Kuga Mk1 разход гориво

Започната от IvoKuga, 07 Септември 2020 11:07:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

IvoKuga

Здравейте съфорумци,
преди месец си закупих внос от Италия Куга мк1 136 коня с ръчни скорости.
Изключително запазен автомобил, който винаги съм харесвал.
Обслужих си го сам, двигател филтри, ремъци, водна помпа, ангренаж, масло скорости, масло диф, масло и филтър на Халдекс, наклатки  и прочие.

Всичко е много добре, върви много приятно работи тихо и равномерно, няма грешки на диагностиката.

Миналата седмица ходихме до морето и практически за първи я изкарахме извънградско, равносметката до Бургас по Тракия 130-140 на темпомат разхода се държеше около 8.

На връщане минахме до Варна и по Хемус обратно до София, разхода беше 7.3 като магистралните участъци 130-140, а не магистралните според ограниченията.

Колата е тежка, бяхме 2ма и бебе не с кой знае колко багаж, 136 коня не са много но някак си и стигат и имаше приятна динамика, просто разхода доста се размина с рекламирания 5.1 ... Ако някой има Куга или Сродните с този двигател нека сподели как се държат техните коли и колко харчат, не е болка за умиране, но ако е нужно бих проверил разни неща, турбо, колектори за отлагания, почистване на дебитомер и други. :)


IvoKuga

А и още един въпрос, на диференциала пише че ползва масло 80W-90 и такова сипах, но масово ми препоръчваха да сложа 75W-90 което било по добре, някой да процедирал така и наблюдения ?

Pyrhel

Със сигурност слагай каквото се дава по каталог, а не каквото се препоръчва освен ако не е обновена препоръката заводско.
Кугата няма как да е икономичен автомобил с такива скорости. А и каталожните данни преди 2018-19 на всички автомобили са смехотворни, добави около 40% върху тях, за да получиш реалните.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

zz_stefanov

#3
Честит автомобил.
И аз от скоро се боря с илюзиите дето са по каталог. :)
Не забравяй, че колите като ги подкараш с 140 разхода започва да им се доближава до градския. Вече никой не говори за аеродинамичност, а това е висока кола с голямо челно съпротивление. За да смъкнеш разхода трябва да караш продължително равномерно със 100-110 и да си измениш стила на шофиране (не твърдя че си джигит), но надали заради това ще започнем да караме като бабички.
Успех.

IvoKuga

Явно че си е нормално, по принцип разход от около 7-7.5 е окай като се има предвид че е джипка, просто малко се изненадах как по равно на моментния поддържаше и 9, та от тая гледна точка да си сверя часовника и докато е време да се търси ако има проблем. По добре да няма :) разбира се

zloster

https://www.spritmonitor.de/en/overview/17-Ford/1110-Kuga.html?fueltype=1&power_s=136&power_e=136&gearing=1&powerunit=2
Горе вдясно на страницата:
среден разход  7,31 литра/100 км
Хистограмата отдолу показва доста автомобили с разход 7,5 и 8,1 литра/100 км.

Като отчетем особеностите на горивата, пътните условия и шофирането в България: +1 до +2 литра на 100 км спрямо този усреднен разход би трябвало да е напълно нормално.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Septerra

Карах за няколко месеца точно същата. Над 120 км/ч става лакома, при 140 км/ч постоянно си е 7.5-8 в зависимост от наклони и т.н. В града си тупва 9-10 от воле, ако хващаш задръствания.

IvoKuga

Мерси на всички, все пак е добре че е нормално, а не тенденция за проблем :)