

ivchotr

Отпушва ли го или го продуха някак? Снимки да ти се намират случайно?

xpl0d

Смених го, а за парното единия маркуч преди казанчето беше запушен, за съжаление нямам снимки... Тъкмо купих масления охладител отидох в сервиза да го сменям и изби цялото масло в охладителната система, няколко дена ще правя промивки и после антифриза.