Бракуване на МПС, актуална информация 2016/2017г.

Започната от Pyrhel, 29 Декември 2016 18:01:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Споделям актуална информация за бракуване на МПС в КАТ и общината - как да минете най-бързо и евтино. Евтино значи да спестите 2 лв, защото нито СиБанк, нито скапаните, незакони и далавераджийски павильончета пред КАТ ги заслужават.

Необходими документи:
1. Номерата на МПС, без пластмасовите рамки
2. Двата талона
3. Две копия на талоните (чети надолу)
4. Платена такса от 2 лв.
5. Ако колата е отишла на скрапа, тотална щета при застраховател, изнесена от страната, конфискувана или се е запалила - съответния документ. Ако такова нещо нямате - четете надолу.

Къде:
1. Гишета 3, 5 или 6 в сградата, където са актовете и книжките.
2. Общината (чети надолу)

Как:
1. Малкия и големия талон ги защипвате с телбод един за друг, като малкия е върху големия, долу ляво, където е празното място. Двата талона трябва да са защипани така, че холограмите да са видими от една и съща страна.
2. Както са защипани им правите 2 копия.
3. Плащате предварително електронно на СиБанк, за да спесите таксата, която ще ви поискат на лайняните гишета в КАТ. Там разбира се с карта НЕ се плаща, защото не могат да си приберат таксата за превод. Към настоящия момент:
- Сметката е: BIC: BNBGBGSD; IBAN: BG97BNBG96613100157001. Ако не вярвате - http://sdvr.mvr.bg или ги хранете чрез лайняните гишета
- Основание за плащане: Заявление за регистрация по чл. 26, т. 4.
- Сума за плащане: 2лв.
4. По желание, за да им създадете нерви, намачкайте талона до неузнаваемост. Моя го сгънах колкото можах и го стиснах на менгемето. След това с маркер отгоре написах "ТАЛОНИ.zip". Трябваше им около 1 минута и доста мрънкане, за да го разгънат и перфорират.
5. Отивате и се редите като сопол пред гишета 3, 5 или 6. Номера за ред няма и бай Ганьо се бута... Всъщност, той се бута и при наличието на номера... Бъдете подготвени за смрад на пот и селяндури. Гишетата за спиране от движение са точно до лайняните гишета на банката - не бъдете типичният насран българин, който гледа само той да е добре. Обяснете на адекватните хора процедурата, кажете им за електронното плащане и таксите. Докато бях там 12 човека отказаха да платят на лайногишетата и излязоха да направят превод през техните банки.
6. Когато дойде вашият ред, давате номерата на МПС, ТАЛОНИ.zip, едното копие (него не го мачкайте), бележката за платени 2 лв, лична карта и документа от т.5. Ако такъв липсва, казвате: "МПС ще се съхранява в частен имот".

На този етап сте готови с КАТ. Връщат ви талоните, перфорирани и нашарени с маркер. Не очаквайте документ, нито входящ номер. Теоритично, до 2 седмици, МПС трябва да се отпише от общината служебно. Вие вярвате ли на българската администрация, КАТ и правосъдие? (no) Така си и помислих, затова:

7. Отивате в общината, попълвате бланката за спиране от движение на МПС, прилагате второто копие на талоните, подавате документите и от там вече ви дават хартийка с входящия номер на заявлението. Разбира се след малко мрънкане, че им създавате работа.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


sinnerman

Следващия път, когато ти се наложи да плащаш някакви такси, за които на гишетата взимат комисионна по-висока от таксата, ги финтирай с превод с пощенски запис. Подай им хартийката и гледай как им се разширяват зениците. Безценно. Практикувам го от 2010г. с таксата за лична карта. 0.90лв (rofl)

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Mondeicho

Чудесно и подробно описание. Частта с това как да не даваме на банката е много поучителна и дано има повече последователи, защото този очеваден рекет дразни много (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Alexi


opex

Един въпрос - след като мойта кола физически не е в движение от 8 септември миналата година, а още не съм минал по тая процедура, как да им го обясня/докажа за да не плащам данък за тая година, понеже предполагам, че вече е започнат?
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

sa6ster

Не можеш.. по документи имаш кола- плащаш данък.
Отписваш колата.. и от следващия ден не ти тече данък

opex

#7
Вчера минах по този път.
ЛЕЛЕ!
Наистина имаше много пот, ужасна смрад на моменти и страаашни селяндури!! А човек ако се завърти и по-назад из коридорите към т.нар. тоалетни, в които след разкопчаване на дюкяна само от въздуха човек би пипнал няколко болести, наистина би си помислил, че това КАТ-София е заприличало просто на една помийна яма.

Иначе само да вметна нещо към алгоритъма от първия пост - докато чаках на опашката пред гишетата се заприказвахме с един 'събрат по кауза' и се чудехме кога се плаща таксата: преди или след минаването през гишето. За това отидох до касата и попитах приветливото момиче. То ми отговори, че се минава първо през гишето, след това се ходи на каса да се плати между 3 и 11 лева в зависимост незнам-си-какво... След това обратно на гишето, подава се бележката и връщат двата талона перфорирани и нашарени с маркер с някакъв маймунски текст.

Специално аз попаднах на гише, на което някаква мега бавна тетка 60% от времето си приказваше с тая срещу нея (съседното гише) и я гледа вместо да върши работа (просто си държи документите в ръцете).
Помислих си: сигурно бедния и мозък не може да мултитасква горката.
За моя изненада и звънна чейсьема, вдигна и започна да говори някакви тъпотии. Но започна и документите да си прехвърля и ми мина през ума 'брей може шък да съм се заблудил...', но не!
През това време един фермер (нищо лошо, но все пак да, миризма на ... много неща все неприятни) се върна от касата и буташе пред мен през прозорчето бележката си. Отписвал си трактор и ремарке.
Тая овца му подаде МОЯ голям талон. .... ...*** ...*************.... тйййт.... и т.н.
Ние се спогледахме и почнахме да се хилим. За секунда-две, че трагичното положение не позволява повече. Няколко пъти трябваше да и повтори, че това не е за него, докато тя се съвземе и смени погледа си на отровено същество.
Даде му документ някакъв и той си тръгна набързо.
Аз само се молех да не обърка моите неща, че не издържах. И без това прав не мога да стоя много.
Та докато се мъчеше да оправи моите докменти (голям талон да го надраска с черен маркер, малък талон да сложи малко Х на него и още някаква хартийка) фермера се върна и вика "А за ремаркето?!!" Тая пак с поглед на отровена и изненадана, а той пак повтаря "за ремаркето ми, документа къде е.. тук само за трактора има..." Сепна се тя, разрови и му даде още някаква бележка.

Просто преживяването там е... Абе, Ебало си е майката.
Наистина - идете с подготвени документи за да може да минете максимално бързо. И евентуално малко къмпингарско сгъваемо столче.

Още веднъж благодарско за темата и за думите дето разменихме по вайбър. Ако ги няма тия теми и се опре да се питат служители там на място, дългогодишни а хал хабер си нямат за елементарни процедури, сигурно някой ще стигне до побой и арест. Знам, че аз бих. То това нещо там е нетърпимо...
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

ани

 :-[Благодаря за изчерпателната информация,но бих Ви помолила за още малко разяснения а именно: Колата е на дъщеря ми,която е извън страната,но имам пълномощно да се разпореждам с автомобила както намеря за добре.Не съм платила данък МПС за 2017г.а застраховката ГО  е на разсрочено плащане и последната 4-та вноска трябва да направя тези дни.Тъй като искам да бракувам автомобила защото имам друг и този не ми е нужен въпросът ми е трябва ли сега да плащам данък МПС в Общината за 2017г. и съответно ГО?Моля Ви за бърз отговор тъй като ми е важно скоростно да реша проблема!!!Благодаря предварително! :-\

hotblooded

Да, трябва да платите данъка. Данъка се начислява до момента в който продадете или бракувате автомобила


Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

ГО ще и е необходима, ако кара колата на самоход до скрападжийницата.

jijo99

В Пловдив вече мигновенно отразяват колата в Данъчното че е отписана или регистрирана.
Не е нужно вече да се ходи до там.

ivchotr

При отписване - О'К. Обаче при регистрация, особено ако колата е до 100 коня, е по-добре да си минете през общината, че каките обикновено забравят да намалят данъка като им дойде служебното съобщение от КАТ.

Ивайло90

Имам питане колега... Притежавам фиат Панда 1999 година обаче само пред нотариус, искам да е спра от движение обаче не съм е прехвърлил в Кат...... Какво трябва да направя

Ozzie

@Ивайло90
Да намериш собственика на автомобила. Този който е вписан в талона.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

И ако му се занимава да ходи по институции... Обаче ме съмнява. Все пак човекът е приключил с този автомобил. Ако пък е изпълнил и задължението си да обяви в КАТ, че е продал автомобила, казусът става още по-интересен. При това положение не върви той да ходи в КАТ и да спира колата от движение. При най-лошото развитие на нещата, ако си изтървал срока за смяна на собствеността в КАТ, ще трябва да отидеш сам там, да си извадиш талон на свое име (евентуално и рег. табелите, ако си от друга област), да си платиш глобата за просрочието и да пуснеш молба за спиране от движение. Молбата за спиране от движение обаче не те спасява от плащане на данък в общината. Информацията от КАТ, че този автомобил е вече твоя собственост, ще отиде по служебен път в общината и там ще те търсят за данъка всяка година.

alex.bg

Цитат на: ани в 21 Ноември 2017 10:14:06
:-[Благодаря за изчерпателната информация,но бих Ви помолила за още малко разяснения а именно: Колата е на дъщеря ми,която е извън страната,но имам пълномощно да се разпореждам с автомобила както намеря за добре.Не съм платила данък МПС за 2017г.а застраховката ГО  е на разсрочено плащане и последната 4-та вноска трябва да направя тези дни.Тъй като искам да бракувам автомобила защото имам друг и този не ми е нужен въпросът ми е трябва ли сега да плащам данък МПС в Общината за 2017г. и съответно ГО?Моля Ви за бърз отговор тъй като ми е важно скоростно да реша проблема!!!Благодаря предварително! :-\

За да бракувате автомобила, не ви трябва да платите нито данък, нито ГО. Данъка обаче ще трябва да го платите след това, като отидете да дерегистрирате колата в данъчното (всъщност не съм сигурен дали трябва задължително да платите данъка за да ви дерегистрират колата или може да я дерегистрират по служебен път, като данъкът за 2017, разбира се, ще си остане дължим от вас).

Bager

Цитат на: Pyrhel в 29 Декември 2016 18:01:11
Споделям актуална информация за бракуване на МПС в КАТ и общината - как да минете най-бързо и евтино. Евтино значи да спестите 2 лв, защото нито СиБанк, нито скапаните, незакони и далавераджийски павильончета пред КАТ ги заслужават.

Необходими документи:
1. Номерата на МПС, без пластмасовите рамки
2. Двата талона
3. Две копия на талоните (чети надолу)
4. Платена такса от 2 лв.
5. Ако колата е отишла на скрапа, тотална щета при застраховател, изнесена от страната, конфискувана или се е запалила - съответния документ. Ако такова нещо нямате - четете надолу.

...
Как:
3. Плащате предварително електронно на СиБанк, за да спесите таксата, която ще ви поискат на лайняните гишета в КАТ. Там разбира се с карта НЕ се плаща, защото не могат да си приберат таксата за превод. Към настоящия момент:
- Сметката е: BIC: BNBGBGSD; IBAN: BG97BNBG96613100157001. Ако не вярвате - http://sdvr.mvr.bg или ги хранете чрез лайняните гишета
- Основание за плащане: Заявление за регистрация по чл. 26, т. 4.
- Сума за плащане: 2лв.
...
Към днешна дата, 09.02.2018, всичко, казано от Pyrhel е абсолютно коректно, само да уточня, че за банковата сметка получател е СДВР. На гишето ме гледаха доста странно, когато им казах, че вече съм платил и подадох разпечатаното платежно (tooth). Попитаха ме "Ама кой ви каза?" :D :))
Цялата процедура в КАТ ми отне 5 минути днес в 8:15 сутринта, тъй като нямаше хора на тези гишета, и вече бях платил предварително (имаше опашка от 8-10 души пред "клона" на СИБанк). Между другото, таксите в СИБанк май малко са ги нормализирали, поне от бързия поглед, който хвърлих на бележката, залепена на гишето им - таксите бяха различни според сумата, която ще обработват, и (ако не се лъжа) за суми до няколко лева беше от порядъка на лев.

При мен процедурата беше малко по-сложна, понеже някой беше откраднал и едната регистрационна табела на автомобила, а за дерегистрация в КАТ изискват и двете. Това, което трябва да се направи в този случай, е да се отиде до РПУ и да се обяви табелата (табелите) за ОДИ (общодържавно издирване).

За моя изненада инспекторът в 7мо РПУ беше доста учтив, направо ми диктуваше какво да пиша, но беше нещо като 'На дата ... при такива и такива условия установих липсата на една регистрационна табела номер .... Моля да бъде обявена за ОДИ'.

След това се изисква служебна бележка срещу такса от 2-3 лв (доколкото разбрах се чака 3 дни за издаването ѝ). Както инспекторът уточни, в моя случай такава не беше необходима, тъй като КАТ София явно са малко по-близо до 21ви век и имат връзка в "реално време" към системата за издирване и при подадена жалба в РПУ-то вчера сутринта, днес сутринта я виждаха като обявена за издирване.


Големи благодарности на Pyrhel за подробната информация!

vova

Така,понеже ме гложди тука та реших да питам...
Възможно ли е автомобил без номера,които са върнати в КАТ да се регистрира наново?
Щото разбрах че при попълване на документите се отбелязвало че ще отива за утилизация, или ще седи в частен двор.
Съответно в частен двор дали се води нещо временно,понеже собственикът не е искал да плаща данъци и затова е махнал табелите.


ivchotr

Всъщност, данък не се плаща единствено ако се бракува. Когато се бракува, се иска документ от скрападжийницата, че МПС-то е предадено там. Или декларация, че ще стои в частния двор. Щото ако стои на улицата, дефакто заемаш общинска теротория и съответно би следвало да си плащаш за това. Когато го спреш от движение, продължаваш да дължиш данъци.
Така че в случая с бракуването, когато МПС-то е запазено в частен двор, пак можеш да го пуснеш в движение, само че се минава през технически преглед, известен и като "Технотест". Ако го одобрят, с документа се отива в КАТ, пуска се молба и т.н.

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 12 Февруари 2018 20:41:58
Всъщност, данък не се плаща единствено ако се бракува.
И като се бракува се плаща. Пропорционално на времето за което е било регистрирано МПС-то.
Май само ако се бракува през първото тримесечие, тогава не се дължи данък. Мързи ме сега да ровя в данъчните закони.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Не се плаща за времето след бракуването. До този момент се дължи данък. Обаче след спиране от движение без брак, се плаща като поп.

vova

След проведен разговор с полицай и според долният линк,един автомобил БРАКУВАН ли е -НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРА наново.
Може да се регистрира наново,когато в талона е записано  ,,Снет от отчет поради съхранение в частен имот" или ,,Износ в чужбина с цел продажба" .
Това с бракуван автомобил примерно с тотал щета мисля ставаше до някоя година 2009 или нещо такова.
Питам понеже една леко ударена кола която можеше да се оправи за малко пари,обаче собственика дядо не искал да плаща данъци и нямаше номера.Колата изчезна за два дена.Поне да не ме яд  (tooth)
http://technotest.bg/6-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82/

Pyrhel

Може, но схемата е малко по-дълга и за клозети няма никакъв смисъл.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

niky.angelov

Привет,
Темата е супер полезна. Благодаря, колега. Искам да дам лек ъпдейт на информацията. Вече може да се плаща с карта. Не е нужно предварително да правите плащане ако имате дебитна или кредитна карта.


Pyrhel

Уха, тези са влезнали в новия век вече :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Spokomen

Да ъпдейтна малко инфото:)
Днес дерегистрирах старата си кола. Бях там в 8:10. Приключих в 8:40. Пред мен бяха 10 човека.
Залата беше полупразна - не повече от 50 човека.
Не е необходимо копие на талоните. Не е необходима бележка за платен данък.
Копия на документи си вадите, ако искате да запазите оригинал при вас. Аз си извадих на място - отвън на едно павилионче срещу 30 ст. копие на документа от скрападжиите.
Таксата е 5 лв, а като плащате на каса  + 1 лев комисионна. Изрично си пише, че приемат само в брой.
Не издават документ за дерегистрация, въпреки, че в сайта на МВР пише че можеш да си вземеш, но ми казаха - няма такова нещо, колата автоматично се отписва от данъчното в рамките на 1 месец.
В сайта пише, че се плаща и с карта , ама......
https://cursovi-referati-prezentacii.alle.bg/

Когато си на брега - движи се лодката, когато си в лодката - движи се брега!