износена панта на шофьорската врата

Започната от To4kata, 03 Август 2017 20:37:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Колеги, мъчи ме пантата на шофьорската врата, чука много дразнещо при преминаване през дребни неравности. Вратата е провиснала незабележимо 3-4 мм, затваря се без проблем. Изобщо проблема е чукането/щракането - чък, чък, чък-чък. Знаета как дразни, вниманието е все там. Откачих вратата, смазах пантата, притегнах болтовете, като в тази руска тема https://www.drive2.ru/l/516642/. Ефект има, но е временен. Не съм проверявал цената на нова панта, но и не ми се занимава да я сменям тотално, не за друго, а защото ще е бая игра с регулирането на вратата.  Идеята ми е да купя панта втора ръка, но от задна лява врата /изглеждат ми еднакви/. Цената е 26 лв в мегапартс https://www.megaparts.bg/product/1489012750 и да сменя само късото рамо /мъжкото/, хванато към вратата. Не разбирам от механика и не мога да преценя къде обаче е най-голямото износване? Та затова ми питането. Изобщо всякакви идеи ще са от полза. На по-голямото рамо /женското/, хванато за купето има конусовидна срязана стоманена втулка, ако има значние. Коментирам само горната панта, защото тя трака.

Pyrhel

Мегафартс имат 10лв доставка, не можеш да си я вземеш от място. Обикновено продават отпадъци, но задната има логика да е наред, ако няма по-евтина си заслужава експеримента - ще имаш и другата част ако със смяна на едната не стане. Бих опитал всички други варианти преди да стигна до Мегафартса. Ако се съди по женската, че е цилиндър, а не конус, може би мъжката е износена - защо да не стане (казват: "Снятая часть петли, отверстие внутри нее-под конус"). Написал е и цената: "как и ожидалось, конская! больше 200 у.е. за 4 петли."
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

To4kata

Ами аз от Мегапартс съм си взимал ограничител за същата врата /мислех, че тракането е от него/. Беше почти нов, директно от склада за 25 лв. Та за такива дребни неща съм доволен. Освен това оглеждаш на място и връщаш ако не ти хареса нещо детайла. Затова се спрях на тях, а и снимките на сайта май са актулни, виждаш това което ще вземеш. Що се отнася до пантата и двете части са конусовидни със срязана по дължина метална втулка, мотнирана на женската част, вероятно за да обира луфтове.

Р.S. Ммм...даа Мотото иска за същата панта 134 лв с доставка от Германско ....

Mondeicho

Е, за там е нормално. Цените сякаш го правят насън (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

To4kata

Драмата е временно решена. Търсих панти от англичанка, по-млада  (tooth), щото там лявата врата се явява пасажерска, но все греда. Накаря се ядосах и взех каквото намерих - панти от фокус 2008 г. Долната беше перфектна, но горната имаше лек луфт. Свалих врата, махнах старите панти, монтирах новите като отворих тази с луфта, смазах обилно с грес за водачи (спирачни) и пъхнах една метална пластинка да обере луфта. Стана перфектно и вече не чука. Колко ще изкара не знам, но се лекува по този начин за 20 минути. 40 лв за две стари панти срещу 300 лв за нови от МП.

Mondeicho

Чудесна работа. Сега остава и да не ти прави повече проблеми.

To4kata

Дай Боже, защото повече от 4 г. това чукане ми тровеше живота. Вече обмислях да се разделям с колата и проблема беше, че доста трудно установих, че точно пантите тракат. Разглобил съм по няколко пъти пластмасите по таблото, кората на вратата, пищялки, огледало и т.н. Сумарно сигурно 2 седмици труд съм хвърлил да търся източника и случайно открих, че в движение при открехване на вратата тракането спира. Както и да е ...
Установих обаче, че най-напред тръгва горната панта и именно тя трака. Странно обаче, че аз съм май единствения писал във форума по този въпрос, макар ,че всеки фокус над 7-8 г. вероятно е с разбити панти.

Mondeicho

Моята е на 14 г., но от пантите нямам такова тракане. Естествено има например едно леко скърцане при неравности, но то е защото един майстор ми счупи захващането на голямата жабка и не съм го измислил как да го възстановя  (rofl)

To4kata

ivchotr

И моите не тракат. Обаче ми се появи подобен проблем с горната панта на една врата вкъщи (rofl) Скоро ще стане на 40 години :D