Пътна полиция - Добрич - Защо АКТ?

Започната от tropper, 03 Август 2012 09:21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tropper

В периода 13-15.07. бях на фестивала в Каварна \m/
Естествено там плажа е зле и като сме там през деня с колите ходим другаде на плаж. Тази година ходихме до Кранево - на няколко километра южно от Албена.

На 15.07. на връщане от плажа си карам към Каварна и на края на с.Оброчище спирам на един безумен РОМ Петрол да заредя, че ми свърши газта. Не че не мога и на бензин, ама нужно ли е като е по-скъпо... Първо чаках поне 20мин докато ми дойде реда на единствената колонка за газ и после помпата на колонката и клапаните на мойта бутилка хич не се харесаха, та 35л газ съм ги зареждал още 20мин  (hammer)
.... Меко казана се изнервих...

Тръгвам по живо - по здраво от Оброчище... Карам си на север в посока Балчик и Каварна. Веднага след Оброчище започва едно голямо изкачване на пътя със завои - трилентово (2 нагоре, 1 надолу) и доста готино. Лошото е че започва със знак (70). Пред мен се влачеше някакво "поло" със 50 и реших че тая няма да я бъде - газ и в лявата лента. Тъкмо си мислех че газта от тоя Ромпетрол нещо не я бива, щото съз зор вдигнах 90 и..... зад завоя - какво? - палка  C:-) !

Обяснения, работи, глупости... На радара - показание 86км/ч. Полицая - Знакът бил там, щото завоя бил опасен.... Мисля си "абе к'во ми обясняваш...", ама си трая и кимам с глава... Казва - "Ние сме дали толеранс - цели 15км/ч отгоре" ... Само ме дразнеше гадината че те са сложили 85 а са ме хванали с 86... За скоростта няма какво да споря, щото толкова си беше... На дисплея на ТР-4 всичко беше нормално, не ме лъгаха със старо показание... Да се разправям за метрологията на уреда хич е ми се занимаваше, при положение че си знаех че наистина с толкова минавам - най-много +/-3км/ч.

Ама гадината ми написа АКТ  (hammer). За превишение от 11 до 20км/ч доколкото знам е фиш за 50лв, необжалваем. За какво акт? Само да ми вземе талона в Добрич (Албена, Оброчище, Балчик и Каварна са в област Добрич, за който не знае). Само да си създаваме излишна работа и главоболия.... Ако ми беше написал фиш, щях да платя още на следващия ден в София, ама не - акт да напишем... Не можело било - ми казва - за това нарушение фиш не се пишел. Акт се бил пишел...  (hammer)

Утре тръгвам към морето и може би ще се върна до 15-ти, ама не искам да се ангажирам заради единия безумен акт, та отидох днес сутринта до КАТ-София да пробвам дали е излезнало решението. Естествено - не беше, но човека на гишето влезна в положение и ми презавери акта за още 2 месеца чааак до 3-ти октомври  (fri)

При положение че ми пишат акт, се извършват следните действия:
1) писане на акта
2) завеждане на мойто талонче в регистъра с отнети талони в КАТ-Добрич
3) пакетиране на талончето ми заедно с другите отмъкнти талони на (гадните) софиянци и евентуално по някое време изпращане до София, след като сме ги замотали достатъчно
4) приемане и регистриране на талоните в КАТ-София
5) Решение на началника (или секретарката му?) на КАТ-София по моя акт
6-7) 1-2 пъти чакане по гишета и съответното занимание на служителите
8.) плащане на касата на банката
8-x) евентуални действия по обжалване

Ако ми бяха написали фиш:
1) писане на фиша
2) след два дена аз си плащам в кой да е клон на Си-Банк, в бюджета постъпват веднага мойте 50лв без бавене и допълнителни разходи и всички сме доволни и щастливи...


Е, г-н  C:-), защо акт?  (hammer)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/


hotblooded

 Писали са ми акт за нарушаване на пътна маркировка....  Както и да е - просто ако ти напишат фиш - в масовия случай ще имат да чакат да си го платиш. Аз един фиш за превишена скорост си го държа в едно чекмедже от 2001ва година. Просто защото ме хвана яд как чакаляха - ремонтиран път - идеален (пътя Бургас -Варна до Сл.бряг), движение - никакво (края на октомври) - та 6 месеца след като ремонта приключи стоеше едно ограничение 50 с предупредителен знак ("ремонтни дейнсти по пътното платно" - ако бъркам формулировката, моля за извинение)  преди последния завои преди да започне изкачването към Обзор (кръстовището за Кошарица-Влас). Та  C:-)  се бяха завряли с една "Нива" буквално в храстите, имаше дупка в храстите през която беше насочен радара... Аз тогава бях с Рено5 - 1.1 43 коня. и 4 човека с мен, дадох газ да мога да изкарам баира, и естествено попаднах на засадата - на радара 78. Писаха ми фиш (тогава до 30 км/ч "отгоре" беше с фиш ако не оспорваш). 20 лв беше.
Та пак да се върнем на твоя случай - говедата имат и спусната "норма" за актове и гледат да я изпълняват. Освен че фишовете е масова практика да не се плащат.

escobar

Тоя акт не го очаквай по-рано от октомври...
А това за толеранса от 15 километра може и да е фишек, колкото да те дразни.

Може да платиш акта предварително, когато излезе постановлението.
На https://www.i-kat.org/ виждаш кога е излязло и номер на постановлението, пишеш го като основание за плащане в платежното и директно отиваш на едно гише (13 ми се върти като номер) и нещата свършват за около 30 секунди и 50 лева назад де...

amplified

Аз не си давам личната карта и ми пишат само фишове.
Вярно гонили сме се около патрулката, ама пак не ми я изкопчиха.

hotblooded

Цитат на: amplified в 03 Август 2012 14:31:13
Аз не си давам личната карта и ми пишат само фишове.
Вярно гонили сме се около патрулката, ама пак не ми я изкопчиха.
Нали знаеш че могат да те закопчеят за това и да прекараш 24 часа в РПУ-то за "изясняване на самоличността".

amplified

Самоличността нали я пише на шофьорската книжка :)

pantata

А ако десет минути се ровиш из жабката и джобовете и кажеш забравил съм си книжката и талончето... кво правят :)) пишат фиш за неносене на документи (20 лева). Върши работа когато не караш в областа, където си заведен към КАТ.

hotblooded

Цитат на: amplified в 03 Август 2012 14:56:19
Самоличността нали я пише на шофьорската книжка :)
Не е документ за самоличност. Самоличност се удостоверява с лична карта (по закон си длъжен винаги да е в теб) или паспорт, имал съм неприятности (е не ме прибраха) точно по тоя въпрос.

Alexi

Цитат на: pantata в 03 Август 2012 15:00:08
А ако десет минути се ровиш из жабката и джобовете и кажеш забравил съм си книжката и талончето... кво правят :)) пишат фиш за неносене на документи (20 лева). Върши работа когато не караш в областа, където си заведен към КАТ.
аз така наистина ги бях забравил ,и ми написаха акт 100 лв за непритежаване на свидетелство за управление на мпс .. иди обжалвай на 200 км в друг окръжен град ..

pantata

Цитат на: Alexi в 03 Август 2012 15:04:10
аз така наистина ги бях забравил ,и ми написаха акт 100 лв за непритежаване на свидетелство за управление на мпс .. иди обжалвай на 200 км в друг окръжен град ..

Явно могат да се заядат, но иначе винаги могат да проверят по ЕГН имаш или нямаш книжка.. то как са те пуснали да си тръгнеш да караш след такъв акт не знам.


Dmitarcho

Криеш си само талона ;) Да не могат да го вземат ;) Книжката си я показвай ;)
Ръца Пръца

Marlboro

#11
Цитат на: hotblooded в 03 Август 2012 15:00:43
Не е документ за самоличност. Самоличност се удостоверява с лична карта (по закон си длъжен винаги да е в теб) или паспорт, имал съм неприятности (е не ме прибраха) точно по тоя въпрос.

И на цените на горивата не са завишени и книжката не е документ...

ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Документите за самоличност удостоверяват самоличността, а при необходимост - и гражданството, чрез съдържащите се в тях данни.
(2)
(3) Свидетелството за управление на моторно превозно средство удостоверява правоспособността за управление на моторно превозно средство, а за български граждани - и самоличността на територията на Република България, чрез съдържащите се в него данни.

Чл. 50. (1)
(2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Свидетелството за управление на моторно превозно средство служи и като идентификационен документ за самоличност на български граждани на територията на Република България.




Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

viksata

Цитат на: Marlboro Classic в 04 Август 2012 02:44:19
И на цените на горивата не са завишени и книжката не е документ...

ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ.......................................


да и аз го четох преди време!!!!

Книжката е документ но пък си задължен да си носиш и ЛК, няма оправия  (hammer)

И наистина имат брой актове за смяна -таман 20  C:-)

а това с фишовете?!?!? при същата ситуация - скорост и ограничение- ми писаха фиш

явно е че не са си запълнили бройката актове .....


"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Marlboro

Не знам къде си прочел, че е задължително. Свидетелството за управление на МПС е официален документ и според закона, каквото искам това им давам, това че те искат лична карта, не ме интересува. Нека не навлизаме в излишни спорове, написано е черно на бяло. Водил съм този спор и с катаджия, но нямат основание да те задържат, ти си се легитимирал, дал си документ. Кой, как и защо ще ти намира адреса не е твой проблем.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

varby

Тези пък.... 15 км/ч. толеранс извън града,а за автомагистрали колко ще е?! Толеранса си  е 10 км/ч. 

Revell

Това с не плащането на фишове беше преди. Ако не ме лъже паметта на последните фишове някъде отдолу със ситно пише че ако не се плати в 7 дневен срок автоматично прераства в АКТ и се отнемат и точките предвидени по наказанието. Разликата между фиш и акт е че при фиш не вземат точки. До клкото съм говорил с  C:-) какво се пише е по преценка на автоконтрольора на пътя. Ако не е изпълнил нормата от актове трябва да си му много симпатичен че дати напише фиш.

Dmitarcho

Преди време получих честитка от някаква агенция по взиманията, че не съм си платил някакъв фиш ..  И аз си мислех, че фишовете не е задължително да ги плащаш, но явно са се усетили, че никой не ги плаща и са предприели мерки.
Ръца Пръца

momo76

Ние Българите сме страшно племе. Караме си както си ни харесва с ясното съзнание, че нарушаваме почти всички правила за движение. Щом правим нещо против правилата е нормално и да ни санкционират (в случая акт или фиш) и накрая търсим всевъзможни методи и номера да не си плащаме глобите.
Българите имаме уникален национален спорт - "Прецакай системата (държавата)"

Цитат на: dmitarcho в 14 Август 2012 21:50:20
..  И аз си мислех, че фишовете не е задължително да ги плащаш, ...
Що никой не си мисли, че фиша дето му го дава шефа (за заплатата) не е задължително да се плаща.

Dmitarcho

Винаги когато ме е спирал милиционер да ме санкционира съм му казвал "Като съм виновен, пиши" !!!  Казвам така, щото пари на милиционер няма да дам на пътя ! Като спрат да слагат на безумни места ограничения 60 км/ч и да си търсят прични за какво да пишат акт/фиш ... бля бля - забравих си мисълта :D :D :D
Съгласен съм, че трябва да има някой на пътя да ни контролира, защото всички знаем какви идиоти има на пътя. Това им е работата на хората, да стоят цял ден на пътя и да следят за спазването на правилата ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: momo76 в 14 Август 2012 22:02:05
.
Българите имаме уникален национален спорт - "Прецакай системата (държавата)"

Всъщност играта е "Прецакай другарче" и държавата също я играе. Тя ни лъже че имаме пътища и че закона е за всички, ние я лъжем че караме по правилата. 
Цитат на: momo76 в 14 Август 2012 22:02:05
Що никой не си мисли, че фиша дето му го дава шефа (за заплатата) не е задължително да се плаща.

Някои шефове точно така си мислят че и го правят.


hotblooded

Цитат на: dmitarcho в 14 Август 2012 23:40:40

Съгласен съм, че трябва да има някой на пътя да ни контролира, защото всички знаем какви идиоти има на пътя. Това им е работата на хората, да стоят цял ден на пътя и да следят за спазването на правилата ;)

Ключовата дума е "контролира" - един журналист беше казал "В България КАТ съществува за да те прецака, а не за регулира и контролира движението"

Marlboro

Като системата е глупаво изградена, нормално е да има манипулации. КАТ дадоха няколко торби (наши) пари, за системата с фишовете и пак не работи като хората...
Защо ли не работи системата... Колко ли торби с пари не са стигнали предназначението си. Ако мога да не им дам, няма да им дам и стотинка, без значение дали съм виновен или не! Има начини да си събират парите, но те не желаят да е по нормален начин.
То хубаво някой трябва да ни контролира, но и тях някой трябва да ги контролира.
В бездънна дупка, пари не наливам, както и държавата не налива асфалт по дупките.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

tropper

Имаме развитие. Вчера си платих, Най-накрая.


/изтрил съм всички лични данни - и мои и на полицаите, за да няма злоупотреби/


Забележете датата на решението: 31.07.2012. Резонно, предвид че акта е написан на 15.07.2012. До тук - добре. Само че аз ходих в КАТ-София на 03.08.2012 и на 27.08.2012. И нямаше нищо. Чак на 04.10.2012 успях "щастлив" да си платя 50-те лева и да си взема талончето. Много далече е тоз Добрич бе.... С камили ли го донесоха това решение?


Ако искам да обжалвам в Районен съд Балчик ?!?? Ей сега дадох 150лв нафта за отиване и връщане само първия път, че да обжалвам 50лв решение. Баси безумието...

Г-н Президент, г-н Плевнелиев, до къде стигна проекта за електронно правителство?
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

escobar

Ооооо, то не е просто проект за електронно правителство, а цяла стратегия и то от 2002 година, ако не ме лъже паметта.
Може да жалиш по пощата, адресираш до РС-Балчик.

tropper

Само да поясня защо са сложили радра на +15км/ч над огранчението:

По закон наказание има за управление с над 10км/ч над ограничението - т.е. в случая за точно 80 км/ч при знак (70) има наказание. В същото време обаче от "Метрологията" дават на уреда, засичащ скоростта, толеранс от +/-3км/ч. Моята скорост е била 86км/ч, затова и на постановлението пише наказуема скорост 83км/ч (86-3). Който е получавал снимка от камера (аз не съм де, ама съм виждал) също може да потвърди че има пак едни 3км/ч, които ги изваждат. Тъй-като обаче назанието за +10км/ч е малко, в сравнение с това за (+11 до +20) те настройват радара на +11+3(толеранс) - т.е. поне на +14км/ч.


Цитат на: escobar в 03 Август 2012 13:59:51
Тоя акт не го очаквай по-рано от октомври...
:D Позна!  :D
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

escobar

В един друг автофорум, един пич даже си беше измерил отклонението на километража за да можел да попада в рамките на 10-20 километра отгоре, максимално близко до лимита.