Педал на съединител

Започната от Atanas Peichinov, 18 Октомври 2017 16:53:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Atanas Peichinov

Здравейте!Трябва ли да има педала на съединителя празен ход?Съединителя си отделя добре,няма признаци да боксува, но имам едно просвирване,което се проявява при отпускане на педала.До сега на всичките ми коли съм имал празен ход на педала,и се притеснявам да не би да прецакам лагера.Моля които е запознат, да сподели някакво мнение

Svetoslav_92

Твърд ли е педала?
Ако се появят леки вибрации в педала лагера заминава..

Atanas Peichinov

Педала е мек като перце,даже смело мога да кажа че след смяна на съединител на предишните ми коли ,не се е доближавал до този.Нямам вибрации,единствено липсата на празен ход ме притеснява.Това просвирване се чува и при движение от време на време, без да натискам педала.

Svetoslav_92

Колега сигурен ли си,че въобще проблема е в съединителя. Може спирачките да опират точно преди и малко след като потеглиш. Като не говоря че ти ги натискаш,а някакъв проблем,които четох из форумите,но трябва да намеря темата.

Atanas Peichinov

Не съм сигурен дали проблема е от съединителя.Ходих на няколко места и всеки казва че педала не може да се регулира.

Svetoslav_92

Да ти кажа и аз същото просвирване го чувам, мислех,че е от шарнирите, смених ги,но си остана. И аз сменявах съединител (на sachs е) и чувам тоя звук най-вече при потегляне и завиване с ниска скорост, макар че леко се чува и на преминаване през неравности. Мисля си обаче,че са криви предни дискове.
Относно съединителя доколкото знам само на коли преди 90та са с жило.. И моя се регулира автоматично.

ivchotr

Педалите по принцип трябва да имат празен ход. Празният ход се получава от минималния луфт, който се оставя конструктивно при вилката на съединителя между аксиалния лагер и пружината на притискателния диск. Ако няма луфт, лагерът ще се опира в пружината и е нормално да се износи по-бързо. Ако комплектът е бил нов и е сглобен правилно, не би трябвало да се чуват шумове. Зависи дали механиците са си свършили качествено работата при монтажа. Все още се намират такива, които да спестят поставянето на нова част, защото им се е сторило, че в старата има още живот, или пък да се облажат за сметка на клиента...
Не казвам, че в случая е така, но не е нормално да се чуват шумове от нов и правилно сглобен съединител. Например при старите камиони притискателният диск не се задейства от пружина, а от палци. Палците се регулират всеки поотделно и е работа за истински професионалисти. Ако не се регулират правилно, челата им, върху които стъпва аксиалният лагер, се оказват в различни равнини и проблемът е готов. Макар и с ненатиснат педал, лагерът се опира в някой от палците и шумът е най-малкият проблем. Като се натисне докрай, някои от палците не се задействат както останалите и съответно притискателният диск се оказва отцепен на една страна. От там и феродовият не се отделя напълно от маховика, и резултатът е ясен. При съединителите с пружини този ефект може да се прояви, ако пружината се измести или ако лагерът с челото си чрез вилката не се придвижва по някаква причина успоредно на равнината на пружината. Или просто по някаква причина е застанал накриво спрямо пружината и е загубил луфта между тях.

Atanas Peichinov

Намерих причината за липсата на празен ход.На педала има пружина която държи педала в горно положение .

ivchotr

Цитат на: ivchotr в 18 Ноември 2017 11:34:19
Педалите по принцип трябва да имат празен ход. Празният ход се получава от минималния луфт, който се оставя конструктивно при вилката на съединителя между аксиалния лагер и пружината на притискателния диск.

Ти провери ли дали там има луфт. Странно ми се вижда пружината на педала да осигурява луфта при лагера и вилката. Съответно, ако пружината не си е била на мястото, това едва ли е причина да изчезне луфтът при вилката.