Избор на климатик/ци

Започната от Иван Вълков, 12 Април 2013 21:16:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Иван Вълков

  Здравейте колеги, т.к. преди ден се вкарах в страшен филм - купихме си апартамент и наред с цялостният ремонт който ми предстой трябва да избера климатици който да стоплят тухленият хангар  :)).
Така....едното помещение е 45м2 около 120 - 130 кубика, юг, саниран, PVC дограма, първи етаж, естествен паркет за под - за него като модели съм се спрял на:
DAIKIN - модел FTXS 50 G PROFESSIONAL, 2599 лева - Лично професионал серията ми идва малко нанагорно ценово
                          FTX 50 G Comfort серията, 1990 лева
Държа да са Чешки а не Малайзийски

MITSUBISHI - модел MSZ-GE 50 VA - 1899 лева - За тях нищо незнам като къде се пройзвеждат просто продавача ми ги похвали като промо цена спрямо Дайкина - Профеоналната серия

Приемам още предложения

Така за кухнята/секидневна : северо - западно изложение, първи етаж, 20м2 или около 60 кубика, санировка + PVC дограма, естесвен паркет като под. Моделите са същите само че 35-ци.


Какво мислите вие и какво ще ме посъветвате? Камини, котли и парни инсталации отпадат като вариант, че нямам възможност да ги обслужвам.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


Alexi

по случайност съм доста навътре в тая тема :)) 45 квадрата е сериозно помещение и не можеш да го стоплиш с климатик за 2000 лв .. зависи и какви изолации имаш колко остъкление изложение и топлозагуби като цяло ,както и какви температури ще гониш но по правило се смятат около 70-90 вата на кубик гледайки номиналното топлоотдаване на климатика .. тия горе ги забрави ще мръзнеш .. особено Дайкина ,има пиково топлоотдаване 6.5 кВ при +7 градуса ,при -10 ще е наполовина т.е недостатъчно .. МЕ е малко по добре ,но пак е слаб .. бих ти препоръчал Fujitsu Nocria 14 .. могъща машина ,развърта се до над 9 кВ ,в момента е на много добра цена - последни бройки модела го спират вече .. отделно като топ модел на марката има и много екстри - плазмен филтър ,самопочистване и др .


dimkaraganchev

В момента текат някакви промоции в техномаркет. Даже ме е яд, че в момента не ми се налага подмяна на моите климатиците. За кухнята изборът ти е доста по-лесен. Търси си климатик с номинал около 4,2 kW. За голямото помещение ми се струва, че с един климатик няма да го стоплиш. Най-добре питай в:
http://forum.setcombg.com/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/
Там има доста дообри специалисти, които биха ти помогнали с избора.
П.П. А, Alexi ме е изпреварил. И той е от капацитетите в тази техника.


Иван Вълков

Забравих да кажа че помещението от 45 кв. са две помещения - преходни, хол - спалня. Обмислям монтажа да е в хола, като спалнята ще се топли доста по-малко смисъл чрез отваряне на плъзгаща врата, та затова си мислех че все пак 18-ка ще е достатъчна.

п.п. Въпросния климатик Норката е много на почит като чета

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


vladi tanev

да не повтарям и аз писаното по горе понеже брат ми се занимава от 12 години само със климатици ремонти,монтажи и всичко свързано със тях и аз вече две годин така че ако искаш обади се да ти дам информация точно какво ти трябва и какво не.
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа


Alexi

Нокрията е най мощната машина за парите си ,висок клас .. може да помислиш и за 2 по малки щом са 2 помещения .. също така можеш да ползваш кредит енергийна ,аз ползвах наскоро за един климатик процедурата е доста опростена


Иван Вълков

Благодаря колеги, ще гледам като привърша с изолацията какъв климатик или котел ще се купува че нещо сметката излиза крива  :)).

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


petermitkov

Аз миналия месец  се чудих чудих четох и пак се чудих за хол 35кв какво да взема и взех Фуджицу че няма пари за еквивалентния му Дайкин :(
sapienti sat


Alexi

не съжалявай ,Дайкин е прехвалена марка машините им са един от най лошия избор като цена/качество .. но и фуджитсу напускаха едни орязани евтинярски моделчета ,кой от кой по слабички няма ги вече старите зверове с които си изградиха име .. нокрията обаче е изключение ,тя не е от новите им модели .. в момента в техното има силно намален топ модела на LG ,1600 лв за 12ка - до скоро беше около 2300-2400


TourneoRS

Тук в Русе я тачат Мидеата , втора зима съм с нея в апартамента и все още не съм го обслужвал , проверявал и т.н. Само  забелязвам че напоследък доста бързо събира прах филтъра .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .


hotblooded

 Ванка, не съм гледал цените скоро - аз съм с Тошиба RAS-402PDR на 36 кв.м помещение, но машината я дават от 35 до 45 кв.м за отопление. Тих, мощен, с много глезотийки, икономичен - има си екранче да показва моментната консумация - при -15 навън и зададени 23 градуса - дърпаше 500-550 вата.  Моя съвет е да си вземеш National, Toshiba, Daikin, или МЕ но "японче" - от тези които са на 100 или 200 волта, трафа го дават с тях - като техника са поне едно стъпало над същите марки правени за Европа.


Dmitarcho

Ванка, не се занимавай с камини и котли ! Освен ако не искаш да инвестираш безбожни пари за котли, и после пак да се занимаваш с хамалогията дърва/чистене/мъкнене.... В къщи се топлим с камина ... апартамента ни е колкото твоя горе доло /100-тина квадратя/ и на сезон заминават едни 10 кубика, като не гори по цял ден камината. Говорил съм с познати който се топлят с климатици - истински, и казват, че повече от 200 лв. на месец за 3 климатика не са плащали. Излиза комай по-ефтино от дървата, и малко по скъпо да е, я няма цялата хамалогия. Избериси си хубави климатици, направи малко по-голяма инвестиция в началото но ще останеш доволен и на топло ! Навремето като мислех да слагам климатици и да хвърлям печката, за хола /който е половината апартамент 40-тина квадратя/ ми препоръчаха Митсубиши, жалко само, че не помня точния модел :( Но ми гарантираха, че повече от 30 лв. нямало да гълта на месец.
Само не бързай с такава инвестиция, има форуми които само за климатици пишат, и са доста компетентни - сядаш и 1 седмица само четеш :D
Успех  ;)
Ръца Пръца


hotblooded

 Впрочем, като каза колегата за форуми - може би най-добрия форум (с доста разбиращи хора) за климатици е този на setcom.bg. Рег-ни се, почети, попитай - ще ти отговорят. Аз моята машина я купих от човек от същия форум (работеше при вносителя). Ти си близо до Пловдив - там има доста фирми които внасят и монтират "япончета", ест, имат и филиали (моите имаха филиал в Сл.Бряг, ама кризата ги удари)


Иван Вълков

Благодаря Митак, за форуми - така са заляти с плява че трудно се отделя полезната информация. А темата пуснах, защото мисля, че има колеги който точно с това се занимават и ще получа инфо от първа ръка, а не търговец който гледа да те изцеди възможно най-много. След кратък прочит установих че не е зъдължително климатика да е лъскава марка а да е премиум серия.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


Dmitarcho

Влади Танев е твоят човек тогава ;) Половината му род с това се занимава ;)
Ръца Пръца


Alexi

Машинките на 100 волта наистина са по добри като цяло ,но и цените им са по височки и за тях не може да се ползва кредит енергийна .. те също са на класове висок среден и нисък ,като според мен само високия си заслужава щото има параметри и глезотии надхвърлящи високия клас на 220 волта .. към тоя клас е и споменатата Тошиба ,но цената и нова (на актуален към момента подобен модел 401JDR ) е 3420 лв без монтажа .. хубавите неща струват пари ..
Аз лично ползвам един климатик на 100 волта в едната стая , закупен нов през 2008г ,Саньо е ,няма грешка машинката но беше скъпичък навремето ...


hotblooded

 Всъщност, при желание от страна на фирмата - може да ползваш кредит енергийна ефективност, дори и за 100 и 200 волтови клими - в София съм купувал така. Колко са по скъпи - като купувах моя - "европеец" със същата мощност от "премиум" марките струваше с 500 -600 лв по малко (моя го взех за 3400 с монтажа) - като се има предвид че разхода му е 20% по нисък от този на европейците - парите си ги избива за 1 година.


Alexi

за да ползваш ЕЕ трябва точния модел да е включен в програмата .. от тия на 100 волта няма нито един включен .. от фирмата продавач не зависи нищо .. а това с разхода не е баш така .. вече има доста клими на 220 волта с КОП над 5 ( еквивалента на моето Мицубиши на 100 волта е с 1000 лв по скъп ,като дори е по стар модел със стария дизайн вътрешно тяло - нямат избиване ) ,отделно с тоя показател доста се спекулира от производителите .. ако си забелязал японските машини са със занижен номинал - точно по тоя показател се смята КОП .. естествено че даден топлообменник ако го сметнеш за по малка мощност ще излезе по ефективен .. трафа и той има консумация ,но да не задълбаваме чак толкова .. машините на 100 волта основното им преимущество е имат много ниско минимално топлоотдаване примерно за малка стаичка каквато е при мен детската каквото и да сложа на 220 волта ще работи ОН/ОФФ постоянно ако навън е над нулата което влошава комфорта ..


escobar

Nocria-та е много добро бебче, вкъщи топлим помещение около 35 квадрата с него и се справя при полжение, че дограмата е още дървена и то некачествена дървена. В общи линии, когато четох за климатиците разбрах, че всички топлят при положителни температури, проблемът е при отрицателните.
Има един форум, в който ще отговорят бързо и професионално на въпроса ти, но голяма част от потребителите са представители на фирми. Имай едно на ум - http://forum.setcombg.com/


Иван Вълков

Тия китайци.........на всякъде са намесени, май единственият начин за чистокръвен японец е да е на 100 волта или по стар модел втора ръка ( макар че е котка в чувал). Като разглеждах ми то май всички клими както и друга електроника идва от Китай. Последно Nocria - та има ли събрат китаец щото на едно место пишат Япония, на други Китай, цената една и съща и си мисля че японски климатик е спекула на продавачите. Не че като е китайско неозначава че е еквивалент на най-долнопробното все пак имат 16 качества. Та въпроса китайски Фуджицота има ли???

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


Alexi

голяма част от машините на 100 волта също са сглобени в Китай/Тайланд и подобни държави .. това няма никакво значение .. естествено има разлика между Мидея сглобена в Китай и Фуджитсу сглобено в Китай .. пак ще ти кажа не се опитвай да стоплиш помещението с евтин климатик няма да успееш каквото и да ти говорят по фирмите .. има вариант за втора употреба да ,но там е до късмет .. повечето клими са на 6-8-10 години по нови почти няма


hotblooded

 Принципно новите модели (излезли последните 1-2 години) и правени за Япония, са си правени в Япония - имат разни правителствени награди (дефакто са субсидии) за разбротки но се дават само за проиведено в Япония. Търси си клима която си запазва поне 30% от COP-a при -20 градуса, имай предивид че данните които дават за COP са за отопление - при 5*С, за охлаждане при 25 *С и при 70% влажност на въздуха. По високата влажност сваля COP-a, студа - също.  Мъдея и Осака (космака) дето ги дават че бачкат и при -20 имат..... вграден реотан (като на духалка) във вътрешното тяло и така ти го нашиват с тока че....
Алекси - номера да вземеш "японец" по ЕЕ че просто във фактурата пишат машина която е в списъка, а ти монтират друга за същите пари


Alexi

така би станало ,но в редки случаи проверяват на място ...


Иван Вълков

ммм да днеска дограмаджийте вземаха мерки за прозорците и открих че леко съм задал некоректно данните за квадратура и кубатура : преходната стая = хол( 4 х 5 х 2,80) + спалня( 4 х 4 х 2.80) и така излиза че съм слъгал към 10 квадрата или с около 30 кубика. Значи стаята излиза 36 квадрата или 100,8 кубика по 70 - 80 вата на кубик 7 - 8 kW трябва да са достатъчни.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


Alexi

мицубишито GE50 ще е на границата.. в момента е на промоция и си заслужава


Иван Вълков

Така да изтупам темата от прахта...... вече от около 3 месеца съм с климатици и не съм ги и спирал даже. Спрях се на два модела на Fujitsu
FUJITSU ASYG18LFCA/AOYG18LFC и FUJITSU ASYG12LLCA/AOYG12LLC

За сега оправдават очакванията ми, решаващо се оказа, че мой приятел ми ги продаде и поддържа. Благодаря на всички за очастието в този казус.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


pAbLo

#26
Сега като ти чета темата...
Ще трябва да пиша по късно пак ;)
Смених един Дайкин 35ца - модел 2002ра с Тошиба Ras-B13
За момента е чук но не е ставало и толкова студено де.
Пускам го на 22° а вечер на 17 докато се спи.
Габаритите на помещенията са почти еднакви.. нещо около 80м3 тотал ми се върти в главата.
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D


petermitkov

Въпрос към специалистите:

Кое е по-добро Митсубиши Хеви scm40zj или Дайкин 2mxs40?

Разликата в цените е 20лв.
Условието е че си търся си сплит система за 2 вътрешни подови тела като климатиците ще се ползват за охлаждане.
sapienti sat


Alexi

оф и аз не чета .. бих сложил Хевито ако ще е мултисплит ,Дайкин имат глупав дефрост алгоритъм .. а защо не 2 отделни климатика ?


petermitkov

Два отделни климати са много по-добре и са много по-евтини ама мястото мястото.
Мога да го сложа на балкона само и ако сложа 2 ще заеме доста място (вече имам там едно тяло Fujitsu)
sapienti sat


Alexi

място за климатици има бол стига да ти се прежалват пари за автовишка ( 60-70 лв на час )


petermitkov

На фона на разликата в цената на мулти-сплит и сплит цена на автовишката е смешна, но ако ги сложа там тръбния път трябва да минава през целия балкон 5 метра и през още една стая...
sapienti sat


hotblooded

 A защо не ползваш "етажерка" - стойка за 2 външни тела едно над друго, и да вземеш два отделни климатика?


petermitkov

И това не става тъй като целия балкон е със стъкла и ако сложа две тела едно над друго ще се виждат от стаите. Варианта е едно до друго но така ще имам 3 тела на балкона и практически няма да имам балкон.
sapienti sat


Alexi

то дали ще са 2 тела или 3 все нямаш тераса :)) мултисплита е 50 кила външното и е огромно


Pyrhel

Някой ровил ли е за климатици 2ра ръка? Трябва ми нещо за 35 кв.м. / 90 куб.м. помещение, което не е мое, а под наем и не ми се иска да взимам нов. :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Иван Вълков

#36
www.airqualitybg.com В форума на сеткомБГ има много доволни колеги от услугите на човека/фирмата. Занимават се с монтаж/демонтаж и рециклиране на климатици. Неудобното е че са от Пловдив, но ходят и по другите градове, като се заплатят транспортните разходи упоменати в сайта.


П.п. За София се сещам за един колега с никнейм Mega ( пак в сетком форума) който се занимава с монтаж/демонтаж климатици но незнам дали не предлага само нови машини.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


Pyrhel

Мерси, но климатиците от Технополис с мотнажа са на по-ниски цени от неговите :D И с цените на мотаж се е поувлякал леко :D
Монтажът не е нещо особено, още повече, че е на кота 0 и мога да го боцна сам, но собственикът държи да бъде от "професионална фирма, която разбира" :D
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Alexi

има голяма разлика между климатик за японския пазар бил той и втора употреба ,и консервите дето се продават по технотата .. това е все едно да сравниш 3 годишен мерцедес с нова дачия :) същото важи и за монтажа - той може да бъде извършен с материали за 30 лв и с инструменти от лидъл и кауфланд от хора дето се учат на твоя климатик ,или с такива за 130 лв с професионални инструменти и човек който знае какво прави


Pyrhel

Има разлика в климатиците, но затова казвам, че помещението е под наем и търся ниска цена, не ме интересува разликата в тока от +20 лева на месец. Пък дали един винт ще се завие с Факом, Валтер или Рико - като в автосервизите... То по същия принцип и за прекарване на лан кабел и настройк на аксес пойнт взимат по 20 лева от ISP-тата, ама не знаят каква е разликата в криптиранията, а тия дето разбират не взимат по 50 :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Dmitarcho

Някой да ги следи тея климатици :) Ще оборудвам ново жилище с 3 броя :( Имам познат който работи във фимра .. но колкото повече мнения - толкова по-добре ;) Две помещения са 70-80 кубика /по спомен/ третото е по-малко. Предложиха ми 12-ки за "големите" стаи и 9-ка за по-малката. Принципно мисля на Мицубиши да вземам, инвертнорни. Но приемем всякакви предложения. Климатиците ще работят постоянно през зимния сезон ... като ще отопляват целия апартамент ;) Няма изолация - само ал.дограма, южно изложение е - демек е топличък попринцип.
Ръца Пръца


Alexi

Тошиба от средния клас , Сузуми - е много добър избор


Иван Вълков

Габровец кажи парата дето ти се дава. Щото климатици и коли много ама кой стават е отделен въпрос.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


G_o_c_e_v

Ние взехме мицубиши на варна клима, рециклиран с гаранция 3 години за 990лв. 12-ка като цената на нов такъв е 1900лв. И има някакъв коефициент 5,60и нещо. 2 години има потдръжка по 45лв.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!


Иван Вълков

Малко офф, то тука стана като един виц
ЦЪК

Марките ясно ама модел модел.... (rofl)

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


Dmitarcho

Приятелят ми, който слага климатици, предложи Фуджитсу ... около 1300 пари казам че е с монтажа, Митсубишетата били около 1500 - това за 12-ките. 9-ката била около хилядарка ... Значи бюджета е около 4-4.5 к ;) Така или иначе климатиците ще ги взимам от Габрово .. няма смисъл от друг град - не дай си боже да трябва да се отремонтирва нещо ... става дълга и широка ;)
Ръца Пръца


Иван Вълков

За тия пари недей да очакваш чудеса - не че мойте не са и те от средния клас, единият даже е от най-нисък клас. Като гледам цената и машините като големина на BTU, очаквай в преходния сезон да работят он-офф, което не е ефективно и на някой е дискомфортно. машинките иначе щом ги вземаш от приятел ( предполагам няма да те набута в 9-та глуха) няма да те разочароват. Като чета поста ти апартамента няма изолация на стените което ще допренесе за по височка сметка за ток. И накрая но не на последно място, досега си се топлил на парно, няма база за сравнение с климатиците, да го имаш в предвид. Аз на твое място бих отишъл на гости на приятеля ми с топлещ се с климатик за да видя дали ми понася като метод на отопление.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!


Dmitarcho

С дървата съм твърдо решен да ре разделям ;) 10 кубика .. по 60-70 лв., носене, слогуване, боядисване ... стига ми толкова. Аз не очкавам, че ще ми е по-евтино ;) 100-150 лв. само за климатиците съм ги прежалил зимата ;) Какви чудеса могат да се очкават от един климатик - пускам ги ноември /или там когато застудее/, и ги спирам като се стопли ;)
Ръца Пръца


Pyrhel

На предната страница нали коментирахме климатиците от Технотата и монтажите... Доволен съм от Санго-Манго-то (12ка), но не и от монтажа на "професионалистите". Монтирането не се извършва от Техно-хора, а от специализирани фирми за климатична техника, които имат договор с тях. Разбира се направиха циганията да изпуснат част от фреона и после да идват по гаранция, оказвайки се, че почти няма нищо останало в климатика. След пълненето е както трябва и духа значително по-добре. Единствено не ми харесва, че когато бяха големите мъгли цикъла на размръзяване е учестен, на всеки 45мин работа има 8 мин размръзяване, а при големите загуби заради витрините се усеща веднага.


Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Dmitarcho

Аз ще слагам май подови климатици ;)
Ръца Пръца


Vesel

Аз доколкото знам подовото излиза доста скъпо като отопление, а освен това не било и полезно. Един познат наскоро си направи парно което гори с пелети и котлето има резервоар който сам си пуска когато му трябват , може да му зададеш в колко часа колко градуса да бъде и пепелта е колкото една шепа. Много удобно било и му е излязло 6-7 хил всичко. Преди беше с климатици и разправя, че все им било студено в къщи. Аз доколкото разбирам на теб само за отопление ти трябва, така че може да проучиш нещата и евент. за следващата зима, че за тая вече е късно тепърва да правиш парно.


Dmitarcho

Ппдови климатици, такива където вътрешното тяло не е на "тавана" а под прозорците - товя имях в предвид. В едната стая има монтирано електичевко подово....което няма да се ползва. Бащя ми си сложи пелетен котел... Но за него трябва дя къртя...да слагам тръби по пода...и става дебело - само котела е към 2-3 хилки, а и да мъкна чували с пелети до 5тия етаж :) Апартамента е в ремонт...ще се местя евентуално лятото в него ;)
Ръца Пръца


m_focus

Ако можеш направи си парно с пелети, било котел или камина, сега има камини за по 2к с расш. съд и помпа. Отоплението с парно е несравнимо с отоплението с климатици.
карай форд и бъди горд :)


Dmitarcho

Пелетите и тем подобни отпадат, няма да мъкна до 5тия етаж каквото и да е ;) Май нямам и маза...където да държа 1-2 тона пелети ;)
Ръца Пръца


m_focus

Мързел :Р
Наеми някой да ти качи чувалчетата на терасата ;)
карай форд и бъди горд :)


Alexi

Митак слагай подови Тошиба или Фуджицу .. малко по скъпи са от стенни де но ти си го знаеш .. има и мултисплит на Тошиба много хубав - едно външно с 2 вътрешни тела - ако ще слагаш 2 климатика само  ,тоя вариант не е лош


Dmitarcho

Нямало смисъл едно външно с две вътрешни, ако са повече вътрешни - да. А и разположението е такова, че ако е едно външно тяло, вътрешните идват далечко и ставят големи загуби. Дргия минус, ако вуншното ряло здаде багажа нещо - вътре на всякъде студ. В едната спалня със сигурност ще е подов ;) на Фуджитсу или Даикин
Ръца Пръца


jo_jo

аз съм с нокриа 14 на 25кв х 2.52м таван. Топлозагубите са брутални (крива дограма и духащи контакти), но се справя. Главния минус според мен е комфорта, целта им е била макс производителност, което понякога не е това, което се търси. Примерно на 22 градуса като е нагласен и духа към теб е гадно, а перките на топлене не могат да са към тавана. При размразяване те лъхва един як студ и тн. Също така пластмасите си пукат, което май повечето климатици го имат като проблем. Иначе филтрите се чистят лесно.

Наскоро като беше -10 навън и нагласен на 22 поддържа около 19-20, но усещането определено не е като на парно или камина.

бих си помислил за термопомпа и радиатори, но като съм гледал почват от 12к лв.


Dmitarcho

Мислил съм и термопомпа...ще ми я намерят на изгодна цена. Но ако е термо помпа...и пелети...задължително ще е с тръби на пода - никакви радиатори. Точно тези тръби, и допълнителни ремонти (замаски,теракоти и прочие) ми надхвърлят бюджета. Иначе само термопомпата и 2-3 вътрешни тела ми ги дават за около 5 к
Ръца Пръца


Pyrhel

Вижте на какво попаднах преди малко. Това се пълни със 7 литра вода. Предполагам, че охлажда с пелтие? Някой пробвал ли е тая хуйня :D



Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Alexi

2000 вата е .. произволен климатик те охлажда с 200-300 вата


Pyrhel

2000 вата е за топлене, 70 е за охлаждане, затова споменах за пелтието :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Pyrhel

#62
Така, няма общо с пелтиета, а ползва изпарение на водата (както се охлажда тялото, когато се поти) Интересно е, ще разровя какъв му е ефекта, сравнен с климатик

https://www.youtube.com/watch?v=QtUMg5a4BJg

https://www.youtube.com/watch?v=m3PxzQwVOyo
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Ivanka987

Здравейте, искам да закупя климатик за дома, но се двоумя между два,бихте ли ми дали съвет, благодаря предварително!
https://belani.bg/daikin-ftxb20c.html и https://belani.bg/midea-oasis-ms11mu-524450474.html


zloster

Вероятно ще ти се стори досаден въпрос, но за какво искаш да ползваш климатика:

  • Отопление;
  • Охлаждане;
  • и двете?
Следващ въпрос: къде и за каква продължителност в дългосрочен план?

  • собствен дом;
  • под наем;
  • служебни помещения?
Ако нямаш изолация и дограма с прилични топлоизолационни свойства, ще топлиш/охлаждаш предимно околната среда. 10-те см дебелина по текущите нормативни изисквания за нови сгради и двоен/троен стъклопакет са абсолютен минимум.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/