Фън, спам, шитня, тр, тд!

Започната от Bobi, 18 Септември 2011 20:29:53

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

saggy

И се какво, утре да ходя да проверяват пожарогасителя (на каква цена?) и да взема нова кислородна вода. Кислородната вода в моето шкафче е със срок на годност ДО дата, а не е вечна.


ivchotr

Пожарогасителят е важен и е добре да е изправен. Който не е виждал как се късат слепените от пожар тъкани на изгорели трупове и не е чувал звука от това късане, няма как да разбере за какво всъщност иде реч. Някои сигурно помнят катастрофата с военния камион на околовръстното шосе край ж.к. "Люлин", а други вероятно са чували за случая. Полицаят, който първи е пристигнал на мястото на катастрофата, разправяше, че се е опитал да угаси зараждащия се пожар с пожарогасителя от служебната "Волга", но не е успял. Защото пожарогасителят е бил предвиден за "Волга", а не за камион. Човекът през сълзи разправяше как шофьорите на всички коли, които са спрели да помагат за гасенето на огъня, са вадили пожарогасители и нито един от тях не е сработил. А от пламтящата каросерия на камиона са се чували стоновете на горящите войници.
На мен ми се е случвало да помагам в гасенето на запалил се тролейбус. Беше станало късо съединение в акумулаторния му отсек и шофьорът му се въртеше като муха без глава около него с неработещ пожарогасител. Угасихме го, де. На една от предишните ми коли се беше запалил вентилаторът на радиатора на двигателя и пак трябваше да ползвам пожарогасителя, че колата беше и с газ...
Та не знам колко струва проверката на пожарогасителя и съответно пълненето му, ако се налага. Аз винаги съм купувал направо нов. Но горните постове ме накараха да се замисля, че пожарогасителят в колата ми е на повече от 8 години и ще взема да го сменя.
А за перхидрола, ако ми се заяждат, ще стане цирк.

Ozzie

Във Варна, пожарогасителите за колите ги таксуват по 7 лв. Не мога да кажа, какво точно правят за тези седем лева. Не съм присъствал на обслужването.
Веднъж ми го взеха и върнаха обратно в рамките на ПЕТ минути, може би и по-малко. Може и да са ми дали същия вид, т.е. да са го подменили с обслужен такъв. В крайна сметка, в търговската мрежа едва ли има 20 вида пожарогасители.

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Би трябвало да им проверяват налягането. Даже някои модели си имат монтиран манометър, така че човек може и сам да се ориентира какво става. Ако е недопустимо ниско, би трябвало да ги пълнят, за да станат пак годни за употреба.

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 02 Ноември 2023 21:00:04..някои модели си имат монтиран манометър, така че човек може и сам да се ориентира какво става.
След днес, не знам колко може да им се има вяра на тези манометри. Гледаме два такива, демонтирани от пожарогасители.
На единия стрелката му седеше в зелената зона, а на другия показваше, че е налягането е по-голямо от номиналното. Мога и снимки да покажа, за невярващите.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Ами и аз днес имах възможността да пробвам изправността на пожарогасителя, дето стои в багажника на печката. Стрелката на манометъра стоеше в червения сектор. Като го пробвах дали пръска, само изпуфтя малко прах и до там  :D Та младежта отиде да си търси друг, изправен.

Pyrhel

refordolution.jpg

Каква сладка реклама, баничарка за 33к лв. Помня времето, когато Алекси спомена за служебните Куриери по... Колко бяха ония без еърбеци и ABS, 13к? (tooth)

Сладко продължение на темата за Бронко.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Цитат на: ivchotr в 07 Ноември 2023 22:20:53Ами и аз днес имах възможността да пробвам изправността на пожарогасителя, дето стои в багажника на печката. Стрелката на манометъра стоеше в червения сектор. Като го пробвах дали пръска, само изпуфтя малко прах и до там  :D Та младежта отиде да си търси друг, изправен.
Ивчо, колко годишен е бил този пожарогасител, че не пръска. Моят е от 2017 и му е време за проверка.

ivchotr

Не знам. По-скоро не помня дали си беше в колата, когато я купихме. А това беше 2014 г., ако не бъркам. Но, ако не е бил в колата, значи сме го взели ние. Та трябва да е минимум на 9 години. Този, дето е в моята кола, също е с манометър и вчера стрелката му беше в зеления сектор. Той е поне на 8 години.

ivchotr

Цитат на: PyrhelКаква сладка реклама, баничарка за 33к лв. Помня времето, когато Алекси спомена за служебните Куриери по... Колко бяха ония без еърбеци и ABS, 13к? (tooth)

Ако беше пътнически вариант със задна седалка и прозорци, щеше да прилича малко на Фолксваген Туран. Като за семейна кола направо си е шестица.


Ozzie

Ей така се стяга - до скъсване, после връщаме четвърт оборот.  :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Не рядко се предават резбите в главата. Те тогава почва екшънът.

Ozzie

Вярно е, минах метър, но първоначалния шок не може да бъде описан.  ;D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

И аз обичам да стягам, ама за сега свещ не съм късал. Разни болтове и шпилки са се предавали, обаче аз там влагам и повече старание  :D

Pyrhel

Цитат на: Ozzie в 14 Ноември 2023 19:42:01Ей така се стяга - до скъсване, после връщаме четвърт оборот.  :D
Или като почне да олабва - спираш (tooth)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Нямах време през работен ден да ходя до фирма да проверят пожарогасителят и затова купих нов 1кг прахов пожарогасител от Метро за 26лв. Новият е годен до лятото на 2025, а старият ще го напълня по-нататък и ще ги въртя в зависимост кой е проверен и кой е с изтекла проверка. В този ред на мисли, в домовете си имате ли пожарогасител и, ако да, от кой вид?

ivchotr

Някъде имам, другаде не. Каня се да сложа навсякъде, ама все забравям. Където има, са автомобилен тип.

Жоро Петков

Да бе ама у вас какъв тип ще сложиш - щото запалено олио, горяща изолация на кабели, пластмаса и дърво се гасят с различен тип... За вкъщи по-добре даже е да имаш просто одеало за гасене.
Много се втелясвате с тия пожарогасители и аптечки. Най-накрая като мутрата от вица. Взимате си една частна линейка и пожарна да кара зад вас.

ivchotr

Аз и затова не съм го сложил като приоритет. Олио не пържим, а кабелите мога да ги изгася с каквото и да било друго, стига да съм си вкъщи. Щото, ако ме няма, пожарогасителят няма да се задейства сам.

ivchotr

Какво става, ве?!? Не можете да изкарате каруците от преспите ли  :D


Ozzie

глупости, аз даже съм с летните гуменки все още  :D
не съм я спирал, само в неделя не съм мърдал никъде, 'щото то времето и без това не беше за мъже
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Щото гледам, че нещо се умълча форумът ::)
В нашия квартал повечето дървета си бяха още с листата и когато падна тежкият мокър сняг, повечето се потрошиха от тежестта му. Почти няма дърво, което да не е със счупени клони, а някои направо са се прекършили на две. И няколко коли останаха под тях за известно време. Моята я бяха притиснали натежали от снега клони, които някой ги беше скъсил в краищата им чрез счупване и не съм правил опити да я изкарвам, че после трябваше да ходя да я боядисват. То пак не е сигурно, че няма да се наложи де, щото по едно време духаше и силен вятър... Ама каквото, такова. Сега вали дъжд :D

ivchotr


Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

Моят е бензинка с 2-годишен акумулатор и пали много добре.

ivchotr

Ми гледам пак се умълчахте в студовете :D

Жоро Петков

Мондеото миналата година на -20 в Самоков запали след точно 2 секунди подгрев.
Тази година не съм тествал на повече от -3, че е в подземен гараж а там е винаги + температура.
Интересното е, че преди 5 години бяхме в Италия с един нафтов фокус мк4 или мк3.5 беше и на -15 му отне 30 секунди да подгрее.

saggy

Греда са печките под -10. Искат хубава нафта, силен и зареден акумулатор, годни подгревни свещи и изправен горивен филтър. Сравни го с бензинова кола - завърташ ключът и пали. Жалко, че в днешно време по-добре нов дизел, отколкото нов бензин, щото станаха боклуци. Онзи ден имахме разправия с една кола - изгасна на пътя заради задръстен горивен филтър. Покрай седенето на аварийни и фарове падна 85Ач. акумулаторът и не успя да запали с подаване на ток или заради изхабеният акумулатор и/или филтъра. На следващият ден заредихме АК и при по-топлото време запали. В сервиза по диагностиката се разбра, че филтърът е проблемен - ниско налягане. След смяната му е ОК, ама според трябва и смяна на АК.

F Focus

Цитат на: ivchotr в 22 Януари 2024 22:17:27Палят ли Фордовете  :D

Моля-що за въпрос??? ^-^
Моето добиче (бензиново все пак) пали от разстояние само, като ме види, че го доближавам без дори да съм извадил ключа! (tooth)

F Focus

#8969
Цитат на: saggy в 23 Януари 2024 18:44:47Греда са печките под -10. Искат хубава нафта, силен и зареден акумулатор, годни подгревни свещи и изправен горивен филтър. Сравни го с бензинова кола - завърташ ключът и пали. Жалко, че в днешно време по-добре нов дизел, отколкото нов бензин, щото станаха боклуци. Онзи ден имахме разправия с една кола - изгасна на пътя заради задръстен горивен филтър. Покрай седенето на аварийни и фарове падна 85Ач. акумулаторът и не успя да запали с подаване на ток или заради изхабеният акумулатор и/или филтъра. На следващият ден заредихме АК и при по-топлото време запали. В сервиза по диагностиката се разбра, че филтърът е проблемен - ниско налягане. След смяната му е ОК, ама според трябва и смяна на АК.

Като стар  бивш дизелджия в студовете препоръчвам добавяне на 5% бензин в количеството заредена нафта, като към количеството бензин добавям 20% двутактово синтетично масло. С тази рецепта никога не съм имал проблем при стартирането на дизел (читав) и при минус 22С.
За дизел в студовете най-добре е да се добавят 10-15% керосин в резервоара, ама стана много сложно да са изнесе от авиацията.

П.С. Карал съм нов служебен автомобил Опел-Фронтера 2.5 TDS в чието ръководство за експлоатация пишеше, че при -30С да се добавят 30% керосин.