Имате ли каско?

Започната от Pyrhel, 23 Октомври 2018 08:05:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Имате ли каско и ако да, на колко годишна кола?

Да, 0-4 г.
6 (15%)
Да, 5-9 г.
7 (17.5%)
Да, 10-14 г.
9 (22.5%)
Да, 15+ г.
1 (2.5%)
Не, 5-9 г.
3 (7.5%)
Не, 10-14 г.
8 (20%)
Не, 15+ г.
6 (15%)

Общ брой гласове: 40

Pyrhel

Една друга тема ме подсети за такъв тип анкета. Поне за мен ще е интересно да разбера какво казва статистиката, а и вашите коментари са добре дошли! Опция за без каско в периода 0-4г не съм слагал, защото повечето нови автомобили са на лизинг и там избор няма.

Според мен при автомобили под 10-15 хил лв, каското е равносилно на хвърляне на пари в печката. Причините са 2: каското така или иначе е по "експертна" оценка, което автоматично значи малко пари, в по-честия случай по-малко от ГО; и другата - "ако си самоодраскам златната броня" - защо трябва да се занимавам или ако ми е толкова скъпоценна количката, боядисват ги за 80 лв - малко по-изгодно ми се струва.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


sa6ster

Каското си е нужно за спокойствие - Ако си тоталираш колата да ти дадат някой лев.

Аз горе долу всяка година си ползвам каското - само удари отзад - докато аз съм спрял- на сфетофар или в кръстовище, чакайки да ми дойде реда да мина.
Ако нямах каско - сигурно щях да съм доста по изнервен като някой за пореден път ме удари.

На старата кола спрях да правя каско, като цената и падна под 3-4к, понеже каското тогава ми излизаще по 10% от стойността на колата.

svet-68

Да и според мен до 10г. кола каското си струва да се прави,за сопствено спокойствие. Ако има и тотална щета от 70-80% плащат застрахователите. Така,че според мен си струва,но всеки сам си преценява,все пак си е разход.

exclusiveremix

Мразя да карам коли без каско.Първо за лично спокойствие - все идиоти по пътя.Второ поне ще знам,че ще ми изплатят поне на 80 процента сумата която ще заплатя в сервиза.Особено ако нямаш гараж , или нещо сигурен навес където я оставяш, си тотално изгорял ако даже падне една градушка,падне дърво и подобни природни бедствия.
Доскоро и аз като вас разсъждавах - на коли над 7-8 години не им трябва каско.Но миналата година приятелката ми си купи Хонда сивик 05г.Когато е на лекции,изпити и т.н. колата стой отвън на улицата.За няма и 1 година - чукнаха и предна броня,боята се обели,вледствие на което преден датчик на аирбега се е активирал ли кво е станало и го засича като грешка(трябва да се сменя датчика)задна броня я надра куче,острани има още няколко драскотини причинени от претъркване от хора които са я разминавали.Ядосах се и ходих да и направя едно каско.250 лв на година назад,ама поне ще сме спокойни.След края на зимата и предстой почти пълно пребоядисване...
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Alexi

доста скъпо излиза подобно спокойствие .. я си представи ,че си купиш нова кола и я караш 10г .. каското е по груби сметки около 20к ,за кола струваща нова около 40 .. е .. нещо .. множко не ви ли се вижда ? и какви са тия щети дето няма да ги оправите с тия пари .. всяка година ли ще я пребоядисвате цялата ? специално за кашон 05г ,даже за гражданска съм на кантар дали да дам пари ,ко остава за каско ..

exclusiveremix

Всеки разсъждава по различен начин,ясно ти е ,няма какво да ти обяснявам.За мен това е по-правилния начин,за теб е твоя.Всеки с мнението си.Аз се дразня даже и от 1 забележка - драскотинка,удар от камъче и каквато и малка забележка се сетите по боята,какво да кажа за нещо повече.Все още не мога да свикна,че това са само ламарини и след 5 години вече няма да са мои.Такъв съм,научен съм да си пазя нещата.

Алекс покрай твоя пост се сетих нещо друго.Братовчед на приятелката ми,тази година купува кош...ама буквално кош пасат 6 закупен от Аспарухово Варненско с направено възможно най-скъпо каско.Защо ли ще питаш ?!Собственика навремето имал Авенсис купуван нов от Бг от него и наводненията през 2014г. го отнасят.Тогава бил без каско,явно е разсъждавал като теб.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Alexi

добре ,детайл с драскотинка като го пребоядисаш по хубав ли става :) като знам как се боядисва у нас .. в гараж най често ,дори доверените сервизи .. аз лично хич не обичам пребоядисани детайли и чукнато от камъче или дребна драскотинка грам не ме дразни като знам че това е качествено фабрично боядисан детайл .. за катаклизми няма да говорим ,каръци не ни трябват дето се вика :)

Alexi

Жената натисна задната броня на Пежото .. спука се лака ( други щети няма ) платиха ми 250 лв по каско ,но аз не я пребоядисах - карам си я така и не ме дразни .. ако я бях пребоядисал до сега вероятно лака щеше да опада тук там и да стане и по зле от колкото е сега

exclusiveremix

Цитат на: Alexi в 23 Октомври 2018 20:43:46
добре ,детайл с драскотинка като го пребоядисаш по хубав ли става :) като знам как се боядисва у нас .. в гараж най често ,дори доверените сервизи .. аз лично хич не обичам пребоядисани детайли и чукнато от камъче или дребна драскотинка грам не ме дразни като знам че това е качествено фабрично боядисан детайл .. за катаклизми няма да говорим ,каръци не ни трябват дето се вика :)
За оригинална и заводска боя ,пребоядисване заради камъчка,даже и 10 удара от камъчка няма да направя.Точно поради това което ти казваш.Нагледал съм се на какво ли не в тея бояджийски сервизи ( парктроника на фокуса беше боядисван у Форд Шумен и боята се обели на втория месец).Дребни драскотини излизат с пастиране,въпроса е за по сериозните драскотини или още повече ударено.Дано да не ми се случва!
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

hotblooded

Проблема е че се краде всичко, даже и Astra G....  Реално за кола над 10 години - както не си струва, така и може заради 400 лева да "правиш като вятъра"


dimkaraganchev

Не правя каско на кола над 10-годишна. За мен, това са пари на вятъра.

OL DiRTY

#11
Моята брокерка ( съседка )ми предложи някава оферта за някаво полу-Каско, дори не си спомням как го назова... Та това Каско поема тотал щета, кражба и по солидни щети. Такива щетички от сорта, Пешо не ме.видял и ми одраскал боята не важат! Срещу 150лв. за година съм с "някакво" си Каско, но пък с Каско!
Скромна сума е, и защо "баба Яга" да не е застрахована!
oFF: И блокът, в който си имаме апартамент е строен през 60те и е стар та стар, но сме си го застраховали, нищо че е стар! Никой не знае, какво ще стане утре, за това някои хора предвидливо застраховат, други са.по-безстрашни и си знаят своето!

Septerra

По принцип съм с две ръце 'за' каско на кола до 10-на години и особено ако си "манджия" (любим израз! :)) ). За кола 3-5 години дори е излишно да го коментираме лично за мен, дори и да не е на лизинг, както е моят случай.
На последните ми три коли винаги съм имал каско, на вноски, и всяка година гледам от дребни щетички да "избия" почти изцяло премията, която им плащам. Явно сте попадали все на калпави майстори, добър майстор може да направи колата да не си личи, че е пръскана, но това е тема на друг разговор.
С оглед на това, че годишно в крайна сметка малко се "вътрям" за каско, не виждам начин да не си правя. При тотал щета, недай си Боже, или кражба, ще изгоря с много повече. Като допълнителното здравно осигуряване е - по-добре да не ти трябва, ама е добре да го имаш...

ivchotr

Правя Каско най-вече за случаи с тотал щета или кражба. Колата ми догодина ще стане на 15 години. До момента не съм имал подобни проблеми, но пък имам колеги, които изгоряха с бая пари заради кражби. В общи линии парите които съм дал са ми се връщали заради по-дребни щети. Но това е така, защото като купя кола, обикновено я ползвам няколко години. Да не говорим, че някои хора дават в пъти повече пари да си кичат играчките с безмислен тунинг. На фона на подобни харчове, 200 - 300 лв за застраховка са бял кахър.

Ilian Petrov

#14
И аз си правя пълно каско вече 3-та година. От няколко дни обаче, вече съм в графата 10+ години / от дата на производство, а не от първа регистрация/ и се замислям дали да правя, като изтече декември сегашната.

Ozzie

Минах днес да си платя втората ффноска по ГО, межувременно попитах и за "каско".
Шефа на офиса отвори дума за >>това<<.
Мога на момента да я застраховам, както си е със щетите, но в бъдеще няма да ми бъдат изплатени щети по засегнатите детайли, ако не ъпдейтна инфото, че са отстранени.
Ако пък отстраня щетите, трябва да ходя пак да я снимат.
P.S. Някой от Варна да има под ръка предна броня, цвят "moon dust silver"(tooth)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Everio

Имам каско на 4 годишния си фокус и седи на платен закрит паркинг  :'(
Карам я само извън градско градско е с малката кола.
И нещо май скъпо ми излиза се замислям.
След някоя друга година новия собственик ще е много щаслив от запазанета кола а аз идиота плащам.

petermitkov

Цитат на: Alexi в 23 Октомври 2018 20:45:40
Жената натисна задната броня на Пежото .. спука се лака ( други щети няма ) платиха ми 250 лв по каско ,но аз не я пребоядисах - карам си я така и не ме дразни .. ако я бях пребоядисал до сега вероятно лака щеше да опада тук там и да стане и по зле от колкото е сега
Офтопик по темата ама Армеец дали плащаха за одрана джанта? - незнайно как съм одрал предната дясна джанта на другата кола?
sapienti sat

Alexi

това не съм питал макар че и аз имам одрана джанта .. просто я смених с резервната която беше чисто нова ,трябва да се пита

exclusiveremix

#19
Булстрад отказват да платят за джанта.
Ъпдейт от 15.11.2018г.След много премеждия и телефони,от Булстрад се съгласиха да изплатят някаква мижава сума заради одрани джанти.Така че е възможно,но с много уговорки!

Дзи даже се съгласиха да направят джанти които изобщо не са ги снимали...
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White


randity

Каското не е задължителна застраховка. Щом ви идва толкова "дебело", не го правете. Кофти ще е обаче утре като станеш сутринта и видиш сцепена бронята. Ето ви и пресен пример.
Когато купих моята кола беше спукана задната броня. Реших да опитам да я мина по каско - не стана. Отказаха щетата, защото се вижда на снимките при сключването на полицата. Очаквах го. Вкарах колата и оправих задната броня за моя сметка - ремонт и боя. Няма и два месеца, някой не си е преценил габаритите и задната броня отново е спукана, с още по-голяма пукнатина.
Моля се един ден хората да разберат, че автомобил се кара с глава, не с крака и ръце.

Alexi

В софия е така колега ,там без каско трябва да си мазохист .. но си представи една паралелна вселена ,в която колата ти стои на улицата и с години никой не я пипва ,дори да е 100к лв ..

petermitkov

Цитат на: Alexi в 07 Ноември 2018 15:57:17
това не съм питал макар че и аз имам одрана джанта .. просто я смених с резервната която беше чисто нова ,трябва да се пита
Ходих да ги питам и казаха че плащат за счупена джанта, а за това няма да платят. Всъщност не е толкова много. Чудно как съм го направил като гумата е с борд.
sapienti sat

bronc

За джанти се плаща допълнително, но не всички компании го предлагат.

Mondeicho

Защо допълнително? Не плащат ако ти ги откраднат целите, но при щета си е както всеки друг детайл по колата.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

saggy

Аз съм доста недоволен от Булстрад. За една спукана броня чакам 2 месеца да докарат оригинална. Изпратиха 2 брони - една китайска и една турска и двете сигурно под 100лв, но те не пасват на колата и има много луфтове. С доста зорове се стигна до оригинална броня, която сега ще се монтира. Явно работят с най-евтините части и ако мине номерът - мине. А каското при тях е едно от скъпите, защото нали уж са е "европейска компания".

Mondeicho

Особено ако не е нова колата(до около 5 г.) и са се появили заместители за тях е нормално да търсят най-евтиното. Обаче те в повечето случаи не стават, както си установил. На един приятел му пукна една мазилка шибидаха на субаруто и го мотаха 3--4 месеца докато му намерят и монтират  (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Bivola

Цитат на: saggy в 23 Януари 2019 14:43:56
Аз съм доста недоволен от Булстрад. За една спукана броня чакам 2 месеца да докарат оригинална. Изпратиха 2 брони - една китайска и една турска и двете сигурно под 100лв, но те не пасват на колата и има много луфтове. С доста зорове се стигна до оригинална броня, която сега ще се монтира. Явно работят с най-евтините части и ако мине номерът - мине. А каското при тях е едно от скъпите, защото нали уж са е "европейска компания".

При сключване на полицата не ти ли предлагат "Официален сервиз" срещу някакви проценти завишение на застраховката?

saggy

Не, не са ми го предложили. От 2 години съм при тях и чак сега оправям щета. Довереният сервиз, в който оправях колата, е ОК сякаш. Както ми обясниха от него частите се поръчват или поне одобряват от застрахователя, т.е. той решава каква броня да се сложи. В този сервиз ми споделиха, че при Армеец и Лев Инс по-лесно се изписват оригинални части, понеже работят и с тях.