Автоаптечка - какво трябва да съдържа тя

Започната от Bobi, 02 Октомври 2011 00:03:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Понеже преди 1 месец бях Южна България , едни готини полицаи ми искаха полица на гражданската застраховка.. Нищо не ме учуди, доакто не решиха да проверят съдържанието на автоаптечката ми  ???.Изкарах късмет, че преди да си купя такава, бях прочел , че на пазара е фрашкано с "ментета" и само няколко отговарят на новите изисквания. Една от тях е аптечката на Медика, кяото се продава в аптеките и струва 18 лв. Предсатвлява бяло куфарче с червен надпис. Ето какво трябва да съдържа една аптечка по ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 20 ФЕВРУАРИ 2008 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА АПТЕЧКИТЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, и здадена от Министерството на здравеопазването -Обн. ДВ. бр.27 от 11 Март 2008г.
Чл. 1. (1) Аптечките на движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства съдържат:

1. Еластична лента за кръвоспиране - (по Есмарх , 5 см/1 м) - 1 брой
2. Марлен бинт (10 см/5 м) - 2 броя
3. Марлен бинт (8 см/5 м) - 2 броя
4. Марлен бинт (5 см/5 м) - 2 броя
5. Пакет медицински памук - 1 брой
6. Стерилни превръзки за повърхностни рани ( 10 см/10 см ) - 4 броя
7. Стерилни превръзки за повърхностни рани ( 40 см/60 см ) - 1 брой
8. Пластири за рани (3 см/6 см) x 4 броя - 2 опаковки
9. Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка ( 2,5 см/2,5 м) - 1 брой
10.Триъгълна кърпа  (96 см/96 см/136 см) - 2 броя
11.Стерилни полиетиленови ръкавици, голям размер - 2 чифта
12.Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл
13. Безопасни игли - 6 броя;
14. Ножица с тъпи върхове - 1 брой
15. Уред за обдишване - 1 брой

(2) Всички медицински изделия, посочени в ал. 1, следва да са в срок на годност.

Чл. 2. (1) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 8 места за сядане без мястото на водача, съдържат двойно количество от превързочните и помощните материали, посочени в чл. 1, ал. 1.

(2) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 30 места за сядане без мястото на водача, съдържат тройно количество от превързочните и помощните материали, посочени в чл. 1, ал. 1.

Чл. 3. Съдържанието на аптечките се поставя в подходяща чанта, която позволява правилното съхранение на превързочните и помощните материали, обозначена с надпис "Аптечка".
Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази инструкция се издава на основание чл. 139, ал. 2, т. 2 и § 11, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за движението по пътищата и отменя Инструкция № 2 от 1997 г. за съдържанието на аптечките на моторните превозни средства (ДВ, бр. 51 от 1997 г.).


Bobi

Много внимавайте с аптечките - били от онлайн магазини или от големите вериги хипермаркети и бензиностанции! Нито една, продавана в тях НЕ ОТГОВАРЯ на законовите изисквания горе. В повечето от тях липсват задължителни приспособления или са със съмнително качество. В някои от тях липсва дори уред за обдишване ( а него го проверяват - лично изпитано в провинцията). В някои пък ножицата е пластмасова! и само който е изпитал нужда от нея при ПТП знае какво имам предвид.
За момента единствената аптечка, която отговаря на новите изисквания е тази на MЕДИКА. Струва около 15-20 лв в аптеките.

mitaka25

Нали знаете че след като ползвате аптечката и недайси боже се случи нещо с пациента носите наказателна отговорност!

Pyrhel

То с тая аптечка една помощ... Аз я ползвам общо взето вътре да си държа разни хапчета - хлава, корем  или ако сме някъде и се срежа повече да си овържа раната с бинта да не се цапа... Не знам кой си мисли, че ще се спаси живот с това - триъгълна кърпа, пластмасова ножица, найлонова ръкавица и безопасни игли. (omg)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

moni74

Понеже нямах в колата, си взех комплект от Метро - такава аптечка, триъгълник и пожарогасител за 26лв.


----------------------------

Alexi

имай предвид че все едно ги няма :) особено пожарогасителя който е като лимонадено шише и фас не може да угаси

hotblooded

Цитат на: Alexi в 14 Ноември 2012 15:42:41
имай предвид че все едно ги няма :) особено пожарогасителя който е като лимонадено шише и фас не може да угаси
Мани, с тея пожарогасители дето са като мухозол - не успяхме да изгасим дори една цепеница извадена от камина....  Пуска някаква пяна дето от огъня се изпари. Аз съм с портативно пожарогасителче 1,5 кг. но смятам да си взема 3 кг... Дано не се налага да го ползвам

TourneoRS

За нещастие днес ми се наложи да ползвам аптечка по спешност .С един приятел  вадехме една инжекционна помпа от Опел Корса. Извадихме я , но остана кошницата която е прикрепена по педераски начин  на щипки, а не като вагените да излиза със завъртане. Откопча се много рязко, и приятеля ми си заби ръката в ръба на  резервоара, който е тънка ламарина и едно към едно с един средно остър нож. Раната е до кокал , отварям кожата и се вижда как мускула се движи кЪт Темринатора едно време. Хукнах да търся аптечка, отварям първата, всичко има за клизма, един нормален бинт няма. Втора трета, все боклуци,но и бързам защото   гледам че моя посиня нещо и му се иска да припада щото не може да гледа кръв :-X . Отварям на Волвото багажника и набарвам една старичка кутия. Отварям и О чудо, пет  пакета раззлични бинтове,два пакета с позлатено алумуниево фолио , пакет със наелонови ръкавици, още няколко пакета с превръзки , две странни ножици с ръбове , нещо подобно на йод, абе направо за операция си имаше оборудване. Това всичко стегнато и събрано в една нормална кутия за аптечка, отделно че свърши перфектна работа, въпреки че пишеше да се използва до 2004 година , вътре всичко беше като ново.
Говорих с един познат който се мъкне по автокъщите из града, да ми намери същата от кола нов внос, по-добре да му дам 20лв на него отколкото на тия боклуци по тарабите.

Забравих най-важното , името на фирмата беше Hartmann
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

TourneoRS

Може и да не е същата, само за да имате на представа.

Снимката е от нета.



IVECO -  с него не се ходи надалеко .