Деактивиране на автоматичен режим на задната чистачка (Фокус Мк 2 / Фокус Ц-Макс

Започната от Ozzie, 16 Март 2021 20:16:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ozzie

Вероятно повечето собственици на посочените в заглавието модели са забелязали, че при лоши метеорологични условия - дъжд, сняг, може би и мъгла, при включване на задна предавка, задната чистачка се пуска автоматично. Ако е дъждовно времето, няма проблем, но ако чистачката е замръзнала / залепнала за стъклото и преди реотаните да са успели да разтопят леда, то тогава може да имаме случка с неприятни последствия (евентуално). Лично аз, така и не разбрах, как електрониката сама разбира кога да пусне чистачката и кога не. Автомобила ми няма сензор за дъжд или автоматични чистачки.

За да деактивираме режима са ни нужни:
- адпатер ELM 327, преработен с ключе за превключване между MS-CAN и HS-CAN протоколите, а най-добре е адаптер ELS 27, за да не се занимаваме с непрекъснато цъкане на ключето.
- програмата ELMConfig
- лаптоп.

Преди да изтеглите която и да е версия на програмата (за препоръчване е най-новата), първо трябва да изтеглите файла ELMConfig Runtimepack (най-отгоре в списъка на страницата), да го стартирате и в отворилия се прозорец да кликнете върху бутона "Изпълни". Самата програма мисля, че не се нуждаеше от инсталиране, а се стартира директно от EXE файла.
Как се свързва адаптера с лаптопа няма да разглеждам. Има писано достатъчно по въпроса.

След стартиране на програмата се отваря долния прозорец:
[attach=1]

Избирате език, драйвер (обикновено е V(CP)), Device указва на кой порт е свързан адаптера, чрез Connection избирате модела автомобил. Програмата е писана за Focus Mk II, C-Max, Kuga Mk I и Mondeo MkIV / S-Max / Galaxy. След като сте избрали всичко, кликвате на Open port / Открьiть порт, при което ще се отвори основния прозорец на програмата. Трябва да изчакате едно досадно съобщение относно програмата (7-8 секунди), след което можете да ровичкате на воля.

Стъпките са както следва:
1. Избирате GEM модула.
2. Отивате на меню Configuration.
3. Отваряте страница 3 в менюто (Page 3).
4. Кликвате на Read from GEM. След като програмата прочете модула, ще зареди кои функции са активирани и кои не. Това което касае задната чистачка съм го оградил в червения кръг.
5. От оградените отметки в червения кръг размаркирате Reverse rear wiper feature option initial rear wipe / Включение заднего дворника при вьiборе задней передачи.
6. Кликвате на Write to GEM с което процедурата е приключена.

[attach=2]
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...


locke

Задната не се ли включва само ако предните са пуснати  ::) както на фокус мк1  ::)

Braynoff

Точно така. Ако не са пуснати предните, задната не се включва при превключване на задна.

Ozzie

@locke
Да, има я тази функция, когато работят предните, периодично да пуска и задната чистачка, дори да не е включена умишлено от лостчето.
Темата касае функция, която е налична при спрял автомобил и включване на задна предавка, и не зависи от това включени ли са или не предните чистачки.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

Гледайки скрийшоти виждам, че има опция да се изключат автоматичните чистачки при наличен сензор за дъжд - Autowipe feature(Rainsensor is present). Дали деактивирането на тази опция наистина важи за предните чистачки и ще направи чистачките да работят с нормална първа степен(бавен интервал)? Интересно ми е да опитам, защото автоматичните чистачки са доста зле. :)

Ozzie

@saggy
Не мога да кажа със сигурност (нямам сензор за дъжд и автоматични чистачки), но вероятно ще бъде изключен автоматичния режим, ако не е чекната отметката в квадратчето. 
Ако имаш ELS или ELM, нищо не пречи да опиташ. Ако нямаш, то в София все ще има някой услужлив колега с такава джаджа.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

zz_stefanov

Някъде из двата форума четох, че изключването от куплунга на сензора за дъжд, довежда до управление на чистачките само на интервали определени от ринга за настройка.
На път сън да го пробвам, защото сензора работи добре до един момент, докато нещо не го смути. За сега съм забелязал, че това е странична светлина от фарове или слънце. С насрещните светлини се справя.

saggy

@zz_stefanov, и аз съм чел за същото в руски форум, но не искам да разглобявам нищо. Трябва да си купя ELM с ключе за превключване, за да го пробвам софтуерно. С моя адаптер Vgate icar ELM 327 мога само да чета и ресетвам грешки. Иначе не е само проблем при Форд с автоматичните чистачки, и други марки не се справят добре с тази функция.