Blaupunkt travelpilot FX не се включва - решение

Започната от stenliivanov, 11 Ноември 2017 17:17:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stenliivanov

Здравейте,

Понеже доста се шашнах и започнах да виждам минуси в бюджета преди да намеря решението бих искал да споделя как се справих с проблема.

Проблема е тотално "умиране" на навигацията/музиката монтирана във Фокус 2.5 след разкачване на акумулатора. Страничен ефект от това беше, че дисплея (червения) на таблото между оборотомера и скоростомера не гаснеше никога (обикновенно след 15-30 мин. гасне).

Опитах с разкачване на акумулатора отново, разкачване и закачване на навигацията, промяна на настройките свързани с радиото и навигацията на централния дисплей - нищо.

Попитах чичо Гошо (Google) и се оказа, че Blaupunkt Travelpilot FX, който се монтира в различни модели форд има дефектен чип на Рам Памет Micron 46v64m8-6t . Чипа струва 20 лева с доставката от Алиекспрес, но остава проблема с демонатажа и монтажа му на платката. След като се смени всичко се оправя.
В крайна сметка се оказа, че има и компромисен вариант, който работи и реши проблема и при мен.
Цялата работа се състои в загряване на чипа със сешоар или пистолет за горещ въздух за около 1.5 - 2 мин. Аз намерих клипче в youtube, в което някакъв човек "пече" чипа дирекно на разглобено устройство и навигацията тръгва. Аз обаче, не намерих с какво да развия винтчетата (нямах такъв малък торкс) и реших да опитам да му духам :) през вентилационните отвори отстрани. След около 2 мин. натиснах копчето за включване и о чудо - включи се поиска код и засвири все едно нищо не е било. Даже се върза с телефона ми.
Като страничен ефект - дисплея вече гасне след 15тина минути и всичко е 6.

Според информация по други форуми - чужди става ясно, че това решение е временно т.е. до следващото разкачване на захранването или до падане на акумулатора.

Надявам се, че ще е полезно на някой, който ще се сблъска с такава ситуация.
Focus mk3 1.6 TDCI 115hp ex Focus mk2.5 2.0 Duratec Bi-Fuel LPG

randity

Здравей колега! Със същата аудио система съм и аз. Имам няколко въпроса. Като за начало, навигацията ти с SD карта ли е, или с диск? При мен не тръгва, пробвах 2 карти, оригинални, но от коли 2016 година. И при двете нищо не се случва? Отчита, че има карта, но до там, навигация не тръгва? Също така, като натисна бутона Phone, ми спира звука => нямам модул за блутут. Някаква представа колко струва и може ли да се намери?
Моля се един ден хората да разберат, че автомобил се кара с глава, не с крака и ръце.

stenliivanov

Здравей,
Навигацията е с SD карта. На картата има карта на западна Европа. Ако задам адрес в Белгия да речем го намира и ме насочва натам. Хваща си 4-5 сателита поне и ме позиционира в нищото.
Ако натиснеш бутончето i показва ли ти позицията (координатите) и броя на сателитите?
Относно блутут модула не знам - мисля че е универсален и евентуално от морга ако има иначе ще е майка си и баща си сигурно.
Карта за Русия и Източна Европа има но е около 100 евро и до колкото съм успял да прочета не е особено подробна.
Според мен не си заслужава парите.
Ако ще е навигация по добре някой китаец с андроид за 100 150 долара.
Focus mk3 1.6 TDCI 115hp ex Focus mk2.5 2.0 Duratec Bi-Fuel LPG

randity

Утре ще сложа пак карта от по-нов автомобил и ще снимам
Моля се един ден хората да разберат, че автомобил се кара с глава, не с крака и ръце.