Летни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 25 Октомври 2011 21:38:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

#660
Цитат на: Alexi в 01 Март 2023 13:30:35ама те тия гуми на БМВ-то не са за офроуд  :D

Алекси-кой ти говори за офроуд?! Аз съм и офродаджия (изненадах ли те?) , та знам какво пиша! Влез в Офроуд-Форумът и напиши mbenz- повече не ти трябва! И кои "тия" гуми-със скоростен индекс 300км./ч., които би трябвало да са супер-дупер яки, а  "пръднаха в кофата " толкова много лесно, а?!
Всъщност изобщо не те разбрах какво искаш да кажеш-дано другите да са те разбрали! Ама надали! Просто се изходи!
Запомни, че това да си Модератор изобщо не те прави "велик", напротив трябва да имаш много други качества-инак и този Форум ще погине, заради нечия комплексарщина за "Величие", като твоята и на такЪви, като теб! Хич, ама изобщо не ми пука да ти кажа, че понякога си полезен, ама понякога си тотал-щета в мненията си-изненадах ли те, възмутих ли те, щото си Властелинът на дизела! :) ;)  Карах 30,години дизели, ама никога за разлика от теб не съм си и помислял да се изтипосам, като специалист по дизелите, като теб! Не съм с лоши чувства към теб, ама не прекалявай!  Препоръчвам ти да се  кротнеш по теми, от които не вдяваш! Ако продължаваш да се вихриш с излишното си самочувствие и чат-пат с тъпи постове, просто олекваш пред потребителите, които не пасат трева-поне някои от тях, допусни, че има и такива! :)
 
Ръководството на Форума  да го има предвид, ако желае-че Алекси е Модератор изобщо не ми пука! Форумът повтаря управлението на държавата по времето на тиквата, което е пълен кенеф-демек аз съм на върха и ще си пиша и правя, каквото си искам!
Хайде да коментираме тази тема, ок?

Никога не съм бил МИШОК в живота си, което препоръчвам и на Вас-Вие решете за себе си какви ще бъдете!
С което искам да кажа на Алекси да не ми се прави на Лили Иванова по някои теми-поне пред мен! Пред Вас да прави, каквото си иска!, ако сте склонни-не ме интересува!
Поздрави и Ви пожелавам успех и късмет в ориентиране на писанията тук от този, или онзи!
В очакване съм  Ръководството на Форума да реши кой е крив, и кой -прав по конкретната тема, щото Алекси за мен лично изобщо не е авторитет по много теми, а и по принцип!  Не искам да кажа, че аз съм върхът, разбира се, но мисля, че съм се изказвал полезно, доколкото мога, а не съм пописвал общи приказки, колкото да "затапя" темата, като някои!
Няма да се обидя, ако бъда "баннат" за продължително време, след , което повече няма да вляза тук,, което си е лично мое решение, което надявам се няма да повлияе на посещаемостта във Форума, което не ме интересува толкова-това е грижа на Ръководството!
В очакване съм на питането ми!
Поздрави!


Alexi

ехе ,колко много глупости си изписал + лични нападки които ще подмина еднократно щото всеки има лоши моменти и дрънка глупости ... това което имах предвид ,че нашите магистрали не са магистрали а наподобяват офроуд ,за това и гумата е заминала .. няма гума която да издържи на силен удар в ръб от изрязан асфалт или дупка ,каквито изобилстват при нас .. теб по скоро те дразни не толкова че гумата за 900 лв се е срязала ,ами че човека явно не му пука особено ,поръчал си е друга ще я дочака и ще потегли .. да ,има такива хора пич ,всеки според чергата си ... в МБ ,МТБ или ОФРОуд форуми нямам намерение да ровя ,живота ми не минава по форумите ,аз и тука толкова влизам

ivchotr

В събота пак ще хващам пътя към Свищов и като се сетя какво трябва да причиня на себе си и на колата, направо не ми се тръгва. Най-зле е около Плевен. А някои хора са направо за затвора и да не излизат никога от там. То не бяха данъци, то винетки, то чудо... А пътищата са по-зле и от офроуд.

saggy

@ivchotr, защо караш с този размер гуми (195/65/15)? Искаш да е по-висока колата ли, защото Фокус 2 принцпно е по-височка кола и не опира по бордюрите? Аз съм с фабричния размер 205/55/16 и съм доволен - колата е висока за градски хечбек, с тези гуми возията е сравнително комфортна и на визия 16-те джанти стоя по-добре. Но гумите за 195/65/15 са с 20-30лв по-евтини на гума от моя размер, което вече е фактор. Километражът ми е до 240, но карам с гуми с скоростен индекс H (210км), защото най-вероятно с V гумата ще е по-твърда и ще се развали малко возията. А повече от 160км/ч не вдигам, защото нито има къде, нито е безопасно на нашите магистрали. Също така по-трудно се намира 205/55/16 със скоростен индекс V (240км/ч).
Бих посъветвал Годжила да кара с фабричните размери и, ако му се дават пари, да си избере една от премиум марките и ще е доволен. Трудно е да намериш разлика меджу Мишелин/Конти/Гуудиър или Бриджстон. Гледаш класациите и първите 3 места в класацията са все за тези марки и разликите са много малки между тях.

Stanislaw

Фокусе, Пламене жив и здрав да си, че заради теб се регистрирах. От години чета и двата форума, но така и не съм се регистрирал тук до сега.
Ако се чудиш от къде се познаваме, на Събора във Враца докарах онова дългото, което до края на събитието ти изобщо не знаеше, че е дериват на Форд.

От сърце ти се моля спри се, че която и тема да отворя, все гледам как се джафкаш с някой и се вихри стеашен спам. В крайна сметка се оказва, че някой отворил форумите да прочете нещо в някоя свободна минута само твой лиречски отклонения намира. Имаш знания, но два пъти повече ти липсват. Стига се изказва крайно и за масла и за гуми, че глупостите са ти повече от смилените факти.

Изрично отбелязвам, лоши чувства не тая, желая хубав празник на всички!

F Focus

#665
Добре дошъл тук, Станиславе-и ти да си жив, и здрав!
Значи съм свършил нещо добро щом си се регистрирал, заради мен, поласкан съм! ^-^
Приемам критиката, съгласявам се, извинявам се и си посипвам кратуната с пепел-понякога наистина го прекалявам, признавам си и после ми е кофти, но се надявам, че не съм толкова лош! Кои форуми визираш-аз съм само тук, в другия не влизам, от когато казах, че повече няма да "стъпя" там, защото според мен той "работи" основно, за възхваляваният под път и над път  т.н. "клубен майстор", въпреки, че ми липсват някои членове и потребители-дори не чета анонимно какво и дали изобщо се случва там? Влизам и в "Моделистика" и "Офроуд-форумът". М/у другото има ли авиомоделисти тук?
Онова "дългото" да не беше хАмериканската класика...?

П.С. Бих помолил Алекси да изтрие тъпият ми пост, за което му благодаря предварително, ако го направи и да ме извини!
Ако се организира някаква среща някъде черпенето е от мен! :)

Stanislaw

Да с Линкълна бяхме с жената. Към Враца не ни се занимаваше да закараме още някоя.
Под форуми визирах двата фордови.
Колкото за гумите просто не сравнявай круши с портокали. Лятните гуми се делят на общо 7 голями класа, 6 от които са шосейни. В масовите 15 и 16 цола (с изключение на най-ниските и най-широките гуми) всичко е просто туристическа гума (най-ниският от 6те), като 98% от тях са и някакви еко/гриин/блу и тн еко смеси. Стават за возене и до там.
Гумите на "балъка" от бензиностанцията нямат нищо общо с туристическите. И предимствата изобщо не са в по-голям шанс за оцеляване в дупка (въпреки, че в ниските размери е силно препоръчително гумите да са от някоя от голямите и скъпи марки)😄

ivchotr

Цитат на: saggy в 03 Март 2023 13:32:36@ivchotr, защо караш с този размер гуми (195/65/15)...

Моята е Мк 1.5 и по принцип се пуска със 195/60-15. Мисля, че има вариант и за 14-ки, ама не помня какъв беше размерът им. Иначе колата я заварих с гуми с размер 195/65-15, докато дизелякът, който е Мк 1, си беше обут със 195/60-15. Ами моята ми допадна повече. Затова си купувам само такива.

F Focus

Под форуми където влизам споменах-ще отречеш ли, че отдавна не влизам в другият, където също се драках, докато влизах там къде обосновано, къде грубо, или още по-грубо, че и непростимо?
Засега тук ме търпят! ^-^  И не препоръчват "горещо" под път и над път някой супер-дупер баш-"майстор" за всичко!
Ще те помоля да постнеш снимки тук на "дългото" возило, което ще ни изкефи, както и да дадеш подробности за него, та да разберат хората за какво иде реч, ок? Луд фен съм на старите класически автомобили!!! Изобщо не мога да си ги позволя, което не ми пречи много да им се кефя, когато ги видя, както и да не завиждам на собствениците им! ^-^  ^-^ И съм наясно какви разходи струват на собствениците си, като подръжка и т.н.!

F Focus

Да се оплача, че Алекси не ми затри тъпият пост-явно с цел да си препрочитам простотиите, за да се пържа в собствен сос-не го съдя, разбира се, прав е! Ама ще се радвам, ако го затрие, надявам се-както прецени, не мога да имам претенции, разбира се! Пак се изложиш, но се надявам да не ме съдите строго.
Е-поне се надявам, че внасям колорит, така да се каже и разбунвам духовете във Форума, който често "заспива"! ^-^


Stanislaw

В интерес на истината не знам кога си напуснал алтернативния форум, знам че се дракахте с някои от старите потребители.

Добичето е Линкълн континентал марк 5. Произведен  декември 76та. 400 кубически инча (6600 по наше му), 3 степенен автомат и около 2400 килограма собствена маса. Общо взето интересен автомобил с който се сдобих малко случайно, като преди да броя парите мерих гаража (tooth)

Та да не сме съвсем оффтопик - заварих го с гуми 215/75/15 Nexen Roadian H/T които са му малки, грозни, че и леко рошави. Заръчах на жената да намери нещо подходящо с бал кант и се оказа, че братята китайци от Нанканг проивеждат нови евро сертифицирани търкалета с бял кант и шарка на Мишелин XVS, та в момента чакам 4 бройки в по-правилния 235/75/15 размер.

134218D0-33BA-40F8-AFD5-1125CEF287C8.jpg63B09977-0B69-472D-98F4-9C63B9E749BF.jpg

F Focus

#671
Красота, стил и разкош-истинска класика!
Постни снимки с новите "гуменки" моля, ок?

П.С. Не, че е толкова важно, но другият форум без да определям кой е алтернативен, а кой основен напуснах завинаги преди около 8-9 месеца.

GODzillata

#672
Цитат на: ivchotr в 01 Март 2023 11:41:24От трите размера, за които беше попитал по-горе, с най-висок борд е 225/50-17. Малко по-ниска е 215/50-17, а най-ниска е 235/45-17. Това е така, защото височината на борда е процент от широчината на гумата.
 
И тук идва другото важно условие, за да решиш коя гума да вземеш - дали джантите са създадени за избрания размер гуми. Това трябва да провериш по данни на производителя. Взел си колата с 235-ци, но дали джантите ги хващат както трябва?

Благодаря за подробните разяснения!

Влошаването на времето ме откъсна за кратко от темата, но колкото и да се пъне месец март, пролетта все ще дойде и летните гуми ще оглавят приоритетите ми.

Досега си мислех, че щом една джанта е 17-ка, значи всякакви гуми 17-ки биха станали, ама явно не е така.  :'(

Явно ще си търся препоръчвания размер 235/45/17 (едно главоболие по-малко!) - остава да реша коя марка и модел да бъде...

От поста на F Focus лъха песимизъм от сорта на "Надежда всяк'ва оставете и за хубави гуми забравете" - т.е. всички за БГ били една и съща шитня.  ???
А дали е така?  ::)

Коя е златната среда с най-добро съотношение качество-цена-БГ пътища?

Преди да съм бъгнал тотално, ще си поръчам BRIDGESTONE TURANZA 6 XL FP - 235/45 R17 97Y.
______________________
Mondeo IV 1.8 TDCi 125HP

Stanislaw

Чак за отчаяние не е. Просто купуваш с идеята, че на 3тия сезон ще има вече деградация. Естествен каучук има само в най-високия клас гуми, но те така или иначе за сезон свършват  (tooth)

Какво да купиш се определя от бюджета.
Най-долната ценова ниша в която са китайците е силно препоръчително да се избягва. Там конструкцията е кофти, иначе имат модели дето се държат съвсем адекватно 2 сезона.
Над тях има Нексен нфера Су1 (стария модел) и нфера примус (новия модел) които са доста прилчни гуми. Общо взето цена/качество това е моят избор. Това предполагам са около 150-160 лева парчето.
На близка цена трябва да има и Фалкен ФК510 което също е добре балансира а гума.
Малко нагоре в пари са Ханкук вентус прайм 4 и Унироял Рейнспорт 5. От ханкука нямам лични наблюдения, защото е нов модел. Предния модел беше прекрасна туринг гума за ценовия си клас. Унирояла държи много добре, особенно на мокро, но свършва бързо и бордовете са много меки и нежни.
Нагоре вече отиваш на над 200 лева за брой при Бриджстоун, Гуудиър, Дънлоп, Континентал и Мишелин.

GODzillata

Ами сложих на кантара тези 4 гуми:
HANKOOK VENTUS S1 EVO-2
HANKOOK Ventus Prime 4 K135
KUMHO ECSTA HS52
BRIDGESTONE TURANZA 6
...и последната спечели чуденката. 

Мисията "Летни гуми 2023" е изпълнена! Благодаря на всички за съветите и споделеното! (beer)
След няколко години ще питам за зимни гуми.  (thup)
______________________
Mondeo IV 1.8 TDCi 125HP

Stanislaw

От тези избора е ясен. Bridgstone. 6цата е новия модел и още няма много отзиви, но е наследник на Т005 което е страхотна гума, без изявени слаби страни. Голям плюс на бриджстоуна е здравата конструкция. Бордовете са много здрави и твърди, заради което може да се усеща малко по-твърда.

В същия ценови клас са Continental Premium contact 7, което също е нов модел и може би си заслужава.
Въпреки, че от двете бих взел бриджстоуна. Изкарах един комплект Премиум контакт 6, не е лоша гумата, но очаквах повече на тази цена.

F Focus

#676
Аз пак ще повторя да се намери контакт с вносител (или негов служител) чрез общи познати например, и ако се намери добре разположен такъв и поговорите с него десетина минутки ще научите много за вноса на нови гуми в Бг.-както прецените дали да приемете съвета ми, разбира се.
Имах такъв човек, но той преди 6-7 години премина в друг бизнес-инак щях да дам координатите му.
Друго, което съм правил- отивам в някоя гумаджийница, черпя работниците с кафе и бира, и завързвам разговор по темата и мисля, че съм научавал полезни неща.

П.С. Сега се сетих за стар познат който продължава да се занимава с дистрибуция и монтаж на гуми и не ме е подвеждал дали за служебни покупки, или лични на гуми, но не съм коментирал с него дали е съгласен да го препоръчам и да дам телефона му, но защо не? Та, ако някой иска да поговори с него ще дам имената и телефона му на ЛС, като преди това ще го питам, разбира се. Мисля, че ще даде и добра отстъпка, но не гарантирам.

Ozzie

Цитат на: F Focus в 08 Март 2023 21:07:22Друго, което съм правил- отивам в някоя гумаджийница, черпя работниците с кафе и бира, и завързвам разговор по темата и мисля, че съм научавал полезни неща.
Като примерно, за цветните точки (я в червено, я в жълто) по бордовете на чисто новите гуми? (popcorn)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

GODzillata

Цитат на: F Focus в 08 Март 2023 21:07:22...ще научите много за вноса на нови гуми в Бг...

Ами започвам да научавам от практиката... (scared)

Поръчах 4 бр. летни автомобилни гуми bridgestone turanza 6 xl fp с размер 235/45 r17 97y, при следната разбивка:
- стойност продукти  884.68 лв. (4 броя гуми х 221.17 лв. единична цена)
- стойност добавки  8.00 лв. (4 бр. пликове за гуми х 2.00 лв. единична цена)
- доставка  34.00 лв.
Всичко за плащане: 926.68 лв.

Обачеееее!!!! След като натиснах "поръчай", ми даде следното:
- стойност продукти  926.32 лв.
- стойност добавки  8.00 лв.
- доставка  34.00 лв.
Всичко за плащане: 968.32 лв.

Т.е. - отново ми се начисли стойност добавки 8 лв. (пликовете) и доставката от 34 лв., с което крайната сума се завиши на 968.32, вместо първоначалната от 926.68 лв.!!!  ???

В разговор днес по телефона с продавача, ми излезнаха с тъпотията, че цените били динамични и се били покачили докато кликна.  (wtf)

Разбира се, че анулирах поръчката и сега започвам да тренирам бързо кликане с мишката, за да сваря прилична цена.  (rofl) 

И така, сега започвам да оглеждам сайтовете в търсене на коректен търговец.



______________________
Mondeo IV 1.8 TDCi 125HP

F Focus

Цитат на: Ozzie в 09 Март 2023 00:17:59Като примерно, за цветните точки (я в червено, я в жълто) по бордовете на чисто новите гуми? (popcorn)

И това, но не само.


ivchotr

Цитат на: GODzillata в 09 Март 2023 09:47:26Ами започвам да научавам от практиката... (scared)


Според мен просто са увеличили цените на гумите и резултатът от това упражнение е съвпаднал с размера на доставката и чувалите.

GODzillata

Цитат на: ivchotr в 09 Март 2023 12:34:53Според мен просто са увеличили цените на гумите и резултатът от това упражнение е съвпаднал с размера на доставката и чувалите.

За мен това беше некоректно отношение, но всяко зло за добро - поръчах ги от друго място и то на още по-ниска цена.
______________________
Mondeo IV 1.8 TDCi 125HP

saggy

Пробвай с Бг Гуми - bggumi.com. Като цяло са коректни с цените и отговарят на телефоните. Можеш да си избереш и ДОТ при тях и не се цупят като ги питаш такива неща.

GODzillata

Цитат на: saggy в 09 Март 2023 17:23:27Пробвай с Бг Гуми - bggumi.com. Като цяло са коректни с цените и отговарят на телефоните. Можеш да си избереш и ДОТ при тях и не се цупят като ги питаш такива неща.

Точно от тях ги поръчах! (thup)
______________________
Mondeo IV 1.8 TDCi 125HP

ivchotr

Гуми се поръчват там, където цената е най-ниска и дават най-големи отстъпки :D Гумите така или иначе ги правят в няколко завода и всички зареждат от там.

zz_stefanov

Аз предната седмица сложих летните фулди На трети сезон са.

ivchotr

Струва ми се още хладно за летни гуми. А и не е изключено по някое време да ни тресне някой последен снеговалеж. Поне до средата на април ще ползвам зимните.

GODzillata

Цитат на: ivchotr в 10 Март 2023 19:46:15Струва ми се още хладно за летни гуми. А и не е изключено по някое време да ни тресне някой последен снеговалеж. Поне до средата на април ще ползвам зимните.

О, да, март не е за летни.
______________________
Mondeo IV 1.8 TDCi 125HP

zz_stefanov

Навън 19 градуса. Ако вземе че падне така дългоочаквания сняг ще карам по внимателно. :)

ivchotr

19 градуса е на обяд, ама нощем все още е като за зимни гуми.