Ford Focus 1,8 бензин, 125h.p. 2006г.

Започната от F Focus, 01 Октомври 2020 20:58:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Здравейте,

От три дни съм собственик на въпросното возило-забравих да кажа, че е комби.
Три месеца беше голям зор да открия подобно возило от различни марки, но Фокусника някак най-много ми легна на сърце, без да съм имал Форд и без да знам нищо за особенностите на марката и модела.
Колата беше регистрирана(в Хасково), с пробег, около 300 000км., швейцарка, но и поддържана. Собственика беше добавил темпомат, камера за задно виждане, газов инжекцион и голяма мултимедия на средната конзола. След кратък пазарлък се споразумяхме и във вторник отидох до Хасково с автобус! :)
Колата върви добре, мотора е тих, окачването е много стегнато. Не ми хареса, че скоростите са къси-очаквах да са по-дълги, при 130км./ч. са 4000об./мин. :o Много му липсва 6-та скорост!
Тези дни предстои смяна на всички течности и филтри, както и свещи-а, и чека свети и оборотите на газ чат-пат играят, а на бензин няма проблем,
Сега съм уморен, но при всяка възможност ще пиша най-подробно кое-как и колко лева!
В събота ще пиша пак-до-скоро!


F Focus

Пак съм аз-забравих да спомена, че колата беше мръсна отвън и особенно много отвътре-нищо общо с "пуканките" от автокъщите, което много ми хареса! (tooth) Двигателят и той никога не мит, но без петна от масло, а само прах и мръсотия-аз го олях с масло, като долях 0.5 л.
Чак, като я докарах в София и я измиха основно на автомивка за около 2 часа видях истинският и цвят! (tooth) А, за летите джанти тогава разбрах, че са сив металик... :o Със скорост 140-150км./ч. ми даде разход 12-12.5л./100км. Ще видя след смяна на масла, филтри и свещи какъв ще е, а и чек-а от какво ли свети...? >:(
Карал съм много марки и модели, имах Лада, два Мерцедеса, от основателите на Мерцедес-клуб България съм(официалният), но за мен тази марка беше истинска до 1995г., после Тойота-Ленкрузър, Рено...Голям фен съм на по-старите коли-купувам ги на около 20 годишни, и като наближат 30г. ги продавам без проблем, но ги поддържам безкромпромисно!
Засега е това-лека!

ivchotr

Чекът свети заради някоя/и записана/и грешка/и. Трябва да се прочете с диагностика. Аз например имам постоянно появяваща се грешка заради ламбда сондата на катализатора. Като я изтрия, обикновено се появява пак след 150 - 200 км. Трия я пак и те така :D

F Focus

Ето ме, тук съм винаги, когато мога!
Мисля, че ще е полезно да споделя някои перипетии при закупуване на регистрирана кола от друго населено място, какъвто беше моят случай-от София съм, а купих кола с Хасковска регистрация.
И така-минавате нотариална сделка в Хасково, плащате данък придобиване според населеното място, където живеете(в моя случай 85лв.)Естествено се изисква и удостоверение за цена на конкретният автомобил от застраховател-не го игнорирайте!После в КАТ-София, смяна на собственост, на номера и...до края на деня трябва да минеш техн. преглед., щото колата с новия номер няма нищо!!!Търча до техн. преглед-ама кола с този номер няма платен данък в общината-баси държавата! Айде в общината и плащане на данъка от датата на сделката до края на годината според тарифата на съответната община,,,абе,,,, >:(Отпада и винетката-само за ГО и Каско(ако има) можеш да направиш добавка, да я впишат на твое име-всичко друго е фира!

ivchotr

Нали приеха поправки в закона, че можеш да си я караш на твое име със старите номера? Всъщност не съм ровил лично да го проверя, ама поне по ТВ разправяха за това преди месеци. Ако наистина е вярно (мързи ме да проверявам), можеш да си ползваш винетката докато изтече, а пък после ако ти е мерак да има софийска регистрация, да ходиш да си я смениш. Вярно, че е двойно разкарване, ама е въпрос на преценка. Аз преди време с врачанска регистрация минавах по цялата дължина на жълтите павета, при положение, че бяха затворени за движение и с два патрула по трасето на всичкото отгоре. Ама се правех на заблуден врачанин (rofl) (rofl) (rofl)

zloster

https://www.bgtoll.bg/vaprosi-i-otgovori/zakupuvane-i-zaplashtane-za-elektronna-vinetka/kakvo-da-prava-s-e-vinetkata-pri-promana-na-registracionnia-nomer
"Какво да правя с е-винетката при промяна на регистрационния номер?

При промяна в регистрационния номер на пътното превозно средство собственикът или ползвателят следва в срок до три работни дни да заяви тази промяна в централното управление или в областните управления на Агенция ,,Пътна инфраструктура", както и на електронния адрес: info@bgtoll.bg.

С цел обратна връзка, особено в случай на необходимост от допълнителни справки и уточнения, е задължително заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер. "

Има си и прикачен образец на документа (заявление), който да им се връчи.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Alexi

поразчистих ,от тук нататък по темата ! кой от Хасково ,какво ставало там със софийските коли - слабо я вълнува аудиторията ..

F Focus

Привет,
Днес използвах хубавото време и се разрових в кутията с предпазители в двигателният отсек, заради липсата на клаксон. Както ми се каза в една друга тема същият е 15А-всички други са 10А. Свалих въпросният предпазител, измерих го-здрав е, но ми направи впечатление, че крачетата са му доста почерняли от оксидация и с шкурка 200 ги зачистих, избърсах и пръснах малко контактен спрей в/у тях преди да го върна на мястото му. Ефект относно клаксона нямаше! >:( Следвайки същата процедура свалих и почистих останалите десетина 10А предпазителя, които бяха на същото дередже-накрая затворих кутията, тръшнах капака, запалих двигателя и Check Engin-а, който от закупуването на колата веднага светваше при стартиране сега изчезна...дано да е завинаги! ::)Ще видим и ще пиша.
Все още чакам одобрение за паркиране в "зелена зона", след което ще посетя препоръчаният от г-н Димитров специалист-сега не смея да я мръдна!

П.С. Както Модераторът правилно ме скастри за някои предишни теми, че са излезнали доста от заглавието си, сега се надявам, че всичко свързано с проблеми и решенията им за отстраняване, след покупката на втора ръка "Форд" са за "Дневника"?

zz_stefanov

Не съм го гледал къде е клаксона, но и те си изгарят. Твоя са го малтретирали на сватба, може да са го стопили.
Намери го и го провери. Преди това можеш да провериш дали му цъка релето. Все работа, докато чакаш зоната.

Извън темата: ПокажиСкрий
Колко време я чакате тая зона в София. Във Варна ми излезе от днес за утре с онлайн подаване на документи и разплащане. Срока им е май седмица.

F Focus

#9
Днес, докато се въргалях по асвалта пред колата, за да измъкна пропадналият патронник след опит за отваряне на предният капак видях къде е клаксона-отпред срещу пътника до шофьора, ама ми трябва още някой да натиска клаксона, пък аз да се ослушвам, като прасе в тикви, и да меря с мултицет идва ли напрежение?
Апропо къде точно в средата на волана се натиска, за да извряка клаксона-символа е по средата-в краищата става ли? Питам, защото като нямам пискун не мога да експериментирам. :-\


Ozzie

В краищата пробвайте, към спиците.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

Цитат на: Ozzie в 15 Октомври 2020 20:07:35
В краищата пробвайте, към спиците.

Ok-наздраве и да си жив и здрав!

П.С. М/у другото ми направи впечатление, че като натисках навсякъде в началото, в средата, точно където е символа"клаксон" много ми потъваше пръста, та се зачудих има ли еърбег колата...? :-\

F Focus

#12
Преди малко смених свещите с иридиеви Денсо 20ТТ(68лв. в Тех-Ко), както ме посъветваха сведущи фордаджии и съм очарован-колата не придърпва при тръгване на първа, а и мотора осезателно утихна. Старите бяха Беру и никак не изглеждаха добре. Майстора каза, че такива бобини и свещи е виждал само при Мазда-дали не е имало някакво сътрудничество м/у двете марки при този двигател?
Оправих и клаксона-старият се оказа изгорял.
Остава да сменя задното гърне и да оправя ръчната, защото задно дясно колело не действа изобщо-я жило се е скъсало, я нещо е клеясало-утре ще се разбере.
А, чекът не свети от няколко дни...?

zloster

Цитат на: F Focus в 26 Октомври 2020 13:07:11
Майстора каза, че такива бобини и свещи е виждал само при Мазда-дали не е имало някакво сътрудничество м/у двете марки при този двигател?
https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_L_engine (Отстрани вдясно "Also called MZR, Duratec, EcoBoost)
Форд някога са купили правата да го произвеждат. Проектирането е от Мазда. https://fordbg.com/forum/index.php?topic=11351.msg136380#msg136380 - тук в първи абзац има прикачен документ от Форд. Там с по един-два абзаца е описано кой двигател каква му е родословието.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

F Focus

За пореден път ти благодаря, Злостер-голЕм си! Ще се махам от този форум, че много забележки и корекции започнаха да ми правят, а един от правещите забележки(главния) си греши безнаказано на поразия, ама нали сме овце никой-нищо не му казва, типично булгаристанска работа!Ще ми липсваш-признавам си(рядко го казвам)! Дано имаш регистрация и в другият форум-там съм пак F Focus, ама някак последно време влизах само в този.
Да си жив и здрав-добрината не забравям, както и няма да забравя всички помогнали ми! Оставих си телефона и името в темата за отваряне на капака, но ще напиша и в тази тема-0889 осем осем девет едно осем девет-Пламен.

ivchotr

Ефектът от новите ти свещи се дължи най-вече на това, че са нови. А старите Беру са си изживели живота. Преди време сложих чисто нови Беру на една от предишните си коли, за Фиат става въпрос. Ми колата стана друга. Разходът й намаля, вървежът се подобри. Японците във всяко ръководство на свое МПС препоръчват да се слагат свещи от марките Денсо и НГК. Познай защо. И двете са японски. Аз въпреки това, карам 35 годишния си японски мотор с най-обикновени Шампионки. От 6.50 лв бройката. Четири цилиндровата хилядарка ми дава разход на извънградско каране в рамките на 4.6 - 5.0 литра на 100 км, при все, че не гоня икономии. И сменям свещи на по над 35 - 40 000 км, когато се чудя какво да човъркам по мотора. Не, че има нужда да ги сменям. Случвало се е да слагам такива свалени на други, закъсали за свещи моторетки и са изкарвали там още няколко хиляди километра.
Иридиевите свещи са по-издръжливи или поне така твърдят някои. В най-добрия случай парите, които ще дадеш за един комплект иридиеви за единица пробег с тях, ще стигнат, че и ще останат да смениш два - три комплекта обикновени свещи и двигателят ще работи по идентичен начин. На моя Фокус съм забил някакви, даже не помня какви бяха, но не са иридиеви със сигурност, преди 5 години и съм му навъртял с тях над 50 000 км, предимно на газ. В момента смесено извънградско/градско ми дава раход 9/100, при уплътняване на макс разрешените скорости на движение. И за сега няма признаци да иска нови свещи.

ADiDimitrov

Само а вметна че на дуратек 1.8 и 2.0 заводско му дават Иридиеви свещи! Така е и в всеки каталог който съм гледал Сега защо е така и кка ще върви с обикновенни незнам!

ivchotr

Пречи ли ти нещо да пробваш? Тъкмо ще имаш впечатления от първа ръка. Няма да се счупи двигателят, не бой се.

ADiDimitrov

#18
Ще пропусна 😉 скоро и сложих новите!

ivchotr



F Focus

#20
Здравейте-пак съм аз! ^-^

Случайно си прегледах писанията в темата малко след закупуването на колата и се изненадах колко проблема съм решил, благодарение на Вас, какво и що съм изпосменил, като някои от нещата съм забравил. Както и полезните отговори и насоки от Вас-които, обаче не съм забравил и няма да забравя! Е-прочетох си и някои мнения, които да си призная ме засрамиха, и за които се извинявам-направете го, ако можете! И са повод човек да се замисли какво, как и на кого пише-надявам се, че колкото повече одъртявам, толкова повече поумнявам! (tooth) Колко ли ще съм поумнял след десетина години (сега гоня 64г.)-що да не си призная? :)
Накратко искам да кажа, че "Дневникът" е много полезен, както за останалите, така и за автора.
Модератор, или Админ да каже неизбежно последващите ремонти и смяна на части след закупуването на "нов" "Форд" и решението им къде, при кого и за колко в "Дневник"-а ли да се споделят, или в темата за съответният модел, щото впоследствие и там съм задавал доста въпроси за проблеми, и решението им, и информацията се разпределя, така да се каже-само лично мнение. Аз си водя дневник, уж какво-що, при кого и за какви пари съм сменял, ама, като си прочетох тази тема от преди 2г. и 3 месеца открих пропуски в дневника ми писан на хартия.
Ами това е, което исках да Ви споделя и се надявам да сте ме разбрали, че не  задавам "странно" питане, ама знам ли? За разлика от някои съм описвал подробно решението на всичките си проблеми, с което се надявам, и аз да съм бил полезен, доколкото мога. Според мен най-голямото ми лично постижение беше да загася "чек-енджина" и плаващите обороти на празен ход без да посещавам сервиз за комп. диагностика, и без да трия грешки(!)-вече почти година нямам тези проблеми.

Хубава вечер!