Масло за Фокус МК4, 1.0 еко бууст, чист бензин, 125 к.с.

Започната от Maldini, 05 Декември 2023 19:06:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Maldini

Здравейте Колеги,
Може малко да Ви се стори лаишки въпроса, но имам нужда от съдействие.
Може ли информация какво масло трябва да се сложи и колко събира моята МК4-ка?
Порових в нета и видях, че трябва да е 5w20 бензин и, че Форд работят съвместно с Кастрол.
Но при Кастрол има много разновидности и не мога да се ориентирам, кое трябва да е оригиналното за този модел фокус.
Например:
- CASTROL Magnatec Stop-Start
- CASTROL Magnatec Professional Ford
- CASTROL Magnatec
и др.
Предварително благодаря за съдействието!


zz_stefanov

В описанията на колите има точната спецификация на маслата и консумативите, необвързани с търговски марки. На коя спецификация отговаря маслото обикновено е написано с по дребен шрифт на тубата. При този прословут мотор трябва да се внимава. Изтегли си описанието на колата.

Жоро Петков

Отиваш при пичовете от maslata bg и си взимаш Castrol  с емблема на форд от там.
Аз така си взех за мотора, че в АутоБавария маслото стана по-скъпо от пича киселина.
Един съвет - сменяй го по-често.

Maldini

Цитат на: zz_stefanov в 05 Декември 2023 19:11:33В описанията на колите има точната спецификация на маслата и консумативите, необвързани с търговски марки. На коя спецификация отговаря маслото обикновено е написано с по дребен шрифт на тубата. При този прословут мотор трябва да се внимава. Изтегли си описанието на колата.
Имаш ли идея от къде се теглят тези описания?

zz_stefanov

Моето описание беше в сайта на вносителя. Намерих си го и от другаде на английски и руски.

zaho


ivchotr

В това ръководство има и упътвания за 1.0 Екобууст: ЦЪК На 251-а страница има спецификации за маслото. Ако ръководството не е за твоя модел, се върни назад, докато влезеш в раздела за избор на модел.

Maldini

Цитат на: ivchotr в 05 Декември 2023 20:20:50В това ръководство има и упътвания за 1.0 Екобууст: ЦЪК На 251-а страница има спецификации за маслото. Ако ръководството не е за твоя модел, се върни назад, докато влезеш в раздела за избор на модел.
Блгодаря за съдействието. Линка е за Фокус MK3, но открих и за МК4, след 2018г., какъвто е моя.
Ако правилно съм се ориентирал, маслото трябва да е
CASTROL Magnatec Professional Ford E - 5W-20 - Ford WSS-M2C948-B.

saggy

Масло можеш да провериш с модел кола и двигател в сайта на производителя на маслото. Даже ще ти излезнат още 5-6 вида течности. Виж oil chooser за Castrol, Ravenol, Motul, Bardal(ако ти се дават пари) и по-евтини Wolf, Comma.

ivchotr

Цитат на: Maldini в 05 Декември 2023 21:22:46Ако правилно съм се ориентирал...

Само не разбрах къде видя, че трябва да е непременно CASTROL Magnatec Professional Ford E. Маслото трябва да е просто с вискозитет по SAE 5W-20 и спецификация WSS-M2C948-B. Даже хората са написали, че "Ако не сте в състояние да намерите моторно масло, което отговаря на спецификацията, дефинирана от WSS-M2C948-B, допустимо е да се използва моторно масло SAE 5W-20, което е дефинирано от АСЕА С2". Със забележката "Не използвайте повече от 1 L (0.2 gal) от алтернативно моторно масло между интервалите за планово техническо обслужване". Това касае смесването на маслата от различните системи за определяне на вискозитета. Макар, че това пък е малко търговски трик, защото фирмите сключват договори помежду си с цел да им се продават продуктите и ще стане прекалено дълъг дебат да го започваме отново и в тази тема. Има си такава във форума специално за маслата. Kато цяло, за характеристиките на маслото можеш да се ориентираш по данните като в сайта на маслата, които аз ползвам от години за двата Фокуса, Астрата, GSX-a и CBR-a: https://www.kroon-oil.com/en/catalogue/product/235/duranza-eco-5w-20/1322/ (копнал съм маслото за твоя двигател). При различните производители маслата се различават по параметрите в табличката най-отдолу на страницата и ако успееш да намериш такава за продукта на Кастрол, ще можеш да ги сравниш. Защото нещо не ми се получи да го открия този Магнатек Профешънъл дори в сайта на Кастрол.