Непопълнен еко-стандарт в талоните

Започната от hotblooded, 02 Януари 2019 22:17:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...


ivchotr

Цитат на: ceslav в 08 Март 2019 19:56:09
Здравейте,и аз днес си погледнах талона и открих само звездички.Някой изиграл ли е вече филма с новия талон и какво точно се прави.Не за друго ами според калгулатора данакът ми пада с 60 кинта с евро4 .Та ще се сменя талона!

В общи линии трябва да минеш цялата процедура, все едно за пръв път регистрираш колата, като преди това платиш и едни 150 кинта най-малко на официалния представител на марката, за да ти даде удостоверение за покрития евростандарт. Сумарно с под 200 лв няма как да стане. Ако си решил тази кола да я караш поне 4 години, си заслужава усилието и то при условие, че през това време няма да вдигат данъците. Иначе си на загуба. като имаш предвид, че след 4 години употреба ще си на 0 или с едни 10 - 20 лв печалба. Аз лично за тези 10 - 20 лв няма да си причиня един ден мъки в КАТ.

ceslav

Ще мръдна  до мото пфое да проверя за какво иде реч.Харесвам си колата и мисля да си я карам поне още 5 години. Ще докладвам какво се случва своевременно,че нещо куца споделянето!

ivchotr

Преди малко по новините някакъв полицай изръси, че не било задължително да се сменят талоните заради липсващ евростандарт. Пропусна да обясни или поне аз не го чух, дали в данъчното ще отчетат стандарта служебно или на тези, които в талоните го нямат, ще им изчисляват данъка, все едно са под евро 3.

Alexi

естествено ,че не е задължително да си смениш талона той си е валиден  :D въпроса е ,колко ще ти е данъка ..

petermitkov

sapienti sat

sstefan

И аз да питам като "невеж".
Вчера платих данъците на колите/не ходих лично/.Каква бе разликата: на квитанцията за платен данък вече няма холограмен стикер.Данъка от 189 лв за 2018 г е 145 лв за тази година.На другата кола си е отразен ЕВРО 4.Погледнах си и аз талона в графа еко-стандарт и к.р-три звезди,не е отразен.Чух коментари че можело с бележка,без смяна на талон-ама от КАТ ли? от МП ли?
Някой ако знае да помага  8)

Мнението преди мойто ме е изпреварило -Благодаря!

Septerra

Да докладвам за развитието на епопеята при мен. След един път на гише за смяна само на талон в КАТ и два пъти в общината (и трите опита неуспешни), вчера ходих със сертификата от МП на каналите в КАТ. И шоуто започна...

Случих на класически дървен философ, който взе да се хваща за всяка буква във въпросния сертификат и то очевидно на инат - защо в него пишело, че трябва да послужи пред НАП и общините, а няма КАТ (негова колежка му обясни пред мен, че МП "така правели и всичко е ОК..."), защо МП били написали, че колата е Евро 6 "преди първоначлното й закупуване" (дефакто, който ще гарантира, че сега е същия Евро стандарт - на което отговорих с въпроса, че не са ли именно техническите лица в КАТ тези, които трябва да потвърдят или отрекат това...?!) и накрая защо МП били написали, че колата е Евро 6, като в италианския талон пишело Евро 6Б...

След над 40 минути суетня на канала и какви ли разправии (включително и директно обаждане от негова страна до шефа на сервизите в люлинското МП за сверка), минах и зачаках новия талон. Отне още около два часа там по неизвестни причини за мен, при положение, че други коли, с които вървяхме заедно на канала, минаха за по около 30 мин. След около 3.5 часа общо (наредих се на опашката в 7 сутринта, излязох с готовия талон към 10:30), колата беше с нов талон, в който гордо пише Евро 6Б.

Чакам да минат около две работни седмици, за да ходя пак до общината да видя дали са преизчислили данъка.

П.П. Дочух, че в МП вече искат около 130 кинта за изваждането на сертификат за екологична норма...

Alexi

моя данък излезе ,118 лв .. приемливо ,аз съм доволен тъй като сега разни миризливи бусове и баничарки ще си плащат колкото трябва ,а не както до сега 5-10 лв на година .. също така и разни джипове от по 500 коня

Ilian Petrov

Данък за 2018 - 167 лв.
Данък за 2019 - 130 лв.


ivchotr

Моят се е вдигнал с 12 - 13 лв. Ако ходя да давам 130 лв за кетап от МотоПфое, 20 - 30 лв в КАТ и да им вися един ден по гишетата, ще трябва да я държа тая кочина още 10 -12 години, че да ги избие. Не си заслужава.

Bizu

Аз съм доволен:
Данък 2018: 220лв
Данък 2019: 116лв
:)

Septerra

Новият данък при мен вече излезе - 143 лв. и стотинки. Цялото упражнение със смяната на талона имаше смисъл - миналата година данъкът беше 450 лв. Платих 30-на лв. на Мото-Пфое за сертификата и още 23 лв. в КАТ за смяната на талона. Доволен съм. :)

Vesel

Не ми е ясно как точно от общината ще разберат коя категория е автомобила ми за следващата година за да ми намали данъка, защото и аз имам звездички в талона и си платих като поп тая година. И ако догодина се окаже, че е същия данък, кво правим? Който се прекарал- прекарал.
Не съм чул да връщат надвзети данъци в България.

Ozzie

@Vesel
Като смениш талона в КАТ и в новия талон е отразено кое EURO е колата, от КАТ всичката информация от новия талон отива автоматично в общината.

Цитат на: Vesel в 02 Април 2019 09:53:22Не съм чул да връщат надвзети данъци в България.
Да връщат - не. Но на следващо плащане на данък за МПС-то ще ти приспаднат надвзетата сума (може би).
Мнение от форума на ПКБ
https://peugeotclub.info/forum/viewtopic.php?p=1426674#p1426674
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Vesel

https://new.uab.org/snews/v/923/Novo-reshenie:-Po-nisak-danak-za-kolite-s-evrokategoriia,-dori-da-ne-e-vpisana-v-talona/
За това става дума.
Ако отида да сменя талона може да се набутам 100лв. А ако не го сменя каква е гаранцията, че общината ще получи информация, че колата ми е евро 4 и ще ми намали данъка.

Ozzie

аааа... това го четохме още тогава
общо- взето, прах в очите
от тогава не съм чул да има нещо по- адекватно като решение, 'щото това са само приказки за лека нощ от вицето

ето ти калкулатор за обл. Варна, гр. Варна
https://cartax.uslugi.io/#%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0/%D0%92%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%90
ако данъка ти за тази година е надолу спрямо миналата година, значи нещо се е задвижило в бюрократичната машина
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Спокойно, бе! След някоя и друга година Евро 5 няма да носи отстъпка. Ще искат Евро 6, Евро 7...

Vesel

Почти същия ми е данъка като миналата година и е с 50 лв. повече отколкото според калкулатора. Предполагам, че въпросния обмен на информация между КАТ и общината не се е състоял тая година, но дали въобще ще се състои се чудя и дали има финансово основание да сменям талона при положение, че я имам колата от 6 години,а скоро става на 12.
Май цялата работа е направена за да се прецакат максимален брой хора, както обикновено и да се приберат едни пари, а всички приказки за екология и загриженост са прах в очите.

ivchotr

А, дубрутру :D Когато забранят горенето на гуми, дрехи, кюмюр и подобни гадости в циганските кюмбета и наказват нарушителите с общественополезен труд и орязване на помощите, или поне им сложат филтри на комините, можем да говорим за някаква загриженост за екологията. Всичко останало е дране на послушните данъкоплатци.


ceslav

Така,да докладвам какви ги свърших и аз.Сертификат от МотоПфое -Русе-50пари плюс 20 в кат за новия талон и за един час вече съм с ЕВРО4 и вписана газова уредба.Сега ще чакам даначните да се произнесат за сумата.По мои сметки разликата би била 46 лв. ,тоест от догодина ще съм на плюс (tooth).

Vesel

Цитат на: ceslav в 20 Април 2019 09:43:46
Така,да докладвам какви ги свърших и аз.Сертификат от МотоПфое -Русе-50пари плюс 20 в кат за новия талон и за един час вече съм с ЕВРО4 и вписана газова уредба.Сега ще чакам даначните да се произнесат за сумата.По мои сметки разликата би била 46 лв. ,тоест от догодина ще съм на плюс (tooth).
Да те попитам за процедурата с данъчните. Какво се прави с новия талон? Някаква декларация ли се попълва или?

ceslav

Ами от кат трябва да изпратят информация  до данъчното.Минават около две седмици и би трябвало да получа писмо от данъчните.Като имам развитие ще пиша.Поздрави!

Septerra

Автоматично става предаването на информация между КАТ и общините - при мен след 10 дни беше направено това.

Vesel

Значи някакъв министър дето ни обясняваше, че нямало нужда да си сменяме талона, защото КАТ и общината щели да обменят информация, си е било тлъста лъжа. На мен си ми взеха по дебелата тарифа и КАТ си пита дедовия да каже на общината, че всъщност имам евро 4.
Интересно пък от къде КАТ ще имат информацията дали съм евро 4 или евро 5, ако не си сменя талона.

ceslav

Цитат на: Vesel в 24 Април 2019 00:31:56
Значи някакъв министър дето ни обясняваше, че нямало нужда да си сменяме талона, защото КАТ и общината щели да обменят информация, си е било тлъста лъжа. На мен си ми взеха по дебелата тарифа и КАТ си пита дедовия да каже на общината, че всъщност имам евро 4.
Интересно пък от къде КАТ ще имат информацията дали съм евро 4 или евро 5, ако не си сменя талона.
Ако старият талон с който колата е внесена е представен при регистрацията в кат там би трябвало да е отразено,но някой не го е вписал.Аз колата я купих с фактура така,че няма от къде да знаят.Незнам обаче дали в кат някой би си размърдал задника да проверява това пък и да прати наново информация в данъчното.

ivchotr

Могат да го направят, но нито имат, нито ще отделят такъв ресурс да правят проверки и промени. Типично по нашенски ще оставят инициативата в ръцете на народа. Който си смени талона, печели. Който не го смени, печели общината. А пък от КАТ няма да тръгнат срещу общината или срещу правителството, още повече в предизборните им напъни да трупат пари, че се задава предсрочно завършване на магистрали, наваксване на пропадналия рейтинг и т.н.

Vesel

Колата ми е купена от мото-пфое, но през 2007 - ма , когато явно още не са вписвали евростандарта. Прехвърлена е на мое име 2013, но са си ползвали информацията от стария талон и са сложили само звездички. Сега изглежда ще трябва да се занимавам с глупости да вадя удостоверение и нов талон. Но понеже вече съм платил данъка, се надявам да ми приспаднат разликата догодина и тогава вече ще съм на далавера.

ceslav

Цитат на: Septerra в 23 Април 2019 23:32:54
Автоматично става предаването на информация между КАТ и общините - при мен след 10 дни беше направено това.

Писмо не дойде но аз ходих да направя справка.Данъкът ми е намален но от дтата на промяна на талона.Та за 2019 дължа 134лв вместо 168 лв.