Летни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 25 Октомври 2011 21:38:11

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

zloster

Добавих изображение с обобщените резултати. Така би трябвало да е по-ясно и съмнителните неща да са по-малко.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/


martiiito

Аз карам едни Мишелинки Примаси 4, горките вече са на 40к км от миналата година Юни и мисля, че следващото им лято ще им е последно. Препоръчвам ги с двете ръце - 130 лева бяха в Примекс Бургас едната. На сериозни дъждове каквито валят по пътищата на Люксембург и Германия нямат мърдане, като залепен за асфалта съм.
Поздрави!

saggy

Нещо започвам да си мисля, че моите Goodyear Efficient Grip Performance са прекалено меки. На моята кола две гуми получиха рапитка, на служебната кола има една спукана и друга направо сцепена. Даже е толкова дълбоко сцепена, че се виждат нишките на лепилото на лепенката и ще се купува нова гума. Не знам дали вече бих ги препоръчал. Знам от колеги, че и Клеберите също са много меки и лесно се късат.

jo_jo

може да има проблем с партидата, както беше с nokian z-line преди време, пробвайте да ги рекламирате.

saggy

Партидитте са различни - на едната кола са произведени 2016 в Германия, а на другата в Полша през 2017, като немските са сцепените. След 3 години употреба мисля, че не важат гаранции вече :)

Drake

#605
Здравейте,

Вдигам темата за да споделя впечатленията си от летни Continental Premium Contact 5 (DOT 0117), произведени в Чехия, размер 205/55/16, след 3 сезона и 30-35К километра, и за съжаление не особено приятното изживяване от контакта ми с марката Continental.

Честно казано нямам никакви забележки към поведението на гумите. В края на този летен сезон обаче, гумаджията при който ходя от 13 години и на който имам пълно доверие що се касае за гуми, ми обърна внимание, че по дължината на всеки надлъжен грайфер на всичките 4 гуми са се появили пукнатини (снимка1, снимка2, снимка3 ) и според него на тези гуми вече не може да се разчита.
Не знам дали 35К километра е много или малко за гума, но от хубави гуми, които не са се превърнали в пластмаса, очаквам да приключат с изтрит до протектора грайфер, но не и с пукнатини. През годините съм ползвал и доста по-евтини от Continental гуми, и то за повече от три сезона, виждал съм как сместа им се втвърдява, грайферите да се износват, но никога не съм виждал да се напукват.

Както и да е, въпросните гуми бяха закупени от Автогуми в края на Март 2017, т.е. вече бяха половин година извън гаранция. Ако бяха някакви евтинджоси, сигурно директно биха отишли в кофата, но понеже се водят "премиум" марка, реших да се свържа с Continental за да видят дали не е производствен дефект (и, признавам си, с надеждата да предложат някаква отстъпка за покупка на нови гуми).

В отговор на моето запитване с мен се свърза отговорника за клиентско обслужване на Continental за България, Tiberiu Ciupuliga, след като видял снимките ме посъветва да занеса гумите при техен представител (Диана или Медина Мед), където да ми помогнат да заведем оплакване в тяхната система. След като изчаках опашките покрай настъпващата зима да отминат, на 17.12 отидох в Диана на Околовръстния път в София.

Там първо говорих с някой от продавачите. Като разбра, че гумите са извън гаранция, директно ми каза, че те нямали какво да направят. След като неколкократно му повторих, че клиентското облсужване на Continental ме праща при тях да заведат оплакване, кандиса да извика шефа си да говори с мен. Обясних отново цялата ситуация на шефа, който отново ми отговори, че гумите не са гаранционни, но след моето настояване се съгласи да ги видят. Вече отвън при гумите, шефът и още един гумаджия започнаха да оглеждат гумите. Тук се започна едно убеждаване, че гумите са си екстра, и моят гумаджия да си бил скъсал тапията, че пукнатините, които виждам, всъщност не са пукнатини, а еластичен слой, който поемал страничните натоварвания при завои с висока скорост, че тия неща им ги били обяснявали на обучението. В последствие аз разгледах новите гуми в магазина на Диана, "учудващо" не видях подобни "слоеве"...

След всички увещания, аз все пак настоявах да ги вземат за да бъдат прегледани от Continental, взеха ги. Преди няколко дена получих СМС, че рекламацията била отхвърлена. В събота отидох да си взема становището и гумите. Становището твърди две неща:
* Едната гума била повреждана и поправяна - това е вярно, спука се и я поправиха в SOS сервиз срещу Практикер на Цариградско шосе в София. Нямам претенции към ремонта, той няма и отношение към пукнатините.
* Пукнатините които съм виждал били нормални и били в следствие на естествения процес на остаряване и на начина на съхраняване на гумите, върху което те нямали контрол. Гумите, веднъж монтирани на джантите през Април 2017, не са сваляни от тях (освен при ремонта на спуканата гума веднъж), през зимата са съхранявани на джантите в тъмно и сухо мазе с температура не по-ниска от 10°C и надути на около 2.2-2.4 бара (колкото препоръчва производителя на автомобила ми). Мисля, че това са едни доста добри условия на съхранение.

Та така, като цяло в Диана се опитваха да ме правят на тъп, а от Continental ми казаха, че всичко е точно и тия пукнатини след три сезона са в реда на нещата. Явно ще се оглеждам за нови летни гуми, ама определено няма да са Continental. А на Tiberiu Ciupuliga обещах, че ще споделя впечатленията си покрай тая случка с колкото се може повече хора, затова и пиша тук - няма да го лъжа човека я!

Alexi

нищо им няма на гумите карай си ги .. тия повърхностни пукнатини ще забележиш при доста марки и модели след 3г каране ,а има и такива дето няма да изкарат 35к км ( твоите като гледам ще откарат 50+ к )

zloster

Моите преки впечатления от Континентал (Continental) PremiumContact 5 тук: https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9734.msg129229#msg129229. Уговорката е, че са купувани втора употреба и не знам как са се отнасяли с тях. А и бяха на 3 години. Но щом и друг има точно същия проблем... Прикачам двете снимки от публикацията в Drive2.ru.

Такива пукнатини очаквам да са нормални след 5-7 години употреба. Карал съм втора употреба, купени с 6-7 мм грайфер и малка възраст: Фулда Карат Прогресо и първия Ханкук Вентус Прайм. Двата чифта заедно бяха на автомобила. Изкараха повече от 30 000 км като Фулдата ги махнах, защото при монтаж/демонтаж беше наранен пръстена, към който прилепя джантата.

Извън темата: ПокажиСкрий
И малко мрънкане за нашата реалност в България: като вземем предвид общото ниво на (без)грамотност, ако нещо е много популярно/всичко го хвалят - да знаеш, че има проблем. Пример за летни гуми познат ми показва стария Клебер (нещо си 2 беше), който купил. "Много хубава гума" - каквото и да означава това... А те изядени с липсващи парчета за 5 000 км. Аз гума така да изглежда не бях виждал и за 30 000 км.

Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

saggy

Както всичко останало в днешно време и гумите не се правят да карат много километри. Моите летни са на 15 000км и имат леки цепнатини от остаряване - Goodyear Effic. Grip. Премиум марката дава поведение в общи линии до края на живота на гумата, но няма да карат 50 000км. Особено за континентал няколко човека се оплакаха, че не карат много километри, но пък поведението е много добро.

vova

Купувам си не най-евтините а малко по-скъпи гуми /за 205/55/16 дадох по 84 лв./ на някои от подмарките на така наречените премиуми.Хем да не ме яд като се нацепят,хем по-малко псувам като вляза в някой градски трап.Въпрос на избор.А и не карам на магистрала над 120 и извънградско над 100-110.
Не че не мога да си ги купя,и не че не искам,ама вярата ми намаля.
Като ме питат за фордя казвам-американска марка,правена в Германия.Двигател Пежо,разширително казанче Волво,на запалката  мейд ин юесей.
Всичко карашик...На кой да имам вяра за премиум?


Everio

#610
Вчера на малката градска кола сложих 4 Нексана HD Blue за градско много повече положителния мнение от познати отколкото Daytona с която карах 4г пак на малката а цената е подобна.
За фокуса взех тези:
[attach=1]
Колебаех се за конти премиъм 6 пак нов модел или унито, което е пак нов модел. Предишното имаше малко живот но много стабилна тази са и увеличили пробега. Аз карам с форда само извънградско и ми е важно да е стъпила добре при дъжд. Градско само малката. Предишните ми бяха клебер HP3 на дъжд много зле бяха на сухо си бяха супер на 2г 18000км изглеждат много добре ще ги пусна за 150лв...

Mondeicho

Унирояла много ми харесва при сцепление и поведение на гумата  в дъждовни условия. Предните имаха голям минус, че са с меки бордове и при по-голяма дупка излизаха балони, иначе много приятна за каране.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Delta

Здравейте!
От началото на годината съм с МК4 2.2tdci и се налага да сменя летните гуми.
В момента е с оригинални 18'' джанти и гуми 235/45 Nexen N Fera. Две от тях за износени и са за смяна.
Проблемът е че шумят и ме дразнят. Моля споделете от коя марка летни гуми сте доволни като комфорт на возене и шум?
Зимата карах с BFGoodrich na 16'' джанти (от старата кола) и там нямам никакви забележки но не знам дали и летните им модели са добри?
Надявам се на конкретни мнение от опит, тъй като явно един и същ модел гума за малки и големи цолажи имат разлика в качеството.
За цена мисля 200-240 лв.

Благодаря предварително!

jo_jo

защо не помислиш за 17-ки 235/45/17 са най-евтините

Ozzie

#614
@jo_jo
1. Може би, защото ще му се наложи да купува джанти?
2. Ако все пак реши да минава на 17", то от 235/45/18 до 235/45/17 разликата е 2,54 см. в диаметър, което си е съществена разлика.

@Delta
Гледай етикета. Гуми с 68- 69 децибела може да се каже, че са "тихи". Моите са MAXXIS ME3, но 205/55/16, така че за 18" не мога да дам мнение.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

jo_jo

Цитат на: Ozzie в 29 Май 2020 17:56:42
@jo_jo
1. Може би, защото ще му се наложи да купува джанти?
2. Ако все пак реши да минава на 17", то от 235/45/18 до 235/45/17 разликата е 2,54 см. в диаметър, което си е съществена разлика.

1. Ами гумите 17-ки са по-евтини, а и ще може да продаде 18-ките. Като цяло ще е е на плюс.
2. 235/45/17, 215/50/17, 215/55/16 са фабрични размери, 235/45/18 - не е.

Delta

#616
Здравейте!
Не ми се влиза във филм с търсене и купуване на джанти, а и не мисля че мога дс взема добри пари на 18тр тъй като бордовете им са охлузени. Не ми се слиза и на 235/40 защото на 45 добре стои колата и на тези пътища предпочитам по-височкото.
Доста мнения и съвети получих и в крайна сметка се спрях на Fulda Sportcontrol 2. По данни са 70dB. Само 1-2 марки имаха на 69dB, като едната е Клебер. Не можах да получа никакво мнение за Клебера и затова няма да рискувам.
Но! Оставам с впечатлението че всичко е относително. Шумът се мери на дадено разстояние от колата при движение и не гарантира нивото на шум в купето. Затова търсих мнения от хора карали конкретните гуми. Отделно, големите цолове гуми искат по-високо налягане... Ще видим другата седмица, дано съм направил правилен избор, че цената не предполага често сменяне!😃

Прикачам снимки на колата с 16'' - 205/55 и 18'' - 235/45. Смятам ще е полезно на колегите ако са в размисъл, да добият представа.
С конкретните 16-ки , километртажа показва с около 7км/ч повече спрямо GPS. Със 18-те показва обасолютно точно (но както знаем, фабрично е заложено скоростомера да пказва повече, тъй че не е нормално). Между другот, 16-те са от старата ми кола - Ланча Капа. Алфа 166 също е с 5х108 междуболтово но централния отвор на италиянките е по-малък и оригиналните джанти не стават на Форд. Тези 16'' са афтър маркет с по-голям централен отвор и втулки. И пак да повторя, за зимни, BFGoodrich нямат никаква забележка, за шум, возене и стабилност. Във времето съм купувал и карал 2 комплекта на 2 коли. Дано мога да кажа същото и за избора на летни...

zloster

Цитат на: Delta в 30 Май 2020 09:13:11
... Шумът се мери на дадено разстояние от колата при движение и не гарантира нивото на шум в купето...
Различните коли са с различно ниво на шумоизолация, та затова няма как да мерят вътре. По-големите би трябвало да имат повече. Отделно не се мери шума при различни условия - преди десетина години един приятел се опари от някакъв Барум. Те произвеждаха виещ шум след минаване през локви и последващо движение по сух път.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

jo_jo

и аз това си мисля, дори и премиум 235 гума няма как  да е мега безшумна, отделно поне моето мк4 не е много добре шумоизолирано.
Иначе за налягането и размера, имаш една табелка на колата.

Alexi

мк4 е голяма кола и 16 малеят ,според мен 17 е идеалната среда - карал съм и 16 и 18 в момента пежака е на 17ки като фабрично е с доста високи гуми на 55 возията е отлична и не се притесняваш от всяко прагче на пътя


jo_jo

аз най-харесвам 215/50/17 , което е фабричния размер или 225/50/17, което е допустимо по-голяма и много популярна гума. Проблемът е, че 215/55/16 за зимни и 235/45/17 за летни са по-евтини размери.

Delta

Съгласен съм че малеят 16''те но ги имах с гуми на 1 сезон и паснаха и така... :)
От возията с 18''те не се оплаквам, добре е. Само дето тия Нексени вият и много ме дразнят. Ще видим в края на другата седмица като монтирам Фулдите.
Както каза и един приятел, може и да не са безшумни но шума от тях да не дразни!:)

@jo_jo, Да именно табелката ме просветли и фрапира!;) Иначе щях да си ги карам на 2,2! :D При пълно натоварване, задните ги дават на 2,8! ???

Delta

Да докладвам!
Сложих Fulda Sportcontrol 2 и настана тишина!  8) На гладък асфалт не се чува нищо от гумите! Като ги покарам, ще дам отзиви и за стабилност.
Возенето е добро, няма забележки. Гумите са с широки канали за отвеждане на водата и предполагам няма да има проблем на дъжд.

Наблюденията ми за старите Nexen NFera, Който свалих:
Секторите на грайфера бяха износени по посока на въртене (предния ръб по-нисък от задния). Като прекараш пръст в двете посоки осезателно се усеща. И тъй като не бяха белязани при сваляне, явно съм обърнал посоките на въртене на някой и от там и повече шум. Едната беше крива, видимо на вълни.

Mondeicho

Аз сега карам с Nexen Nfera на 17 ки джанти. Втори сезон им е  и засега мнението ми е някъде по средата ::). На сухо се държат добре, на мокро в завой винаги имам едно наум. Тя колата принципно не е много в завой де (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

varby

За служебни и лични автомобили използвам "Фулда". За  мен най-доброто съотношение цена -качество.

saggy

#625
Май, май моите goodyear са за смяна. Пети сезон им е и имат още грайфер за още 1 сезон поне, но при всяко рязко спиране се включва ABS-а. Дори скоростта да не е голяма, сякаш гумите нямат предишното сцепление на сухо и се включва ABS, и дори има леко поднасяне. Смяната на гумите съвпадна със смяна на спирачна течност и си мислих, че може спирачките да не хващат добре, но ги проверих на техническия преглед и бяха добре. Явно гумите са вече остарели и нямат добро сцепление.

radoslavst

#626
Здравейте! Спрял съм се на 2 размера 205/60R/15 и 215/60/R15. Според вас има ли съществена разлика? Ако се спра напървите ще имам повече избор. Почти не откривам хубави марки от 2-рия размер :) Какво мислите за Kumho?

ivchotr

Ти първо си изясни джантите ти какви размери хващат. 215 са с 6 мм по-високи от 205. Това ще дава лека грешка в отчитането на километража, в зависимост от това коя гума е по-близо до заводски препоръчвания размер. По-широките предполагат и по-висок разход. Но пък колата ще е по-устойчива в завой.

Alexi

а най важното е че с по широки гуми разхода се вдига

saggy

Колеги, някакви мнения за гуми Fulda Ecocontrol HP2 и Kleber Dynaxer HP4? Трябва да купувам нови летни гуми размер 205/55/R16 и от средния клас гледам тези модели.